Recepty vepřové maso

Vepřové soté s paprikou

Ingredience (4 porce)

600 g libového vepřového masa

100 ml pasírovaných rajčat

3 velké barevné papriky

1 hrst čerstvých bylinek

2 stroužky česneku

3 lžíce oleje

sůl, pepř

Postup

    1

Vepřové maso očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso a restujeme.

    2

Mezitím očistíme papriku, zbavíme ji jádřince a nakrájíme na nudličky. Přidáme k masu na pánvi a společně restujeme (dohromady asi 6 až 8 minut).

    3

Ke konci vmícháme prolisovaný česnek, pasírovaná rajčata a čerstvé bylinky. Naposledy dochutíme a podáváme.

Tip

  • V pálivé verzi přidáme k sladké paprice i feferonky.

Zapečená krkovice s bramborem, cibulí a sýrem

4 porce

4 vepřové krkovice nebo můžete dát pečeni
4 větší cibule
8 brambor
snítku tymiánu
mletý pepř
sůl
2 lžičky kmínu
masový vývar na podlití
100 g ementálu já jsem dala 30% eidam 

Krkovici osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme na klínky, syrové oškrábané brambory nakrájíme na plátky.

Brambory vložíme na dno pekáče, osolíme a okmínujeme, na ně poskládáme plátky krkovice, opět okmínujeme, navršíme cibuli, podlijeme vývarem, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160−170 °C doměkka, asi 1−1,5 hodiny. Na závěr odklopíme poklici, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

Hamburger

Porce kvalitních bílkovin ukrytá mezi dvěma houskami a zeleninou.

Ingredience na 4 porce

  • 450 g kvalitního mletého hovězího masa můžete i mix a nebo krůtí 
  • 3 lžíce mletých jemných vloček nebo celozrnné strouhanky
  • 1 vejce
  • 3 nakrájené zelené cibulky
  • 1 a půl lžíce kajenského koření
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku barbecue omáčky
  • 4 celozrnné housky
  • zelenina dle vlastního výběru - např. salát, rajčata, cibule
  • hořčice a kečup nebo protlak bez přidaného cukru na pomazání housky
  • olivový olej ve spreji vhodný k tepelné úpravě

Postup

Předehřejeme si gril na vysokou teplotu (pokud jej nemáte, lze použít pánev s nepřilnavým povrchem). V misce smícháme mleté hovězí maso, vločky (strouhanku), vejce, nakrájené zelené cibulky, 1 lžíci kajunského koření a dijonskou hořčici. Ze směsi vytvarujeme 4 karbanátky. V menší misce smícháme barbecue omáčku a půl lžíce kajenského koření. Rozpálený gril (pánev) posprejujeme olejem, vložíme karbanátky a pečeme 5 minut po obou stranách, dokud nejsou dobře propečené. Housky rozřízneme a dáme rozpéct na gril. Poté si vždy jednu půlku housky lehce pomažeme kečupem (protlakem), poklademe plátky zeleniny, karbanátkem, pokapeme kořeněnou barbecue omáčkou a přiklopíme druhou polovinou housky lehce pomazanou hořčicí.

Nutriční hodnoty na 1 porci - bez housky / s houskou

  • 296 / 397 kcal
  • Bílkoviny 33 / 37,5 g
  • Sacharidy 5 / 25 g
  • Tuky 9 / 9,5 g

Tip: pokud přidáte do směsi na karbanátky kousek nastrouhané cukety, budou ještě šťavnatější.

Vepřová panenka s pečenou zeleninou

Ingredience

vepřová panenka 2 ks

lilek 1 ks

cuketa 1 ks

kukuřice 2 ks

brambory 4 ks

červená paprika 2 ks

sušená rajčata 100 g

česnek 8 stroužků

sůl 3 špetky

pepř 3 špetky

olej 1 dcl 

Vepřové panenky jsem nasolila, potřela olejem a dala do lednice uležet na 24 hodin. Druhý den jsem si předehřála troubu na 180°C na program z obou stran s větráčkem.

Nakrájela jsem si všechnu zeleninu na požadované kousky, viz foto. Zeleninu jsem vyskládala na plech a posolila, opepřila a potřela olejem a malinko podlila vodou (tak 2dcl). Vložila jsem ji takto připravenou do vyhřáté trouby (zeleninka trvá tak 30 minut, podle toho, jak máte silné plátky.

Mezitím jsem si panenku zatáhla na pánvi krásně dokola po dvou minutkách jsem otáčela a zataženou panenku jsem zabalila do alobalu...Zabalené panenky jsem dala do menšího pekáčku a na 15 minut přidala do trouby k zelenině. Pak to chce trochu citu jak na tu zeleninu, tak na panenku, aby panenka nebyla syrová a zelenina spálená .

Ale určitě to zvládnete. Když tak panenku vyndejte a rozkrojte, aby jste zkontrolovala, jak na tom je .

Dobrou chuť! 

Kuličky z mletého masa s cizrnou a zelným salátem

Ingredience (4 porce)

600 g krouhaného bílého zelí
400 g mletého masa
150 g zakysané smetany
1 plechovka cizrny (cca 400 ml)
1 červená paprika
1 stroužek česneku
70 ml rýžového octa
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce nasekané máty
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky mletého zázvoru
0.5 lžičky římského kmínu
0.5 lžičky kurkumy
sůl, cukr, pepř 

Tip

  • Cizrnu můžeme v receptu obměnit za vařené červené fazole nebo červenou čočku.

Postup

    1

Krouhané zelí posolíme, prohněteme a necháme odstát asi 30 minut. Česnek oloupeme, podrtíme a nasekáme nadrobno. Papriku očistíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. V míse pak smícháme zelí, papriku, polovinu česneku, olivový olej, kurkumu a polovinu mletého zázvoru. Podle chuti přidáme cukr a špetku pepře.

    2

Cizrnu scedíme a podrtíme vidličkou. V míse smícháme mleté maso, cizrnu, zbytek zázvoru a česneku, římský kmín a vše dobře promícháme. Dochutím solí a pepřem.

    3

Ze směsi pak uděláme kuličky, které napícháme na zvlhčené špejle nebo špízy. přendáme na pečící papír a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

    4

Mátu smícháme se zakysanou smetanou a citronovou šťávou. Dochucujeme solí, pepřem a špetkou cukru. Hotové masové kuličky podáváme se zelným salátem a mátovým dipem.

Pikantní rýže s vepřovým masem a brokolicí

Ingredience (4 porce)

400 g vepřové pečeně
400 g pasírovaných rajčat z plechovky
500 g brokolice
200 g dlouhozrnné rýže
4 lžíce zakysané smetany
1 cibule
1 stroužek česneku
1 červená chilli paprička
1 lžíce oleje
1 lžička mletého čili
sůl, pepř 

Postup

    1

Očištěnou brokolici rozdělíme na malé růžičky a vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme na co nejdrobnější kostičky. Chilli papričku zbavíme stopky, jadérek a nakrájíme ji na tenká kolečka. Rýži dáme vařit do osolené vody podle návodu na obalu.

    2

V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm vepřové maso dozlatova. Přidáme cibuli i chilli papričku a necháme zesklovatět. Poté přidáme brokolici, krátce orestujeme a vše ihned zalijeme pasírovanými rajčaty. Dochutíme solí, pepřem a na středním plameni dusíme asi 20 až 30 minut do změknutí.

    3

Hotovou rýži scedíme a smícháme ji se zakysanou smetanou a čili kořením. Podáváme s dušenými vepřovými kostkami a brokolicí.

 Vepřové nudličky se zeleninou

Skvělá minutka z vepřové panenky se spoustou zeleniny, připravená během půl hodiny.

Ingredience na 4 porce

  • 700 g vepřové panenky - nakrájené na nudličky

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 1 lžíce ústřicové omáčky nemusí být

  • 1 lžíce limetkové šťávy

  • 4 lžíce řepkového oleje

  • 1 lžíce čerstvého, nastrouhaného zázvoru

  • 2 stroužky česneku - nakrájený na plátky

  • 2 ks jarní cibulky - nakrájené na plátky

  • 1 ks červené papriky - nakrájené na proužky

  • 2 ks středně velké mrkve - nakrájené na tenké nudličky

  • 250 g čerstvých hrachových lusků

  • 2 špetky soli

  • K podávání

  • 4 porce vařené rýže

Postup přípravy

  • Ve woku, nebo velké pánvi rozehřejte olej.

  • Přidejte na nudličky nakrájené maso a tři až čtyři minuty míchejte.

  • Přihoďte nakrájenou cibulku, nakrájenou mrkev, česnek, papriku, očištěné hrachové lusky a za stálého míchání restujte 5 minut.

  • Dochuťte sojovou a ústřicovou omáčkou, limetkovou šťávou, přidejte zázvor a ještě 3 minuty míchejte. Podle chuti osolte.

  • Podávejte s rýží.

Džuveč.
1 kg vepřové plece
2 cibule červená paprika sůl,pepř
1/2 kg paprik zelených nejlépe pálivé
1/2 kg rajčat
olivový olej
Maso nakrájíme na kostičky .Do hrnce dáme trochu oleje a zpěníme cibuli přidáme papriku a maso nakrájené na kostičky dusíme do poloměkka.Papriky a rajčata nakrájíme a přidáme k masu dusíme dokud se nevydusí šťáva z rajčat do husté šťávy.Podáváme s chlebem nebo s rýží.  

Vepřové maso s cuketami

Potřebujeme

  • 400 g libového vepřového masa

  • 4 rajčata

  • 1 cuketu

  • 2-3 lžíce oleje

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • sladkou papriku

  • rajský protlak

  • cukr

  • oregano

  • lžíci citronové šťávy

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a dále opékáme.

Odstavíme, přidáme lžičku papriky, promícháme, podlijeme troškou vývaru nebo vody. Přidáme lžíci rajského protlaku, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

Nakonec přidáme oloupaná a na dílky nakrájená rajčata, nakrájenou cuketu, lžíci citronové šťávy, lžičku cukru, lžíci nasekaného oregana. Krátce podusíme a podáváme s pečivem, brambory nebo rýží.

Minulý týden jsme grilovali burgry s bylinkama mňamka....

500 g mletého masa já dala vepřové,můžete i krůtí

5 jarních cibulek i s natí

hrst petželky

hrst pažitky

1 vejce

pepř a sůl

Cibulku nakrájejte i s natí,petrželku nakrájejte na jemno a pažitku také.Přidejte vajíčko sůl a pepř a pořádně promíchejte.Dejte na půl hodiny odpočinout,aby se krásně propojili všechny chutě bylinek.Udělejte burgry ne moc vysoký ,ale také ne moc tenký takový akorát ve prostřet udělejte důlek ,aby se tam udržela šťávička dejte na rozpálený gril .Grilujte 6 minut z jedné strany a 6-10 minut z druhé .Jsou fantastické se zeleninovým salátem.

Masový špíz se zeleninou na grilu.

Co budeš nutně na 4 porce špízu na gril potřebovat?

  • 300 g libové vepřové kýty

  • 200 g vysokoprocentní šunky v celku

  • 2 kapie

  • malou cuketu

  • 6 rajčátek

  • 350 g zelených fazolek

  • 2 větší cibule

  • 2 větší stroužky česneku

  • kari

  • 100 ml oleje

  • sůl a pepř

  • špejle

Co si na masíčkový špíz na gril předem připravíš?

1) Maso si nakrájej na asi 1 cm silné plátky a překrájej na menší kousky - medailonky. Zlehka naklepej. Plátky masa osol, opepři a okořeň zlehoučka kari kořením. Místo kari si můžeš vybrat i úplně jiné koření, které máš třeba raději.

2) Vlož do misky a přelij olejem. Zavři víčkem a nech proležet na zítra.

3) No a máme druhý den. Návštěva už se k vám natřásá, ale ty si v klidu vyndáš naložené masíčko.

4) Šunku nakrájej na asi 1 cm silné kostičky. Nakrájej si kapie na kostky a rajčátka na půlměsíčky. Z cukety udělej slabá kolečka. Cibuli rozkroj na čtvrtky a rozeber na plátky. A ještě česnek nakrájej na tenké plátečky.

5) A finále je tu. Na špejle napichuj střídavě maso, cibuli, šunku, kolečka cukety a kapii. Takto dodělané krásné špízy už jen vlož do grilu a pozvolna opékej ze všech stran.

6) Vedle na pánvičku, na trošku oleje vlož zelené fazolové lusky a přidej česnek. Promíchej, nech změknout a potom přidej nakrájená rajčátka. Za chvilku je hotovo a máš krásnou přílohu :-).

Kdy je nejlepší doba na snědení této masovo-zeleninové bašty z grilu?

Jelikož se špíz skládá ze samých zdravých surovin, je kromě zdravého oběda vhodná právě i k pozdní zdravé večeři. Rajčátka spolu s česnekem a fazolkami úžasně zavoní a vy si můžete bez obav na masíčkových špízech se zeleninou pochutnat :-)..

https://www.dancahajkova.com 

KOTLETKY V OMÁČCE S HOŘČICÍ

Suroviny
Maso:
500 g vepřová kotleta
dle chuti sůl, pepř, hořčice
2 větší cibule na kostičky

Hrášková rýže:
250 g rýže
1 balení mraženého hrášku
1 cibule
dle chuti sůl
0,5 l vody

Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Zprudka orestujeme a podlijeme vodou. Maso dusíme cca 1 hodinu. Pak přidáme cibulku nakrájenou na kostičky a vaříme ještě 10 minut. Omáčku zahustíme pohankovou moukou a krátce povaříme. Hráškovou rýži připravíme tak, že si propláchneme rýži pod studenou vodou, podlijeme půl litrem vody, přidáme hrášek a osolíme. Oloupeme si menší cibuli a přidáme ke směsi rýže a hrášku, poté vaříme na mírném ohni cca 20 minut

Tip na dnešní oběd,:-)
Chilli con carne
4 porce, obtížnost střední, příprava 10 minut, tepelná úprava 40 minut
nutriční informace na jednu porci:
625 kcal, 33 g bílkovin, 76 g sacharidů, 21 g tuků
Ingredience:
240 g celozrnné rýže
100 g červené cibule
100 g červené papriky
1 lžíce řepkového oleje
stroužek česneku
1 konzerva červených fazolí (400 g)
1 lžička sladké papriky
1 lžička kayenského pepře
400 g mletého masa
300 ml hovězího vývaru (může být i drůbeží nebo zeleninový)
1 konzerva rajčat (400 g)
špetka soli, pepř
Postup přípravy
1. Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu (cca 25 min.)
2. Mezitím si nakrájíme cibuli najemno. Očistíme si papriky a nakrájíme je na menší nudličky. Česnek nakrájíme na plátky.
3. V hlubší větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, papriku a kayenský pepř. Smažíme cca 3 minuty.
4. Poté přidáme maso a opékáme ho za stálého míchání (cca 20 min.)
5. Přilijeme vývar a rajčata a fazole. Osolíme a opepříme.
6. Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 20 minut.
7. Podáváme s celozrnnou rýží.

Dnes jsme si s manželem udělali výbornou mňamku...

½ kila vepřových jater,můžou být i kuřecí když nemáte rádi vepřová

2 cibule

1 červená paprika

1 plechovka kukřice

kmín,sůl

2 lžíce oleje

Játra omyjte a nakrájejte na kousky,cibuly nakrájejte na hrubo,papriku na proužky.

Na rozpálený olej dejte játra orestujte okmínujte a přidejte cibuly,nechte tak 5-10 minut restovat poté přidejte na proužky nakrájenou papriku a nechte ještě tak 10-15 minut restovat .Nakonec přidejte kukuřici,osolte a nechte 5 minut restovat.Podávejte s tmavým chlebem.Mňam moooc jsme si pochutnali.

 Pikantní vepřové nebo krůtí,kuřecí maso se spoustou zeleniny
Medailonky osmažené, po čínsku' s hromadou svěží zeleniny, krásně ovoněné kořením - to je lahůdka nejen pro ,dietní' dny.
4 porce
JEDNA PORCE OBSAHUJE: 450 kcall, 38 g bílkovin
Ingredience
o 200 g jasmínové rýže či rýže basmati
o 2 lžíce oleje
o 500 g vepřové panenky, nakrájené na tenké proužky
o 2 svazky očištěné a nakrájené jarní cibulky
o 350 g brokolice, nalámané na velikost sousta
o 6 nakrájených kusů celerové nati
o několik vnitřních listů čínského zelí, natrhaných na kousky
o 4 lžíce nasekaného koriandru či celerové natě
o šťávu a jemně strouhanou kůru z jedné limetky nebo citronu
o trochu chilli (lze vynechat)
o sůl a pepř
Příprava jídla
1. Rýži vařte v osolené vodě (pozor, rýže může hodně nabýt na objemu, až o sto procent!) asi dvanáct minut.

2. Mezitím rozpalte ve woku či velké pánvi olej, přidejte vepřové maso a tři až čtyři minuty ho smažte. Přihoďte cibulku, brokolici i celerovou nať a za stálého míchání restujte ještě čtyři minuty. Přidejte čínské zelí
a nechte ho ovadnout.

3. Přisypte koriandr, limetkovou kůru a vymačkejte i trochu limetkové šťávy. Můžete přidat chilli. Osolte a opepřete. Podávejte s rýží.

Pikantní krůtíse zeleninou: Místo vepřového prostě použijte proužky krůtího.

Obměny:
Kořeněné vepřové s mladou kukuřicí a houbami: Vyzkoušejte jiné druhy zeleniny (třeba mladou kukuřici, mrkev, nastrouhané zelí), případně houby.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky