Skvělé recepty ryby

Losos na másle s bylinkami a salátem

Zdravý a bezlepkový recept na výborného lososa na másle, který prospěje vašemu zdraví a skvěle chutná. Jako přílohu můžete zvolit mix salátů, špenát nebo brambory.

Ingredience

Losos včetně kůže 400g

Máslo 1 lžíce

Tymián špetka

Rozmarýn špetka

Limetka 1 měsíček

Salát mix 100g

Sůl a pepř špetka

Postup

  1. Lososa nejprve osolte, opepřte a lehce pokapejte limetkovou šťávou.

  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájený tymián a rozmarýn.

  3. Lososa položte na pánev kůží dolů a lehce opečte z obou stran, pravidelně polívejte máslem s bylinkami z pánve.

  4. Lososa s máslem a bylinkami vložte do malého pekáče a pečte v rozehřáté troubě cca 6-9 minut při 200°.

  5. Lososa polijte limetkovou šťávou a podávejte se salátem nebo špenátem.

 Ryba se zeleninou

Lehký oběd, nebo večeře. V této podobě vám bude ryba určitě chutnat.

Ingredience na 4 porce

  • K přípravě

  • 800 g ryby - treska, štika, candát,amur

  • 4 lžíce oleje

  • 2 lžíce másla

  • 4 ks rajčat

  • 0,5 ks lilku

  • 1 ks malé cukety

  • 2 ks mrkve

  • 1 ks velké cibule

  • 200 ml vody

  • 1 ks bobkového listu

  • 2 snítky čerstvého tymiánu

  • 0,5 lžíce směsy koření gurmánská zelenina

  • 0,5 lžičky soli

Postup přípravy

  1. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájejte na kostičky.

  2. V rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje, přisypte zeleninu a 2 minuty míchejte.

  3. Zeleninu podlijte vodou, přisypte koření na zeleninu, přidejte bobkový list, podle chuti osolte a duste 15-20 minut.

  4. V pánvi rozehřejte máslo a 2 lžíce oleje, přidejte snítky tymiánu, osolené porce ryby a opečte je z obou stran.

  5. Ryby podávejte se zeleninou.

Kapr na másle s lehkým bramborovým salátem

INGREDIENCE (4 PORCE)

8 filetů z kapra

2 lžíce másla

kmín,

 sůl

NA SALÁT:

600 g brambor (varný typ A)

100 ml vývaru

1 jablko1 šalotka

1 lžíce hořčice

1 lžíce nasekané pažitky

sůl, pepř, ocet

Postup

1 Brambory uvaříme ve slupce doměkka (asi 25 minut), scedíme a oloupeme. Jablko očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno.

2 Brambory nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Přidáme hořčici a trochu vývaru. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem. Vmícháme šalotku s jablkem, zakryjeme a necháme odležet.

3 Filety očistíme a osušíme. Na hřbetní části filetu maso několikrát podélně nařízneme, abychom rozrušili ypsilon kostičky. Filety osolíme.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejeme máslo, přidáme filety, okmínujeme a krátce opečeme. Poté otočíme a přendáme do trouby rozehřáté na 160 °C, kde filety dopečeme asi 15 až 20 minu 

Losos na ricottovém pórku s bramborem

Dochází Vám nápady, co uvařit k večeři? Zkuste tento můj recept na lososa s ricottovým pórkem a vařeným bramborem. Zdravé a vyvážené jídlo, které máte za pár minut hotové.

SUROVINY na 1 porci:
Losos 150 g
Pórek 250 g
Ricotta nízkotučná 50 g
Brambory 150-200 g
Sůl, pepř dle chuti
Olej olivový 1 lžička + na potření lososa
Citrónová šťáva 2 lžíce
Pažitka hrstka na ozdobu brambor

POSTUP:

Nejdříve si uvaříme brambory. Mezitím si omyjeme a osušíme lososa, pokapeme polovinou citrónové šťávy, soli a pepře a zlehka potřeme olejem. Lososa buď opečeme na pánvi z obou stran, nebo dáme péct v alobalu do trouby na cca 20 minut při 180 -200 °C. Pórek omyjeme a pokrájíme na kolečka. Sýr ricottu mírně naředíme vodou a zakápneme zbytkem citrónové šťávy, soli a pepře. V hrnci si rozpálíme olej a pórek v něm krátce restujeme a pak zalijeme ricottovou směsí a necháme krátce provařit do změknutí pórku. Opečeného lososa podáváme na ricottovém pórku s bramborem ozdobeným pažitkou.

 Rybí filé s brokolicí

Zdravá ryba a zdravá zelenina. Skvělá kombinace i pro dietní oběd.

Ingredience na 4 porce

  • 650 g rybího filé

  • 1 ks brokolice

  • 1,5 l vařící vody

  • 400 g rajčatového pyré

  • 1 ks cibule cibule

  • 2 stroužky oloupaného česneku

  • 0,5 lžičky hrubě mletého pepře

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička koření mix na zeleninu

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.

  2. Brokolici rozeberte na malé růžičky, vložte ji na 4 minuty do osolené, vařící vody, povařenou brokolici sceďte.

  3. Do zapékací misky nasypte oloupanou, nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený česnek, rajčatové pyré, vše jemně osolte, přidejte koření na zeleninu a promíchejte.

  4. Do směsi uložte brokolici a misku dejte na 10 minut do předehřáté trouby.

  5. Rybí filé nakrájejte na menší kousky, osolte ho a opepřete.

  6. Misku vyndejte z trouby a k brokolici vložte připravené rybí filé.

  7. Dejte zpět do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte přibližně 20-25 minut.

Filet z makrely s cuketou a pečenými rajčaty

Ingredience (4 porce)

2 makrely (čerstvé, chlazené)

800 g cherry rajčat

4 cukety (žlutá i zelená)

4 lžíce olivového oleje

2 hrsti aromatických bylinek (bazalka, oregano, petržel)

sůl

pepř

citronová šťáva

Postup

    1

Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky. Rajčata očistíme a dáme společně s cuketou do pekáče. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut.

    2

Makrelu očistíme, osušíme a vyfiletujeme. Každý filet pak z obou stran dobře osolíme a opepříme. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a přidáme makrelu kůží dolů. Rybu ihned po vložení do pánve přitiskneme obracečkou a pečeme asi 5 minut dozlatova. Otočíme, zmírníme plamen a nechme dojít do úplného propečení.

    3

Pečenou zeleninu promícháme s bylinkami a podáváme společně s filety makrely, které zakápneme citronem.

 Treska na zelenině

Kombinace ryby a zeleniny je zdravé jídlo. Maximální chuť a minimum kalorií a tuku.

Ingredience na 4 porce

  • K přípravě

  • 800 g čerstvé nebo chlazené tresky

  • 1 ks malého lilku

  • 1 ks cibule

  • 2 ks zelené papriky

  • 1 ks červené papriky

  • 1 ks malé cukety

  • 2 ks rajčat

  • 200 g konzervovaných rajčat

  • 100 ml kvalitního oleje

  • 4 lžíce másla

  • 1 lžička soli

  • 0,5 lžičky mletého pepře

Postup přípravy

  1. Očištěnou zeleninu nakrájejte na menší kousky.

  2. Na 4 lžících oleje a 2 lžících másla nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte ostatní zeleninu a duste přibližně 15 minut.

  3. K zelenině přidejte konzervovaná rajčata, dochuťte solí, pepřem a duste 10 minut.

  4. Tresku osolte, opepřete a opečte ji zvolna dozlatova na zbývajícím oleji se 2 lžícemi másla.

  5. Tresku podávejte se zeleninou.

Pstruh v papilotě s mrkví a pikantní marinádou

  • 1 filet ze pstruha s kůží (150 g) -

  • 70 g malých syrových brambor (varný typ B) -

  • 80 g mrkve - ¼ červené cibule (cca 25 g) -

  • 3 snítky čerstvého tymiánu

  • Na marinádu: -

  • 1 lžička olivového oleje -

  • ½ lžičky medu -

  • ¼ lžičky mletého chilli -

  • ¼ lžičky sójové omáčky se sníženým obsahem soli -

  • špetka pepře -

  • 1 arch pečicího papíru (30 cm × 40 cm)

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory o čistěte kartáčem (neloupejte!) a nakrájejte na tenké plátky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Následně si v misce smíchejte všechny ingredience na marinádu.

Nyní si vezměte arch pečicího papíru, doprostřed položte filet ze pstruha a z obou stran ho potřete přibližně 2⁄3 připravené marinády. Poté k filetu přidejte nakrájené brambory, mrkev a cibuli a všechnu zeleninu zalijte zbytkem marinády. Nakonec vše posypte čerstvým tymiánem.

Celou náplň následně uzavřete do papírové kapsy ( čili "papiloty") - nejprve přes náplň přehněte jednu volnou stranu papíru a poté začněte podél celého obvodu náplně postupně přehýbat všechny volné okraje archu vždy směrem k náplni, aby byla kapsa kolem náplně řádně utěsněná; tímto způsobem by vám měl vzniknout balíček přibližně ve tvaru půlkruhu. Až dojdete s přehýbáním na druhý kraj papiloty, můžete papír upevnit sešívačkou.

Připravenou papilotu dejte na plech, přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut při 170-180 °C. Ihned po upečení papilotu roz řízněte a podávejte.

TIP č. 1: Pokud se vám papilotu nepodaří zabalit podle uvedeného návodu, můžete zvolit jednodušší způsob všechny volné části papíru přehněte přes náplň směrem ke středu archu a kousek nad náplní je svažte dohromady provázkem.

TIP č. 2: Upečeného pstruha podávejte s čerstvou chilli papričkou nakrájenou na kolečka.

Nutriční informace na 1 porci: 364 kcal | 33 g bílkovin | 25 g sacharid ů | 14 g tuků  

Losos s brokolicí a nudlemi po čínsku

Je to taková,  zdravá, rychlovka z jedné pánve, která mi přišla k chuti. Příprava nezabere více než 20 minut. Jak na to pro dvě osoby?

Suroviny

Nudle

  • 1 PL olivového oleje
  • 2 vejce
  • 125 g mozzarelly light
  • 1 ČL feferonkové pasty nebo ajvaru

Masová směs

  • 1 PL olivového oleje
  • 200 g lososa
  • 250 g brokolice
  • 80 g papriky (1 ks)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 menší sušená čili paprička (kdo má rád)
  • 4 PL světlé sladké sojové omáčky (je jemnější, než tak klasická)
  • 1 PL sladké chilli omáčky

Postup

Mozzarellu rozmixuji s vejci, ochutím feferonkovou pastou nebo ajvarem, směs rozprostřu na olejem lehce stříklý pečicí papír a peču cca 8 - 10 mi minut. Až začnou růžovět okraje je hotovo. Pak placku sroluji do ruličky a rozkrájím na tenčí nudle. Na trošce olivového oleje nechám rozvonět měsíčky cibulky a tenké plátky česneku, přidám brokolici rozebranou na menší růžičky, orestuji, trošku podliji vodou a dusím cca 2 minuty, pak přidám kousky lososa, jemně nakrájený zázvor, čerstvou červenou papriku na proužky, rozdrobím půlku čili papričky, chvilku vše společně restuji a zakápnu sójovkou a sladkým chilli. Nakonec do směsi vmíchám grusetkové nudle a hned podávám. No já jsme si tedy, přátelé, štrejchla. A vy můžete také.

Filet z tresky s fazolovým salátem

Ingredience (4 porce)

4 filety z tresky

400 g čerstvých fazolových lusků

1 plechovka sterilovaných fazolí

100 ml bílého vína

2 stroužky česneku

2 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř, citronová šťáva


Postup

    1 Filety očistíme a osušíme. Z obou stran dobře osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Fazolové lusky očistíme, zbavíme konců a nakrájíme na malé kousky. Fazole scedíme. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

    2 V rendlíku rozehřejeme máslo. Přidáme česnek a necháme zesklovatět. Přidáme fazolové lusky, osolíme a na mírném plameni krátce orestujeme. Podlijeme vínem a podusíme asi 8 minut.

    3 V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme filet z tresky a z obou stran je orestujeme dozlatova. Scezené fazole přidáme k fazolovým luskům, necháme ohřát a podáváme společně s treskou. 

Treska s kukuřicí a sýrem

Ingredience

Treska 2 ks

Sýr eidam

Kukuřice

Cibule

Olivový olej

Koření na ryby

Česnek

Pekáč si vymažeme olivovým olejem.

Vložíme tresku, kterou okořeníme, poklademe cibulí, česnekem a posypeme kukuřicí.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Když začne ryba vonět, posypeme ji sýrem a necháme dopéct.

Losos marinovaný se zázvorem

Místo kapra si můžete dopřát na vánoční stůl skvělého lososa.

Ingredience na 2 porce

  • 500 g chlazeného lososa

  • 1 ks salátové okurky

  • 80 ml vařící vody

  • 2 lžičky pískového cukru

  • 2 lžíce bílého vinného octa

  • 0,5 lžičky soli

  • 1 ks červené chilli papričky - volitelné

  • 2 lžíce sezamového oleje

  • 50 g nakládaného zázvoru - jemně nakrájený

  • 2 lžíce černých sezamových semínek

  • Na marinádu

  • 150 ml saké - nebo suché bílé víno

  • 2 lžíce zázvoru - nastrouhaného

  • 1 lžíce medu

  • 80 ml sójové omáčky

Postup přípravy

  • Lososa nakrájejte na 2-3 porce.

  • Saké, strouhaný zázvor, med a sójovou omáčku promíchejte a v této směsi obalte porce lososa. Lososa nechte v marinádě přes noc v chladničce.

  • Okurku podélně překrojte, vyberte lžící semínka a okurku nakrájejte na šikmé kousky. Okurku nasypte do misky.

  • Smíchejte vařící vodu, cukr, ocet a směs nalijte na okurku, promíchejte a nechte 30 minut stát, občas promíchejte. Po třiceti minutách marinádu z okurky slijte.

  • K okurkám přidejte sezamový olej, nasekaný nakládaný zázvor, nakrájenou chilli papričku, podle chuti osolte a promíchejte.

  • Předehřejte troubu na 220 °C.

  • Zapékací misku vyložte pečícím papírem.

  • Do misky vložte lososa -bez marinády- posypte ho sezamovými semínky a dejte na 15 minut do předehřáté trouby.

  • Lososa vyndejte z trouby, přikryjte ho alobalem a nechte 15 minut odpočinout.

  • Lososa podávejte s připravenou okurkou.

Pečená treska s medvědím česnekem

Ryba je obvykle výbornou volbou pro dietní oběd Když jí chytře pomůžete vylepšit chuť pomocí bylinek a koření, máte nejen zdravý, ale i nezapomenutelně chutný oběd. Tentokrát jsem jako rybu vyzkoušela tmavou tresku, které filet neobsahuje tolik kostí.

Co potřebujeme (na 2 porce)?

  • 500 g filetu z tmavé tresky

  • 2 lžičky sušeného medvědího česneku

  • 1 lžičku sladké červené papriky

  • 1 lžičku sušeného drceného česneku

  • pepř

  • sůl

Jak na přípravu?

Z filetu pomocí pinzety vytáhneme případné drobnější kosti. Plech vyložíme pečícím papírem a na něj položíme filet. Nakořeníme bylinkami a česnekem. Osolíme a opepříme podle své chuti. Zakápneme pár kapkami olivového oleje a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na cca 15-20 minut.

Pečenou tresku doporučujeme podávat se svěžím salátem.

Pečené ryby se zeleninou

Ingredience na 3 porce

  • 3 ks rybích filet - á 200g pstruh, štika, amur
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 1 ks malé cukety
  • 1 ks větší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g oliv nemusí být
  • 150 g cherry rajčat
  • 1 lžíce kaparů nemusí být
  • 0,5 lžičky soli
  • 4 špetky mletého černého pepře

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Omytou cuketu nakrájejte na kostičky, rajčata a olivy na silnější plátky, oloupanou cibuli a česnek nadrobno pokrájejte.
  • Na 2 lžících másla nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek.
  • Odstraňte z tepla, vmíchejte olivy, rajčata a kapary.
  • Rybí filé potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.
  • Filety položte do olejem vymazané zapékací misky, nebo vhodného pekáčku.
  • Na ryby rozdělte připravenou zeleninu, vše pokapejte máslem a pečte v troubě 15 - 20 minut.

 Treska se zeleninou v alobalu

Na 1 porci potřebujete: 250g filet z tresky, 120 g červené papriky, 100 g pórku, 100 g rajčat, 30 g šalotky, lžíci olivového oleje, sůl, kmín a pepř, šťávu z půlky citronu.

Při přípravě tohoto jídla neušpiníte skoro žádné nádobí

Postup: Tresku omyjte a osušte. Zeleninu také omyjte a nakrájejte na menší kousky. Alobal rozložte na pracovní plochu, položte na něj tresku, osolte, opepřete a okmínujte. Nezapomeňte ji pokapat olejem a citronovou šťávou! Přidejte zeleninu, vše zabalte a pečte při 200 stupních Celsia 10 až 15 minut.

Grilovaný pstruh s rajčaty

Pstruh má delikátní chuť, která dobře ladí se zeleninou.

Ingredience na 2 porce

  • 2 ks filety pstruha - á 250-300 g

  • 500 g malých rajčat

  • 1 ks cukety - nakrájené na spiralizéru

  • 3 stroužky česneku

  • 1 špetka chilli vloček

  • 1 lžíce sušeného oregana

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 5 špetek soli

  • 2 lžíce strouhaného parmezánu - volitelné

  • K podávání

  • 1 ks citrónu

Postup přípravy

  • Cukety nakrájejte na spiralizéru, nebo pomocí škrabky Julienne.

  • V malé misce prošlehejte olej, prolisovaný česnek, oregano, sůl a chilli vločky.

  • Rybí filety jen jemně potřete připraveným olejem a grilujte na středně předehřátém grilu z každé strany 5-10 minut, velmi záleží na velikosti filetu.

  • Stejným způsobem grilujte rajčata.

  • Hotové ryby i rajčata potřete ochuceným olejem.

  • Podávejte s nakrájenými "špagetami" z cukety, nebo jinou zeleninou a kouskem citrónu.

  • Před podáváním můžete posypat ryby strouhaným sýrem.

 Ryba na zelenině

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce ryby á 200 g - bez kůže

  • 2 ks velkých rajčat

  • 2 ks cukety

  • 2 ks cibule

  • 1 ks zelené papriky

  • 1/2 ks chilli papričky

  • 3 stroužky česneku

  • 6 lžic olivového oleje

  • 2 špetky soli

  • 4 snítky petrželky - nasekané

  • 1/2 ks citronu - šťáva

Postup přípravy

  • Očištěnou zeleninu nakrájejte na kostky a dejte do mísy.

  • Přidejte jemně nasekaný česnek, olej, nasekanou petržel, jemně nasekanou chilli papričku bez semínek, citronovou šťávu, podle chuti osolte a promíchejte.

  • Troubu předehřejte na 180 °C.

  • Zeleninu nasypte do zapékací misky, na zeleninu položte osolené porce ryby a pečte 25 - 30 minut.

  • Pokud máte v troubě gril, zapněte ho na posledních 5 minut pečení.

Pstruh s brokolicí

Ingredience na 4 porce

  • 700 g filetů ze pstruha

  • 200 g brokolice - uvařené v osolené vodě

  • 1/2 ks červené papriky

  • 1/2 ks zelené papriky

  • 200 ml 12% smetany

  • 1 ks velké cibule

  • 1 snítka čerstvé šalvěje

  • 1 snítka čerstvé petržele

  • 1/2 snítky čerstvého libečku

  • sůl

  • olivový olej

Postup přípravy

  • Očištěné filety potřete olejem a osolte. Do olejem vymazané zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, na proužky nakrájemou papriku a malé růžičky předem uvařené brokolice.

  • Na zeleninu položte připravené filety. Bylinky jemně nasekejte a smíchejte se smetanou. Filety zalijte takto připravenou smetanou a pečte v troubě 25-30 minut.

TIP:

Je možné použít i jinou rybu, ale pstruh je nejlepší

Křupavý Třeboňský kapr.

Na 4 porce.

100g oleje

600g kapří filety já jsem měla Amura

1 lžíce mletý kmín

1 lžíce lněné semínko

sůl

Na obalení.

Kukuřičná krupice

Na potření lžíce bylinkového másla

Filet kapra nakrájíme na stejně velké díly a osolíme. Smícháme kukuřičnou krupici s mletým kmínem a trochou lněného semínka. Připravené naporcované filety z kapra obalujeme ve směsi a zvolna pečeme ze všech stran. Upečené kousky potřeme bylinkovým máslem a podáváme s bramborovou kaší nebo lehkým bramborovým salátem.

Treska se zázvorem

Ingredience na 4 porce

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 3 lžíce másla

  • 4 porce filé tresky - nebo jiná ryba

  • 4 špetky soli

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžíce jemně strouhané citrónové kůry

  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

  • 3 lžíce čerstvé petrželky - jemně nakrájené

  • 3 ks jarní cibulky

Postup přípravy

  • Máslo a olej rozehřejte v pánvi.

  • Přidejte zázvor, citronovou kůru, na plátky pokrájenou cibulku, nakrájenou petrželku a osolené porce ryby.

  • Ryby restujte z každé strany přibližně 5-8 minut, nebo až jsou ryby hotové.

  • Pokapejte citronovou šťávou a podávejte.

Pikantní pečený pstruh

Pikantnost tohoto pokrmu bude záviset na množství chilli papriček, zelené papričky jsou jemnější.

Ingredience na 4 porce

  • 4 ks čerstvých pstruhů - každý přibližně 250-300 g

  • 4 ks jemně pokrájené šalotky

  • 1/2 svazku koriandru

  • 2 ks červené chilli papričky

  • 1 ks žluté papriky

  • 1 ks červené papriky

  • 2 ks limetky

  • 8 ks tenkých plátků zázvoru

  • 4 lžíce citrónové šťávy

  • 6 špetek soli

  • 4 špetky hrubě mletého barevného pepře

  • 4 lžíce másla

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Pstruhy omyjte a osušte papírovým ubrouskem, osolte, opepřete, do každého pstruha vložte několik koriandrových lístků, překrojené chilli papričky, nakrájené papriky, plátky limetky a plátky zázvoru.

  • Ryby uložte vedle sebe do máslem vymazané zapékací mísy, obložte je pokrájenými šalotkami, pokapejte citrónovou šťávou a na každého pstruha položte kousek másla, můžete podlít malým množstvím vody.

  • Zapékací misku přikryjte a pečte v troubě 30 - 40 minut, podle velikosti pstruhů.

Vánoční kapr trochu jinak.

Ingredience na 4 porce

  • 1,5 kg vykuchaného kapra

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce citronového pepře

  • 1 kg brambor

  • 1 ks červené cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 4 lžíce rostlinného oleje

  • 1 lžička sušeného oregana

  • 250 g cherry rajčat

  • 50 g oliv

  • 2 lžíce kapary nemusí být

  • 300 ml suchého bílého vína

  • Na vymazání

  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200 °C.

  • Rybu na několika místech nařízněte ostrým nožem.

  • Rybu osolte a do zářezů vetřete citronový pepř.

  • Oloupané brambory nakrájejte na plátky a nasypte je do osolené vařící vody. Vařte 5 minut, pak brambory sceďte a nasypte je do vymazaného pekáčku.

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky a nasypte je na brambory.

  • Přidejte celé stroužky česneku, olej, oregano a promíchejte.

  • Pečte v troubě 15 minut.

  • Na brambory položte rybu, přidejte celá rajčata, olivy a propláchnuté kapary.

  • Zalijte bílým vínem a pečte v troubě 25-30 minut, podle velikosti ryby.

Rybí filé se sýrovou omáčkou, brambory, zelenina.
Ingredience
1 porce
Potravina Množství (g/ml)
Brambory
100
Petržel - nať
5
Paprika žlutá
30
Paprika červená
30
Okurka salátová
100
Hermelín 45 % průměr
20
Mléko polotučné průměr
100
Mouka žitná celozrná
5
Olej olivový 5
Treska filé
150

Bílkoviny (g): 30, Tuky (g): 13, Sacharidy (g): 33, kcall 400
Postup přípravy
Omytou porci ryby osolíme, opepříme, okmínujeme, opečeme z obou stran na oleji, přendáme na pekáček a uchováme v teple. Na zbylém oleji zaprášíme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za stálého míchání provaříme, pak přidáme jemně nastrouhaný plísňový sýr a necháme roztavit. Do hotové omáčky vmícháme sekanou petrželovou nať. Zeleninu omyjeme, okurku nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky. Pečenou rybu přelijeme omáčkou, podáváme s vařenými bramborami, zdobíme zeleninou

Skvělý recept na pstruha.

Na recept na pstroužka si prosím připrav:

  • 2 pstruhy

  • 4 stroužky česneku (dle chuti i více či můžeš vynechat)

  • 1/2 svazku petrželové natě

  • 1 hrst lístků bazalky

  • 2 polévkové lžíce strouhanky

  • 150 g poctivého máslíčka

  • trochu hladké mouky

  • trochu oleje

  • citron

  • sůl

Máš vše? Recept na pstruha zvládneš levou zadní:

1) Vykuchané pstruhy opláchni.

2) Do mističky prolisuj česnek, přidej sůl, nasekanou petrželovou nať a nasekanou bazalku. Promíchej a rozděl na 2 poloviny.

3) Vnitřek pstruhů pokapej citronem a vyplň polovinou bylinek. Druhou půlku si ponech mimo.

4) Pstruhy popraš moukou a po obou stranách krátce osmahni na rozehřátém oleji v pánvičce.

5) V kastrůlku si rozehřej máslo (kousek si ponech na vymazání misky), přidej do něho strouhanku a druhou polovinu bylinek. Zamíchej, aby ti vznikla hustá hmota.

6) Zapékací misku vymaž máslem a vlož do ní opečené pstroužky, na které nanes bylinkovou směsku. Trošičku podlij vodou a dej péci do trouby na asi 20 minut. Hlídej, aby ti krusta pěkně zezlátla, ale abys nespálila.

Pstruhový tip: K této zdravé a po bylinkách vonící dobrotě se skvěle hodí šťouchané brambory s cibulkou, nebo zeleninový salát.

Pečená ryba se zeleninou.

1 lžíce česneku

1 lžíce tymiánu

1 lžíce oregana

1 lžíce nasekané bazalky

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

To vše smícháme v misce .

4 filety,lososa,pangase,štiky prostě jakékolv ryby ,kterou máte rádi.

1 cuketa

75 g žampionů

470g cherry rajčat

olivový olej,sůl,pepř

Filety z ryby omyjeme osušíme posolíme,potřeme připravenou marinádou a dáme

na plech na který jsme dali pečící papír.Cuketu nakrájíme na kolečka,rajčata na půlky,

žampiony také nakrájíme a vše dáme na druhou polovinu plech pokapeme olivovým olejem,

osolíme a opepříme promícháme a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečme 20 minut.

Grilovaný pstruh s rajčaty

Pstruh má delikátní chuť, která dobře ladí se zeleninou.

Ingredience na 2 porce

  • 2 ks filety pstruha - á 250-300 g

  • 500 g malých rajčat

  • 1 ks cukety - nakrájené na spiralizéru

  • 3 stroužky česneku

  • 1 špetka chilli vloček

  • 1 lžíce sušeného oregana

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 5 špetek soli

  • 2 lžíce strouhaného parmezánu - volitelné

  • K podávání

  • 1 ks citrónu

Postup přípravy

  • Cukety nakrájejte na spiralizéru, nebo pomocí škrabky Julienne.

  • V malé misce prošlehejte olej, prolisovaný česnek, oregano, sůl a chilli vločky.

  • Rybí filety jen jemně potřete připraveným olejem a grilujte na středně předehřátém grilu z každé strany 5-10 minut, velmi záleží na velikosti filetu.

  • Stejným způsobem grilujte rajčata.

  • Hotové ryby i rajčata potřete ochuceným olejem.

  • Podávejte s nakrájenými "špagetami" z cukety, nebo jinou zeleninou a kouskem citrónu.

  • Před podáváním můžete posypat ryby strouhaným sýrem.

Pstruzi s paprikou a cuketou

Zdravé ryby by neměly na vašem stole chybět .

Ingredience na 3 porce

  • 3 ks menších pstruhů

  • 0,5 lžičky soli

  • 4 špetky mletého pepře

  • 4 lžíce rostlinného oleje

  • 1 ks menší žluté papriky

  • 1 ks malé červené papriky

  • 1 ks malé cukety

  • 6 snítek oblíbených bylinek

Postup přípravy

  • Papriky nakrájejte na proužky, cuketu, nebo lilek nakrájejte na plátky.

  • Očištěné pstruhy položte na čtverec alobalu (nejlépe 2 čtverce na sebe), pstruhy osolte a opepřete.

  • Na pstruhy uložte nakrájenou zeleninu, kterou rovněž osolte.

  • Ryby a zeleninu pokapejte olejem, přidejte bylinky a pstruhy zabalte.

  • Balíček položte do malého pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 30-40 minut podle velikosti pstruhů.

Pečené ryby s italskou salátovou zálivkou.

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce rybího filé á 180 g - treska

  • 1 ks mrkve

  • 1 stonek řapíkatého celeru

  • 1 ks červené cibule

  • 1 ks středně velké cukety

  • 8 ks nakrájených žampionů

  • 120 ml italské salátové zálivky

Postup přípravy

  • Porce ryby uložte do zapékací misky.

  • Mrkev nakrájejte na nudličky, cuketu na plátky, cibuli na klínky a celer na tenké plátky.

  • Zeleninu nasypte kolem ryby, přidejte nakrájené žampióny, pokapejte salátovou zálivkou a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 20 minut.

Treska na másle s tymiánem.

Připni

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce filé tresky

  • 3 lžíce piniových oříšků

  • 8-12 ks cherry rajčat

  • 4 lžíce čerstvé citrónové šťávy

  • 4 lžíce rozpuštěného másla

  • 6 snítek čerstvého tymiánu

  • 3 špetky soli a pepře

Postup přípravy

  • Piniové oříšky nasypte na plech a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Omyté filety osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a uložte do zapékací misky.

  • Posypte lístky tymiánu a přelijte rozpuštěným máslem.

  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 - 30 minut, podle velikosti filé.

  • V polovině pečení přidejte k rybě cherry rajčata.

  • Před podáváním pokapejte citrónovou šťávou a posypte oříšky.

TIP:

Ryby můžete připravit i na grilu.

Jednoduchý a rychlý oběd - losos s cuketovými nudlemi
Ingredience:
- filet z lososa nebo jiné ryby
- citronový pepř ,když nemáte stačí normální
- 1 větší cuketa
- 1/2 avokáda
- sýr cottage
- kukuřice
- citron
Postup:
Filet z lososa nebo jiné ryby opláchneme, posypeme citronovým pepřem a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem (225´, cca 20min). Mezitím co je losos v troubě vytvoříme pomocí spiralizéru nudle z cukety (pokud nemáte spiralizér, stačí nastrouhat škrabkou na brambory). Jestli chcete nudle měkčí, můžete je chvíli vařit ve vodě (já preferuji syrové, jsou křupavé). Hotového lososa a nudle servírujeme s avokádem, sýrem cottage a kukuřicí. Dobrou chuť! :)

Vynikající recepty na ryby.

2 Pstruhy

hrst sušených nebo zamražených hub

jedna menší cibule

bylinky:petrželka,tymián,pažitka.

Pstruhy omyjeme .osušíme a posolíme.Houby smícháme s cibulkou a přidáme bylinky.Vše dáme do vnitřku pstruha a uzavřeme.Zabalíme do alobalu pokapaného olejem a dáme do trouby vyhřáte na 180 stupňů na 25 minut péct.Jako přílohu doporučuji brambory pečené v troubě.

Brambory oloupeme ,omyjeme ,osušíme,nakrájíme na čtvrtky .Na plech dáme pečící papír poklademe brambory ,pokapeme trochu olivovým olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů pečeme do zlatova nakonec trochu osolíme.

Pstruh s bylinkovým máslem

2 Pstruhy

petrželku,pažitku,tymián,

1-2 stroužky česneku podle chuti

sůl ,15 dkg másla

2 citrony

Pstruhy omyjeme a osušíme.Bylinky v hmoždíři nebo v mičéru jemně rozmělníme,přidáme máslo a česnek, sůl a vše promícháme.Pstruhy posolíme a zevnitře a i zveknu potřeme bylinkovým máslem nešetříme.Nakrájíme citrony na kolečka poklademe je na dno pekáčku na to položíme pstruhy a dáme péct do trouby na 20 minut při teplotě 180 stupňů na posledních 10 minut dáme pod gril, aby dostali krásnou kůrčičku.Příloha brambory pečené v troubě.

Přeji Vám dobrou chuť jsou opravdu výborné.

Treska zapečená s cuketou

Ingredience na 4 porce

  • 600 g tresky - může být mražená

  • 1 ks menší cukety

  • 3 ks lahůdkové cibulky

  • 300 g malých brambor

  • 80 ml olivového oleje

  • 2 lžíce octa balsamico

  • 6 lžic sójové omáčky

  • 1 stroužek česneku

  • 2 špetky soli

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Důkladně omyté brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka.

  • Naporcovanou rybu uložte do zapékací misky.

  • Kolem ryby naskládejte na plátky pokrájené brambory a cuketu a na vetší kousky nakrájenou cibulku.

  • Smíchejte olej, ocet, prolisovaný česnek a sójovou omáčku a směsí pokapejte rybu a zeleninu.

  • Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut.

Chilli treska.

Ingredience na 4 porce

  • 70 g tresky

  • 3 ks rajčat

  • 400 g brambor

  • 1 ks červená chilli paprička

  • 2 ks sušených rajčat v oleji

  • 1 ks cibule

  • 4 špetky soli

  • 1 lžíce sušeného tymiánu

  • 1 hrnek zelené petrželky - nasekané

  • 1 ks citronu

  • 5 lžic olivového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180 °C.

  • Tresku nakrájejte na 4 porce.

  • Brambory ve slupce uvařte, pak oloupejte a nakrájejte na klínky.

  • Rajčata oloupejte a nakrájejte.

  • Smíchejte jemně nasekanou chilli papričku, drobně pokrájenou cibuli a česnek, tymián, nasekaná sušená rajčata, petržel a olivový olej.

  • Dochuťte solí a citronovou šťávou.

  • Porce tresky uložte do vymazané do zapékací misky, kolem rozložte klínky brambor, které promíchejte s rajčaty a na tresku dejte připravenou směs.

  • Pečte v troubě 20 minut.

Treska s dušenou zeleninou.

Ingredience na 4 porce

  • 700 g tresky

  • 2 stonky řapíkatého celeru

  • 1 ks mrkve

  • 1 ks cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 5 ks rajčat

  • 3 ks brambor

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 300 ml zeleninového vývaru

  • 4 špetky soli

  • 4 špetky mletého pepře

  • Na ozdobu

  • 6 - 8 lístků bazalky

Postup přípravy

  • Tresku nakrájejte na porce.

  • Očištění celer nakrájejte na plátky, mrkev na kostičky, cibuli na větší kousky, oloupané stroužky česneku jemně nasekejte.

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

  • Rajčata oloupejte a nakrájejte.

  • Zeleninu nasypte do zapékací misky, nebo do pekáčku, jemně osolte a promíchejte.

  • Na zeleninu položte osolené a opepřené porce ryby.

  • Podlijte vývarem, zakápněte olejem, přikryjte a dejte na 25-30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

  • Podávejte ozdobené lístky bazalky.

Kapr pečený v pečícím papíru.

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce filé kapra á 180 g

  • 2 lžíce červené kari pasty

  • 4 špetky soli

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 4 lžíce kokosového mléka

  • 3 ks lahůdkové cibulky s natí

  • 4 snítky čerstvého koriandru

  • Na potření

  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Smíchejte kari pastu, kokosové mléko, rybí omáčku a citronovou šťávu.

  • Z papíru vystřihněte 2 kusy o velikosti 30 x 30cm a potřete je olejem.

  • Na každý kousek papíru položte 2 porce kapra.

  • Každou porci osolte a důkladně potřete připravenou kari směsí a posypte polovinou nakrájené cibulky a polovinou nasekaného koriandru.

  • Rybu zabalte, položte na plech a pečte v předehřáté troubě 20-30 minut, podle velikosti porcí.

  • Před otevřením balíčku nechte chvíli odpočinout.

  • Ryby uložte na servírovací talíř a posypte je zbývající zelenou cibulkou a koriandrem.

Zapečená ryba.

Ingredience na 4 porce

  • 300 g těstovin - dle vlastního výběru

  • 400 g lososa nebo jiné ryby

  • 0,5 ks pórku

  • 1 lžička soli

  • 0,5 lžičky mletého pepře

  • Na omáčku

  • 3 lžíce másla

  • 600 ml mléka, nebo smetany na vaření

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 200 g strouhaného čedaru

  • Na vymazání

  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  • Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě "al dente" (přibližně 5-8 minut). Uvařené těstoviny sceďte.

  • V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte 2 minuty.

  • Za stálého šlehání metličkou přilévejte k mouce mléko, nebo smetanu.

  • Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.

  • Omáčku odstavte ze zdroje tepla a do omáčky vmíchejte sýr.

  • Polovinu těstovin nasypte do vymazaného pekáčku, nebo zapékací misky.

  • Na těstoviny uložte jemně osolené, opeřené plátky ryby, a posypte je na kolečka nakrájeným pórkem.

  • Na ryby nasypte druhou polovinu těstovin.

  • Vše zalijte připravenou omáčkou. Pečte v troubě předehřáté na 19 °C přibližně 30-35 minut.

Treska s pečenou zeleninou.

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce chlazené tresky á 180-200 g

  • 1 ks cukety

  • 2 ks středně velké mrkve

  • 2 ks červené cibule

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička hrubě mletého barevného pepře

  • 4 plátky másla

  • K podávání

  • 8 ks klínků citrónu

  • Na posypání

  • 4 lžíce zelené petrželky - nasekané

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na silnější plátky. Cuketu nakrájejte na plátky silné asi 2,5 cm. Očištěnou mrkev nakrájejte na slabší plátky.

  • Zeleninu dejte do menší zapékací misky, pokapejte ji olejem a citronovou šťávou, lehce ji osolte,přidejte na plátky nakrájený česnek a zeleninu promíchejte.

  • Pečte v troubě 10 minut.

  • Porce tresky osolte, opepřete a položte ji na zeleninu v zapékací misce.

  • Na každou porci položte plátek másla a pečte v troubě přibližně 20-25 minut, podle velikosti porcí.

  • Podávejte s klínky citrónu, posypané nasekanou petrželkou.

Bylinková ryba s citrónem

      Ingredience:

      tresky nebo jiné bílé ryby

      4 ks

      bobkového listu

      1 ks

      nového koření

      2 ks

      citrónu

      1-2 ks

      másla

      30 g

      tymián

      dle chuti

      petrželka

      dle chuti

      sůl, pepř

      dle chuti

      Postup přípravy:

    Remoskovou mísu zakryjte poklicí a nechte 4 minuty rozehřát. Víko sejměte, dno vyložte kruhem pečícího papíru, rozložte na něj jeden na tenká kolečka nakrájený citrón, na který rozložte porce ryby. Posypte je jemně nasekanými bylinkami, solí, pepřem a poklaďte kousky másla. Zakryjte poklicí a pečte 20 minut.

Grilovaný kapr s křenem

    Ingredience:

    kapr

    4 ks

    sůl

    1 ČL

    máslo

    1 PL

    olej

    1 ks

    strouhaný křen

    2 PL

    Postup přípravy:

    Oprané porce kapra osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme zhruba hodinu odležet. Pak je lehce osušíme kuchyňskou utěrkou, potřeme olejem a na grilu pečeme z každé strany asi 8 minut. Hotovou rybu posypeme čerstvě strouhaným křenem a pokapeme máslem. Podáváme se zeleninovým salátem, vhodná příloha je i odlehčený baramborový salát.

Grilovaný kapr s bylinkami a česnekem

    Ingredience:

    kapr

    1 ks

    olej

    50 ml

    tymián

    2 snítky

    česnek

    4 stroužky

    citrónová šťáva

    1 ČL

    sůl a pepř

    dle chuti

    Postup přípravy:

    Očištěný trup kapra nakrájíme na podkovy. Lístečky tymiánu jemně usekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Připravíme si marinádu. Česnek promícháme s olejem, jemně usekaným tymiánem a několika kapkami citrónové šťávy. Porce kapra osolíme, opepříme, potřeme marinádou a necháme 2 hodiny rozležet. Rošt potřeme olejem a porce kapra grilujeme z každé strany asi 4 minuty.

Grilované kapří podkovy.

Kapr:

kapří podkovy 1,5 kg

česnek 3-4 stroužky

citron 1/2 ks

sůl a čerstvě namletý bílý pepř

citronový tymián (není nutné) 1 snítka

Stroužky česneku utřete nebo podrťte s trochou soli. Podkovy osolte, opepřete, potřete česnekem, mírně zakápněte citronovou šťávou, přidejte snítku tymiánu a nechte minimálně 2 hodiny, klidně přes noc, marinovat. Pánev nebo gril rozehřejte zhruba na 200 °C a kapra grilujte z obou stran. Během 10 minut by měl být hotový.  

Ryba s celerem a pórkem.

Ingredience na 2 porce

  • 2 ks steaků z tresky nebo jiné ryby

  • 150 g mrkve

  • 150 g celeru

  • 100 g pórku

  • 10 g čerstvého zázvoru

  • 3 lžíce másla

  • 250 ml zeleninového vývaru

  • 2 špetky soli

  • 2 špetky bílého pepře

  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup přípravy

  • Oloupanou mrkev a celer nakrájejte na nudličky, očištěný pórek na proužky. Zázvor jemně nasekejte. Na pánvi s máslem zeleninu se zázvorem orestujte.

  • Osolené, opepřené steaky vložte do vařícího vývaru a povařte na slabém ohni 8-10 minut.

  • Rybí steaky vyndejte z vývaru a podávejte s orestovanou zeleninou posypané nasekaným koriandrem.

Velmi chutný a dietní recept na rybu.

Ingredience na 4 porce

  • 800 g tresky nebo jiné ryby- čerstvé nebo chlazené

  • 1 plechovka sterilované kukuřice - á 340 ml

  • 2 špetky kmínu

  • 2 špetky čerstvě namletého pepře

  • 5 špetek soli

  • 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru

  • 2 ks naťové cibulky - můžete použít i pažitku

  • 1 lžíce medu

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 7 lžic másla

Postup přípravy

  • Na jedné pánvi se 3 lžícemi másla orestujte nakrájenou cibulku a kukuřici, lehce osolte a přidejte med.

  • Na jiné pánvi se 4 lžícemi másla zvolna opečte porce tresky. Tresku během pečení pokapejte citrónovou šťávou, osolte, okmínujte, posypte pepřem a nakrájeným koriandrem.

  • Pak na pánev s treskou přidejte připravenou kukuřici. Hned podávejte.

  •  Losos s rajčaty.

  • Luxusní zdravá večeře nebo oběd.

  • Ingredience na 2 porce

  • 400 g lososa

  • 2 lžičky hořčice

  • 4 špetky soli

  • 1 špetka chilli vloček

  • 2 lžíce oleje

  • 2 lžíce másla

  • 250 g cherry rajčat

  • 1 ks šalotky

Postup přípravy

  • Na rozehřáté máslo s olejem nasypte oloupanou, nakrájenou šalotku.

  • Přidejte rajčata a 5 minut duste.

  • K rajčatům přidejte porce lososa,které potřete hořčicí.

  • Rybu a rajčata osolte, posypte chilli vločkami a lososa z obou stran opečte.

Rybí file s citronovým pepřem.

Ingredience na 5 porcí

  • 1 kg rybí filé bez kostí a kůže - treska, platýz, candát aj.

  • 0,5 lžičky soli

  • 70 ml citronové šťávy

  • 100 ml pomerančové šťávy

  • 1 lžíce sušeného kopru

  • 1 lžíce drceného fenyklu

  • 0,5 lžičky citronového pepře

  • Na vymazání

  • 1 lžíce oleje

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Filé nakrájejte na porce, uložte je do vymazaného pekáčku a osolte je.

  • V misce vymíchejte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, kopr, fenykl a citronový pepř.

  • Směsí přelijte ryby a přikryté pečte v troubě přibližně 20-30 minut, podle druhu ryby a velikosti porcí.

Ryba s rajčaty pečená v troubě.

Ingredience na 4 porce

  • 4 porce kapra á 180 g - podkovy

  • 4 ks velkých rajčat

  • 5 špetek soli

  • 200 ml suchého bílého vína

  • 8 lžic kokosového mléka

  • 0,5 svazku zelené petrželky - nasekané

  • Na vymazání

  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C.

  • Smíchejte kokosové mléko, víno a ¾ nasekané petrželky.

  • Rajčata nakrájejte na plátky a rozprostřete je na dno vymazaného pekáčku.

  • Porce ryby osolte a položte je na rajčata.

  • Ryby a rajčata zalijte připraveným vínem.

  • Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut, podle velikosti porcí. Ryby během pečení jednou opatrně otočte.

  • Podávejte posypané zbytkem petrželky.

Kapr v rozmarýnovém těstíčku

  • 1 kg kapra

  • 3 vejce

  • 2 lžíce oleje,

  • 1 lžíci mléka nebo bílého vína

  • 3 lžíce polohrubé mouky

  • 1 lžičku drcené rozmarýny

  • 1 lžičku nasekané zelené petrželky

  • pepř, sůl, citron

Očištěnou rybu naporcujeme na menší kousky, osolíme je a necháme odležet.

Pak je namáčíme v těstíčku, které jsme připravili ze všech zbylých ingrediencí.

Kousky ryby smažíme v rozpáleném oleji, necháme je okapat a podáváme s plátky citronu a chlebem nebo s opečeným bramborem.

Gratinovaný kapr

  • 0,5 kg kapra (nebo jiné bílé ryby)

  • 0,5 l mléka

  • 50 g másla

  • 50 g hladké mouky

  • 100 g strouhaného sýra

  • 1 lžíci sekané petrželky

  • sůl, pepř

  • špetku muškátového oříšku

Očištěnou rybu vaříme 5-7 minut v osolené vodě, pak maso obereme a pečlivě zbavíme kostí.

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přilijeme mléko, osolíme a okořeníme, chvilku povaříme a odstavíme.

Do vzniklé omáčky vmícháme nasekanou rybu, sýr a petrželku. Zapékací misku vymažeme máslem a směs v ní asi půl hodiny zapékáme. Podáváme s chlebem a vždy s nějakým zeleninovým salátem.

Kapr v soli

  • 1 kapra

  • 2 kg soli

  • 1 citron

  • 4 lžíce oleje

Rybu omyjeme, ale neoškrábeme, pouze ji vykucháme. Do pekáče nasypeme polovinu soli, na ni položíme kapra a zasypeme ho zbylou půlkou tak, aby byla ryba zcela zakrytá.

Ve vyhřáté troubě ji pečeme 45 minut na prudším ohni, dalších 30 minut již jen na mírném. Pak paličkou rozklepneme zapečenou sůl a rybu opatrně vyjmeme - šupiny musí zůstat v soli.

Porce kapra potřeme prohřátým olejem smíchaným s citronovou šťávou.

Kapr v česnekové kůrce

  • 4 porce kapra (každou asi 250 g)

  • 4 stroužky česneku

  • mletý černý pepř

  • 1 citron

  • polohrubou mouku

  • olej

  • kopr

  • sůl

Umyté porce osušíme čistou utěrkou a osolíme.

Prolisované oloupané stroužky česneku smícháme se třemi lžícemi polohrubé mouky a špetkou pepře.

Každou rybí porci obalíme v ochucené mouce, vložíme do pekáče, pokapeme olejem a upečeme.

Na talíři rybu pokapeme citronovou šťávou, ozdobíme koprem a plátky citronu.

Kapr s lehkým bramborovým salátem

Nechcete se vzdát vánočního kapra, ale smažená verze je pro vás příliš mastná a těžká? Kapřík se dá naštěstí připravit na mnoho způsobů, po kterých vám nehrozí žlučníkový záchvat ani kila navíc. Dokonce i oblíbený bramborový salát chutná výborně v odlehčené verzi.Rybu na zelenině si uděláme s manželem k obědu a na večeři chce manžel obalovanou ,ale pozor já jí dám na pečící papír pokapu olejem a dám do trouby na 200 stupňů upéct z obou stran a je výborná.

Kapr na zelenině

Suroviny:

  • 500 g kapra (filety nebo podkovy)

  • 5 mrkví

  • ½ celeru

  • 2 petržele

  • 2 cibule

  • 3 prolisované stroužky česneku

  • Sůl

  • Kmín

  • Bobkový list

  • Trochu másla

Postup:

  1. Mrkev, celer i petržel očistíme a nakrájíme na tenké nudličky nebo malé kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na širší plátky.

  2. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.

  3. Na pečicí plech dáme kořenovou zeleninu a cibuli, lehce osolíme a přihodíme 2 bobkové listy.

  4. Kapří kousky opláchneme, z obou stran osolíme, posypeme kmínem a potřeme utřeným česnekem. Položíme je na zeleninové lůžko a na každý kousek dáme ještě trochu másla.

  5. Podlijeme trochou vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby na cca 45 -60 minut.

  6. Během pečení kapra kontrolujeme, aby se nepřipálil. Pokud se vyvaří voda, opět směs podlijeme vodou.

Lehký bramborový salát ,který dělám ,každý rok a moc nám chutná.

Suroviny:

  • 500 g brambor

  • 1 sklenici mrkev s hráškem kupuji v Lidlu je výborná

  • 1 jablko

  • 2 cibule

  • 5 nakládaných okurek

  • 2 vejce natvrdo

  • 200 g bílého jogurtu a nebo já přidávám Helmans Yofresch je lehká a je v ní přidaný jogurt

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 lžička citrónové šťávy

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Ocet - podle chuti

  • Sůl

  • Pepř

Postup:

  1. V hrnci uvaříme brambory ve slupce. Poté necháme vychladnout.

  2. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Oloupané jablko zbavíme jadřinců, kyselé okurky i vajíčka nakrájíme na malé kostičky.

  3. Zchladlé brambory oloupeme a pokrájíme společně s mrkví na kostičky.

  4. Připravíme dresink z bílého jogurtu, hořčice, olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a octa. A nebo majonézu Yofresch

  5. Zeleninu, jablko i vejce dáme do mísy, přidáme dresink a pořádně promícháme. Podle chuti můžeme ještě přidat sůl, pepř, citrónovou šťávu nebo trochu octa.

    Přeji vám dobrou chuť.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky