Recepty těstoviny

Smetanové těstoviny s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je houba, která roste i v zimě, je velmi chutná a lidskému zdraví velmi prospěšná! Podpořte svou imunitu receptem na houbové těstoviny s krůtím masem a rostlinnou smetanovou omáčkou.

Vyzkoušejte k obědu tyhle rychlé a jednoduché houbové těstoviny s krůtím masem, brokolicí a rostlinnou smetanou. Omáčku jsem dochutila dijonskou hořčicí a špetkou muškátového oříšku, které dodají pokrmu výraznější chuť. Použijte semolinové nebo celozrnné těstoviny, které navýší množství vlákniny a výživovou hodnotu. Místo krůtího masa můžete použít i kuřecí nebo opečené tofu pro bezmasou variantu.

INGREDIENCE na 1 porci:

Krůtí prsa 100 g
Hlíva ústřičná 150 g
Olej řepkový 1 lžíce
Cibule 1 ks
Brokolice 150 g
Celozrnné těstoviny syrové 60 g a více dle potřeby
Smetana sójová 100 ml
Sůl špetka (2 g)
Pepř špetka (2 g)
Oříšek muškátový 1 g
Hořčice dijonská 1 lžička
Citrónová šťáva 1 lžíce
Kmín mletý špetka

POSTUP:

Krůtí maso a hlívu pokrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Celozrnné těstoviny uvaříme dle návodu spolu s brokolicí. Na rozehřátém oleji v pánvi opečeme nejdříve maso. Pak přidáme cibuli a hlívu a chvíli restujeme. Pak přidáme smetanu a podlijeme trochou vody a necháme cca 20 minut povařit. Na závěr dochutíme kořením, hořčicí a citrónovou šťávou. Smícháme s těstovinami a brokolicí.

Těstoviny s dýňovou omáčkou a kuřecím masem

Je čas dýní a já mám pro vás výbornou krémovou dýňovou omáčku, která se hodí k těstovinám nebo nokům. Můžete si jí udělat s kuřecím masem nebo i bez masa s uzeným tofu, tempehem nebo kozím sýrem.

Omáčku z dýně připravuji z pečené dýně Hokkaido, který má nejen úžasnou barvu a chuť, ale hlavně se nemusí loupat a upeče se v troubě i se slupkou, pod kterou se skrývá nejvíce živin . Na tento recept jsem vybrala celozrnné těstoviny tagliatelle, které však můžete nahradit jakýmikoli jinými těstovinami z celozrnné, semolinové, žitné nebo bezlepkové mouky, které obsahují vlákninu a cenné živiny. Recept však bude skvěle chutnat i s bramborovými noky.

SUROVINY na 2-3 porce:

Dýně Hokkaido 1 menší kus

Cibule 1 ks

Česnek 3 stroužky

Olivový olej 1 lžíce

Lučina Linie 120 g

Provensálské koření 2 hrsti

Čerstvý tymian 1 hrstka

Chili špetka

Sůl, pepř dle chuti

Těstoviny dle chuti v syrovém stavu 180 g nebo bramborové noky 500 g

Kuřecí prsa 2-3 ks (nebo uzené tofu/tempeh 300 g)

POSTUP:

Dýni Hokkaido rozčtvrtíme, vydlabeme semínka a dáme slupkou dolů na plech vyložený pečícím papírem péct do trouby na cca 20-30 min na 180 C do změknutí. Pak vyjmeme a s trochou vody rozmixujeme na hladké pyré. Na pánvi si rozpálíme lžíci oleje, na kterém orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a pak po chvíli na kostičky pokrájená kuřecí prsa nebo uzené tofu/tempeh a několik minut vše restujeme do opečení. Pak přidáme dýňové pyré a koření. Podlijeme trochou vody. Vaříme ještě dalších 20 minut a na závěr vmícháme lučinu, kterou necháme ještě chvíli provařit. Mezitím si uvaříme dle návody těstoviny, nebo noky a smícháme uvařené na pánvi s omáčkou s masem.

Těstoviny s šunkou, lučinou a fazolovými lusky

Jednoduchý a lehký oběd . Místo tučnější smetany jsem použila lučinu a těstoviny volte celozrnné, žitné nebo bezlepkové. Pro vegetariánskou verzi místo šunky použijte ochucené tofu nebo šmakouna.

SUROVINY na 1 porci:

Těstoviny žitné, celozrnné nebo bezlepkové (pohankové) 80 g v suchém stavu

Česnek 1 stroužek

Olej olivový 1 lžíce

Žampióny 200 g

Fazolové lusky mražené 150 g

Šunka krůtí 100 g

Lučina linie 60 g nebo si udělejte domací

Sůl, pepř dle potřeby

Provensálské koření 1 lžička

POSTUP:

Na pánvi na oleji orestujeme nasekaný stroužek česneku a přidáme pokrájené žampiony, chvíli restujeme a pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku. Vše důkladně orestujeme do křupava a pak přidáme lučinu, podlijeme trochou vody, zamícháme a prohřejeme. Dochutím solí, pepřem a provensálským kořením. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a fazolové lusky, které pak uvařené zamícháme do lučinové směsi.

Grilovaný sýr s bulgurem

Máte rádi grilované sýry? Ani při hubnutí a zdravém životním stylu se jim nemusíte vyhýbat, stačí vybrat nízkotučnější variantu, doplnit bulgurem se zeleninou a máte skvělý zdravý pokrm.

Grilovaný sýr s ořechovou krustou

Na sýr můžete vybrat klasický Camembert, Hermelín nebo kozí sýr a v případě, že si hlídáte váhu, tak můžete vybrat i nízkotučnější variantu jako je Camembert linea či Hermelín Figura. Tak jako tak vás čeká marináda z namletých vlašských ořechů, medu a oleje, která se pod grilem přemění na výbornou křupavou krustu a vevnitř rozteklý sýr...prostě mňam!

Klasický bulgur se vyrábí z pšeničného zrna, které se předvaří a naláme. Díky předvařenosti stačí bulgur stejně jako kuskus pouze zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat nebo jen krátce povařit, záleží na hrubosti zrn. Na trhu je k dostání i ve špaldové či bezlepkové pohankové variantě. Bulgur se používá obdobně jako rýže nebo kuskus, tedy jako příloha k masu a zelenině. Výborný je také i na sladko uvařený v mléce či rostlinném nápoji spolu s ovocem, medem a ořechy. Bulgur je lehce stavitelný, má vysoký obsah živin a příjemně oříškovou chuť. Kromě vlákniny obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín E a z minerálů převážně hořčík, fosfor, draslík, vápník a zinek.

SUROVINY na 1 porci:

bulgur před vařením 60-80 g
sýr 1 ks
ořechy vlašské 10 g
olej řepkový nebo olivový 1 lžička
med 1 lžička
citrónová šťáva 1 lžíce
sůl, pepř dle chuti
polníček 1 větší hrst
rajčata cherry 100 g
okurka 100 g
petržel hladkolistá nasekaná 1 lžíce

POSTUP:
Bulgur uvaříme podle návodu krátkým varem a pak dáme vychladnout. Sýr nařízneme do kříže na vrchní straně. Vlašské ořechy nasekáme najemno nebo krátce rozmixujeme nahrubo. Pak je smícháme se lžičkou medu a oleje a promícháme, osolíme a opepříme. Sýr potřeme z vrchu marinádou. Pokrájíme si zeleninu, smícháme s bulgurem, pokrájenou petrželkou, solí, pepřem a zakápneme citrónovou šťávou. Můžeme do salátu přidat opět ještě vlašské ořechy a olivový olej. Sýr dáme do předehřáté trouby s grilem na plech vyložený pečícím papírem na 180 ° C. Pečeme dozlatova cca 15-20 minut, až se vytvoří křupavá krusta a sýr se mírně nafoukne. Podáváme teplý s bulgurovým salátem.

Salát z rýžových nudlí s kuřecím masem

50 g mrkve-

50 g okurky -

50 g ledového salátu -

1 hrst čerstvého koriandru -

10 g jarní cibulky -

120 g kuřecích prsou -

1 lžička olivového oleje -

70 g rýžových nudlí v suchém stavu -

15 g nesolených nepražených arašídů - nemusí být

5 g loupaného černého sezamu -

sůl - pepř

Na zálivku: -

šťáva z ½ limetky -

1 lžička sójové omáčky se sníženým obsahem soli -

½ lžičky medu -

¼ lžičky chilli vloček

Mrkev omyjte, oloupejte a pomocí škrabky na brambory ji nastrouhejte na tenké proužky. Poté si omyjte okurku a nastrouhejte ji stejným způsobem jako mrkev. Ledový salát omyjte a natrhejte. Koriandr a jarní cibulku nasekejte nahrubo.

Nyní si v hrnci přiveďte k varu přibližně 1 l vody na vaření rýžových nudlí. Mezitím začněte připravovat kuřecí prsa: nejprve je nakrájejte na cca 2 cm široké proužky, které osolte a opepřete, následně si v pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájená prsa a opékejte je 5-7 minut na středním plameni. Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní rýžové nudle a vařte je na středním plameni po dobu uvedenou na obalu (většinou se jedná o 3-5 minut). Po uvaření nudle důkladně propláchněte vodou.

Nachystejte si mísu a dejte do ní uvařené nudle, opečená kuřecí prsa, nastrouhanou mrkev, okurku a ledový salát. Poté si v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku, výslednou směs nalijte do mísy s nudlemi, masem a zeleninou a vše promíchejte.

Směs z mísy přemístěte na servírovací talíř, posypte arašídy, nasekaným koriandrem, jarní cibulkou a sezamovými semínky a podávejte.

Nutriční informace na 1 porci: 576 kcal | 45 g bílkovin | 60 g sacharidů | 18 g tuků  

Houbové těstoviny s lučinou a tymiánem

Pro milovníky smetanových omáček s těstovinami mám skvělou zdravější verzi! Žitné těstoviny s lučinou, žampióny, špenátem a čerstvým tymiánem. To vše posypané strouhaným parmazánem. Jednoduché, lehké hlavní jídlo hotové za pár minut.

Rychlé těstoviny

Nevíte co narychlo uvařit k obědu? Hoďte do vroucí vody žitné těstoviny a mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, orestujte žampióny a špenát a přidejte lučinu, která vytvoří skvělou odlehčenější verzi smetanové omáčky a ještě Vás dobře zasytí, protože je i zdrojem bílkovin. Můžete ještě přidat i kvalitní šunku, kuřecí maso nebo i jinou zeleninu dle chuti. Pro bezlepkovou dietu zvolte pohankové nebo jiné bezlepkové těstoviny.

INGREDIENCE na 1 porci:

těstoviny žitné 80 g
máslo 1 lžička
česnek 1 stroužek
sůl, pepř špetka
čerstvý tymián 1 lžička
žampiony 120 g
špenát čerstvý 80 g
lučina linie 120 g já jsem použila svojí domácí lučinu
parmazán strouhaný 1 lžíce

POSTUP:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Na pánvi rozehřejeme máslo, krátce orestujeme nasekaný stroužek česneku s hrstkou čerstvého tymiánu. Přidáme pokrájené žampiony a restujeme. Pak přidáme špenát a krátce ho spaříme. Do směsi přidáme lučinu, podlijeme trochou vody, osolíme a opepříme. Krátce prohřejeme, přidáme uvařené těstoviny a vše promícháme. Na závěr posypeme lžící strouhaného parmazánu.

Zapečené těstoviny s rajčaty a šunkou

Ingredience (4 porce)

400 g těstovin (např. fusilli)
100 g strouhaného sýra
cukr, sůl, pepř
300 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
2 lžičky oregana
800 g nakrájených rajčat
200 g šunky (vepřové nebo krůtí)
4 lžíce rajského protlaku 

Postup

    1

Těstoviny rozložíme do vyššího pekáčku. Šunku nakrájíme na kostičky. Rajčata očistíme, zbavíme tuhých konců a nakrájíme na kostky.

    2

Vývar ohřejeme v kastrolu, odstavíme a přidáme rajčata a rajský protlak. Dochutíme trochou cukru, osolíme, opepříme a přidáme rozemnuté oregano.

    3

Těstoviny v pekáčku zalijeme rajčaty, přidáme šunku a snítky rozmarýnu. Vše spolu dobře promícháme a zasypeme vrstvou strouhaného sýra. Poté pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Zapékané těstoviny s makrelou a brokolicí

Ingredience (4 porce)

250 g celozrnných těstovin
600 g brokolice
1 lžíce citronové šťávy
300 g zakysané smetany
sůl, pepř, muškátový oříšek
80 g sýra na zapékání
500 g filé z makrely
250 ml zeleninového vývaru

Tip

  • Na ozdobu použijeme nasekané čerstvé bylinky (např. petržel nebo kerblík).

Postup

    1

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu tak akorát na skus. Filé očistíme, nakrájíme na kostky a zakápneme citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.

    2

Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme ji do poloměkka ve vývaru. Poté scedíme a 150 ml vývaru uschováme.

    3

Scezené těstoviny promícháme svařenou brokolicí, kousky ryby a zakysanou smetanou. Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a rozprostřeme na dno zapékací misky nebo pekáčku.

    4

Zasypeme sýrem, přendáme do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 25 až 30 minut.

Těstoviny s jarní zeleninou na másle

Ingredience (4 porce)

250 g celozrnných těstovin
200 g cherry rajčat
100 g parmazánu já použila 30% eidam
1 mražená jarní zelenina
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce másla
sůl, pepř 

Tip

  • V sezóně použijeme čerstvou zeleninu (cuketu, papriky, hrášek, pór), kterou podusíme na másle podobným způsobem (jen o něco déle).

Postup

    1

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Vaříme je tak akorát na skus (al dente). Cherry rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny.

    2

Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme mraženou zeleninu, necháme prohřát a asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě (na mírném plameni). Přidáme koření, rajčata a dochutíme solí a pepřem.

    3

Do směsi máslové zeleniny vmícháme uvařené a scezené těstoviny. Rozmícháme, rozdělíme na porce a zasypeme parmazánem.

Nudle s rajčaty a sýrem feta.

široké nudle a nebo jiné těstoviny celozrnné já dělala špagety

cherry rajčátka a nebo rajčata ze zahrádky ,které jsem použila já

1 cibule

3 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

2 lžíce rajčatového protlaku já mám svůj domácí

sýr feta nebo můžete dát 30% eidam

sůl pepř

V osolené vodě uvaříme těstoviny na skus.

Na oleji orestujeme cibuli a česnek.Přidáme rajčata já jsem přidala i 2 papriky na jemno nakrájené máme jich na zahradě hodně,protlak,osolíme,opepříme a několik minut dusíme.

Těstoviny dáme na talíř ,přelijeme rajčatovou směsí a posypeme sýrem.

Rychlé a moooc dobré mohu jen doporučit...Přeji vám dobrou chuť....😋😋

Alsaské nudle Zajímavé spojení hrubších kousků z nudlového těsta s masovo-houbovou směsí. Recept na alsaské nudle pochází z nějakého starého časopisu, bohužel, nevím z kterého. Byl vystřižený a nalepený v letitém zděděném sešitku s recepty po babičce. Z nedostatku jiné inspirace jsem ho vyzkoušela a byla překvapena jeho chutí. Alsaské nudle jsou hodně syté, vzhledem k obsaženým houbám a česneku ho nedoporučuji na noc. Recept na alsaské nudle jsem upravila a nabízím ho k vyzkoušení.

Alsaské nudle.

475 g celozrnné hladké mouky

2 vejce

250 ml vody

200g vepřové panenky nebo kýta

2 rajčata

100g hub

4 stroužky česneku1 cibule

2 lžíce sojové omáčky

sůl,pepř,kari,zázvor,olej

Do prosáté hladké mouky přidáme vejce,přilijeme vodu osolíme a opepříme.Důkladně,

vše propracujeme na vláčné těsto,které necháme odležet alespoň 20 minut v lednici.

Dáme vařit větší množství osolené vody .Odleželé těsto vyválíme na tenké válečky o průměru

asi 4 cm.Na prkénku odkrajujeme nožem z válečku stejné kousky těsta,které opatrně házíme

do vroucí vody.Necháme je zavařit a pak přendáme do nádoby se studenou vodou.

Vepřové maso nakrájíme na nudličky osolíme a opepříme.Rajčata nakrájíme na dílky houby nakrájíme na plátky.

Cibuly a česnek nakrájíme na plátky.Na rozpáleném oleji prudce osmahneme na nudličky nakrájené maso

potom k masu postupně přidáme houby,cibuli,česnek a rajčata.Do pánve s připravenou směsí nakonec

přisypeme vařené nudle vše důkladně promícháme a zakapeme sojovou omáčkou a dochutíme kari a zázvorem

Těstoviny s tuňákem a kukuřicí

250 g . celozrnných těstovin

1 konzerva tuňáka (kousky v oleji)

1 malá plechovka kukuřice

1 menší cibule

sůl pepř

Postup přípravy receptu

  1. Uvařime těstoviny dle návodu.

  2. Na oleji z konzervy tuňáka osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme tuňáka a kukuřici, osolíme, opepřime a chvilku podusime. Vmícháme uvařené těstoviny a ihned podáváme.

Jednoduché, chutné těstoviny s brokolicí a šunkou.

Ingredience na 6 porcí

  • 8 ks vajec

  • 250 ml mléka

  • 1 ks červené cibule

  • 250 g šunky

  • 1 ks brokolice

  • 300 g vařených celozrnných těstovin

  • 150 g strouhaného sýra - nejlépe 30%

  • 3 špetky mletého černého pepře

  • 3 špetky soli

Postup přípravy

  • Brokolici rozdělenou na malé růžičky blanšírujte 3 minuty v osolené vařící vodě.

  • Brokolici sceďte a nasypte ji do zapékací misky.

  • Přidejte nakrájenou šunku (nebo uzené maso), uvařenou těstovinu, jemně nasekanou cibuli a promíchejte.

  • V mléce rozšlehejte vejce, podle chuti osolte, opepřete, přidejte sýr a promíchejte.

  • Směsí přelijte těstoviny.

  • Pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 35 minut.

Špagety s brokolicí, cherry rajčaty a sýrovou omáčkou.

Ingredience na 4 porce

  • 400 g celozrnných špaget

  • 1 stroužek česneku

  • 1 ks brokolice

  • 300 ml smetany na vaření

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 lžička soli

  • 3 špetky mletého černého pepře

  • 200 g strouhaného, tvrdého sýra 30%

  • 250 g cherry rajčat

Postup přípravy

  • Špagety uvařte podle návodu na obalu.

  • Brokolici rozdělte na malé růžičky a povařte ji přibližně 8-10 minut v osolené vodě.

  • Smetanu přiveďte k varu a ve smetaně nechte rozpustit sýr a hořčici UŽ NEVAŘTE.

  • Podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte prolisovaný česnek.

  • Uvařené špagety a brokolici sceďte, přidejte nakrájená rajčata ,smetanu se sýrem a vše promíchejte.

  • Hned podávejte.

Kuskus s tuňákem.

1a1/2 hrnku kuskusu

3 hrnky zeleninového vývaru

1 plechovka kukuřice a fazolky

1 hrst maraženého hrášku

2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě kupuji v Lidlu

Dip:1 bílý jogurt

2 jarní cibulky i s natí

1 lžička hořtice

sůl pepř

Kuskus zalijeme zeleninovým vývarem,přivedeme k varu,povaříme asi 3 minuty

a necháme pod pokličkou dojít ještě asi 10 minut.

Slijeme sterilovanou kukřici a fazolky,hrášek propláchneme horkou vodou a vše promícháme s kuskusem.Na jednotlivé porce rozdělíme tuňáka,ozdobíme trochou cibulky.Nakonec připravíme dip,jogurt promícháme se zbylou cibulkou,hořticí,solí a pepřem.

Energetická hodnota 1 porce.

510 kcal,B-36g,T-6g,Sach-78g

  • Recept na rychlý oběd nebo večeři.dílej

Ingredience na 4 porce

  • 200 ml kuskusu

  • 2 ks jarní cibulky

  • 80 g pórku

  • 120 g mraženého hrášku

  • 80 g tvrdého sýra

  • 120 g barevných paprik

  • 1 hrst dyňových semínek

  • 2 lžíce slunečnicového oleje

  • 2 špetky soli

  • 2 špetky bílého pepře

Postup přípravy

  • Kuskus nasypte do hrnce, zalijte teplou vodou přesně podle návodu na obalu a nechte stát.

  • Hrášek povařte ve vodě 5 minut, pak hned sceďte.

  • Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibulku s pórkem.

  • Přidejte pokrájené papriky a chviličku poduste. Přidejte hrášek, dýňová semínka a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec promíchejte s nastrouhaným sýrem a podávejte.

RECEPT: Těstovinový salát s tuňákem, fazolovými lusky a sezamem

Teplé dny si vysloveně říkají o lehké studené saláty. Kombinace tuňák + těstoviny nikdy nezklame. Je rychlá, vydatná a chuťově vyvážená. Zkuste variaci se zelenými fazolkami a cherry rajčátky!

Zelené fazolové lusky jsou velmi zdravé a zároveň nízkokalorické. Sto gramů obsahuje jen asi 30 kcal. Fazolky mají také nízký obsah sodíku a cholesterolu. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a spousty minerálních látek a vitaminů: Jako je třeba draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, vitamin A, B a K a další. Nejšetrnější a nejlepší úprava je vaření v páře.

Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami a sezamem

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g těstovin, nejlépe celozrnných

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (180 g)

  • 100 g cherry rajčátek

  • 200 g celých fazolových lusků (čerstvé či mražené)

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

  • Špetka sušeného oregana

  • Hrst čerstvé řeřichy

  • Hrst bílých i černých sezamových semínek

  • Sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě.

  2. Omyjte cherry rajčátka a překrojte je napůl.

  3. Na olivovém oleji orestujte fazolové lusky.

  4. Nakonec přidejte do pánve cherry rajčátka, ať pěkně změknou.

  5. Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem.

  6. Přidejte orestované cherry a lusky.

  7. Podle chuti osolte.

  8. Přidejte oregano a řeřichu a vše důkladně promíchejte.

  9. Sezamová semínka orestujte nasucho na pánvi a přimíchejte je do salátu.

  10. Těstovinový salát nechejte vychladit v lednici a ihned podávejte.

Přeji dobrou chuť!

Těstovinový salát s tuňákem a mrkví.

Suroviny.

Těstoviny krátké 300 g

  • Tuňák v olivovém oleji 2 ks

  • Mrkev 400 g

  • Citronová šťáva dle chuti

  • Nasekaný kopr 1 hrst

  • Sůl dle chuti

  • Cibule 1 ks

  • Citronová kůra 1 lžička

  • Pepř mletý černý dle chuti

  • (Zelenina

  • 1

    Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je, necháme okapat a uchováme je vlažné.

2

  • Tuňáka vyklopíme z konzervy do sítka a necháme okapat olej. Cibuli oloupeme a pokrájíme na jemné nudličky, mrkev očistíme a nakrájíme nadrobno.

    3

  • V pánvi rozehřejeme olej z tuňáka a necháme na něm zesklovatět cibuli. Vmícháme mrkev a také ji orestujeme. Směs dochutíme citronovou kůrou a šťávou, solí a pepřem.

    4

  • Směs z pánve promícháme s těstovinami. Přidáme kousky tuňáka a bylinky. Salát rozdělíme do misek a podáváme.

Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem

POČET PORCÍ: 4

Hravé jídlo pro líné kuchařky... Tyhle špagety zvládnete uvařit během chvíle, stačí se jen cestou práce stavit v obchodě pro kousek lososa a pak už si můžete začít hrát - recept se dá totiž hezky obměňovat. Místo polníčku zkuste čerstvé bylinky a olivy nahraďte třeba piniovými semínky.
Suroviny.

kvalitní špagety ze semoliny 400 g
filety čerstvého lososa bez kostí a kůže 400 g
provensálské koření 1 lžička
olivový olej 4 lžíce
šalotka 4 ks
česnek 3 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
šťáva z 1/2 citronu
černé olivy s peckou asi 20 ks
opraný salát polníček 100 g
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety, které následně uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si stihnete připravit všechno ostatní. Ve filetech z lososa by neměly být kosti, ale pro jistotu je lehce prohmatejte a případné kůstky vytáhněte pinzetou. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a v misce promíchejte s kapkou oleje a kořením.
Na pánvi rozpalte olivový olej, zpěňte na něm česnek a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Poté přidejte kousky lososa. Opečte je ze všech stran, obracejte opatrně, a jen když je to nutné. Po několika minutách by losos měl být opečený i uvnitř a přitom stále šťavnatý. Osolte ho, opepřete, přidejte citronovou šťávu a olivy. Nechte ještě minutku prohřát a pak plamen vypněte.
Slijte uvařené špagety a přidejte je do pánve. Nakonec vmíchejte polníček, ale část si ho nechte na ozdobu. Polníček nevařte, aby si zachoval pěknou barvu a strukturu. Podávejte ozdobené zbylými listy polníčku, a pokud chcete, ochuťte citronovou kůrou a špetkou soli.

Letní těstovinový salát.
Tento těstovinový salát si v létě dělám nejčastěji. Výhoda tohoto salátu je, že ti vydrží i v těch největších vedrech. Letní salát si tedy beru na koupaliště, výlety i na delší cesty autem.

Těstovinový salát je i strašně rychlý a jednoduchý :-). No, mrkni na to :-)

Na těstovinový salát si prosím sežeň:

250 g těstovin, třeba mašliček (váženo v suchém stavu).
6 větších paprik, já mám nejraději klasické bílé slovenské papriky.
1 velkou hrst čerstvého šnytlíku nebo 2 velké cibule či jarní cibulku.
Sojovku (kupuji Country Life Tamari , sůl, pepř.
1 malý citron, olivový olej.

Letní těstovinový salát a pracovní postup:
1) Těstoviny uvař, sceď a dej do velké, třeba salátové mísy.

2) Papriky omyj, zbav jadérek a nakrájej na menší kostičky. Šnytlík také nakrájej na malé kousky a vše smíchej s těstovinami.

3) Těstovinový salát osol, opepři dle chuti, vymačkej citron a šťávu také přidej do salátu. Zakápni trochou olivového oleje a dochuť sojovou omáčkou.

4) Sojovky tam přijde opravdu hodně, těstoviny ji do sebe hodně nasají, tak se toho neboj a omáčkou nešetři.


Kdy mám těstovinový salát baštit?
Tento letní těstovinový salátek je výborný v horkých letních dnech, ale jinak je moc fajn po celý rok samozřejmě.

Úplně skvěle se hodí k letním grilovačkám jako příloha nebo jen taková chuťovka k masům.
Já si ho dost často dělám, když plánujeme celodenní válení někde u vody, protože vydrží celý den i bez lednice

https://www.dancahajkova.co

Bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem

Bulgur se vyrábí z tvrdých odrůd pšenice. Podrcená zrna jsou na přípravu rychlá a jednoduchá. Obsahují třeba vitamin A, fosfor, železo, hořčík a příznivě působí na nervovou soustavu.
Fenykl v české kuchyni doposud opomíjíme, i když je velmi zdravý. Ulevuje při nadýmání a poruchách trávení, křečích žaludku a střev. Pomáhá také například při tvorbě mateřského mléka a obecně kojení.
Bulgur s pečeným krůtím masem, hráškem a fenyklem
Ingredience na 3 porce:
400 g krůtích prsou
200 g bulguru
150 g mraženého hrášku
1 střední fenykl (bulva)
30 g másla
Sýr Gran Moravia - dle chuti
Extra panenský olivový olej
Sůl
Špetka chilli vloček
Špetka sušeného oregana

Postup:
1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
2. Maso omyjte a nakrájejte na kostky.
3. Kostky masa dejte do zapékací mísy.
4. Očištěnou bulvu fenyklu nakrájejte na kousky a přidejte je k masu.
5. Maso a fenykl osolte a přidejte chilli vločky a oregano.
6. Vše spolu promíchejte.
7. Přidejte kousky másla a trošku olivového oleje.
8. Dejte do trouby péct na 40 minut.
9. Když jsou maso s fenyklem upečené, připravte si bulgur podle návodu na obalu - většinou se bulgur vaří v osolené vodě v poměru 1:2 po dobu 8 minut.
10. Když je bulgur hotový, přendejte jej do zapékací mísy k masu a fenyklu.
11. V tom samém hrnci či rendlíku nasucho orestujte hrášek. Jakmile změkne, přidejte ho k bulgurové směsi.
12. Podle chuti můžete navrch najemno nastrouhat sýr parmazánového typu, například Gran Moravia.
Ihned podávejte. Přeji dobrou chu

Když si doma ugrilujete výborné maso, je hřích ho zatlouct nějakým koupeným dipem, hotovou omáčkou, nebo se odbýt jen kečupem či tatarkou.

Často lidé věří, že zdravá strava znamená strádání, diety, odříkání si a je to určitá forma asketizmu. Já to tak necítím, zdravá strava mě baví a jídlo miluju. Nejsem dogmatik a proto hledám cesty, jak i běžné suroviny můžeme využít jinak, jak původní recepty na česká jídla inovovat a odlehčit a vnést do našich kuchyní trochu svěžího vánku.

Ani změna způsobu stravování, ani hubnutí nemusí být drastické a být to boj...

A to se snažím ukazovat ve svých receptech i v osobním poradenství. Dneska se mrkneme, jak si můžeme připravit dobré a jednoduché dipy k masu. No a k létu patří grilovačky, takže pokud máte z grilu věčně vysušenou podešev, nebo kusy zuhelnatělého masa, šup sem.

Dipy k masu na grilování

Pro všechny dipy doporučuji použít alespoň tyčový mixér pro vytvoření základu, protože chuti jednotlivých bylin a přísad se pak pěkně rozvoní.

Množství jednotlivých surovin přizpůsobte tomu, pro kolik lidí grilujete. Já jsem těchto 7 dipů dělala najednou na grilování 12 lidí a bylo to akorát.

Cibulovo-pažitkový dip

2 svěží jarní cibulky, hrst pažitky, 2-3 stroužky česneku rozmixujeme na jemné kousky, smícháme s 1 kelímkem zakysané smetany cca 11%, špetkou pepře, himalájské soli a pár kapkami olivového oleje.

Kapiový dip

1/2 malé zavařovací sklenice naložených kapií rozmixujeme s 1 lžičkou koření Chakalaka - Grešík koření a poté smícháme s asi 150 g řeckého jogurtu a 3 lžícemi zakysané smetany a špetkou himalájské soli.

Rajčatovo-bylinkový dip

Z 1 sklenice zavařených rajčat a naložených v oleji rajčata vyndáme, mírně osušíme, vložíme do mixéru se snítkou rozmarýnu, tymiánu, přisypeme asi lžíci kaparů a promixujeme. Poté přidáme opět asi 150 g řeckého jogurtu a 3 lžícemi zakysané smetany, mírně dosolíme himalájskou solí.

Koprový dip

Klasika, která se hodí zejména k rybám, ale neuškodí ani kuřecímu masu nebo cuketě.

Snítku kopru opláchneme a obereme jen měkké části, stonek vyhodíme, přidáme 2 lžíce zakysané smetany a promixujeme tak, aby část kopru byla úplně rozmixovaná a část zůstala v malých částečkách. Rozmixované kousky daleko více provoní celý dip. Přidáme špetku pepře a zbytek kelímku zakysané smetany.

Provensálský dip

Obereme čerstvý tymián a oregano tak, abychom od každého měli alespoň půl hrsti, opláchneme lístečky a rozmixujeme se 3 stroužky česneku, 2 lžícemi olivového oleje a špetkou himaláské soli. Poté smícháme s cca 150 g řeckého jogurtu.

Kari dip

3 jarní cibule opláchneme, přidáme 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sladkého kari - Grešík koření nebo Sonnentor, špetku himalájské soli a promixujeme do téměř hladké konzistence. Poté smícháme s kelímkem řeckého jogurtu. Výborně se hodí například ke grilované panence.

Houbovo-parmezánový dip

Hrst sušených lesních hub rozemeleme najemno, krátce spaříme vroucí vodou, tu pak vylijeme a připravíme si tak rychle změklé houby, ty rozmixujeme s 2 lžícemi olivového oleje, špetkou pepře a pár snítkami oregana. Pokud houby nemáme, můžeme využít koupené houbové pesto. Do houbového základu přimícháme 4 lžíce strouhaného parmazánu, špetku soli a vmícháme do kelímku řeckého jogurtu.

Není radno grilovat příliš často, našemu organizmu daleko více svědčí strava připravená pomalým dušením, nebo strava čerstvá, syrová, ale chutě je potřeba střídat, tak pro si občas nezagrilovat, když to jde udělat i s minimem

Mexická rýže.

2 varné sáčky rýže

100g šunky nebo uzené kostičky

1 plechovka červených fazolek

2 zelené chilli papričky

snítka oregana a petrželky

Rýži uvaříme podle návodu.Na pánvi mezitím necháme zesklovatět šunku

nebo uzenné kostičky a nasekané chilli papričky přidáme fazolky podle chuti

krátce podusíme a posypeme bylinkami.Směs vmícháme do uvařené rýže a podáváme.

Zapečené špagety.

1 balíček špaget

1 plechovka žampionů

200g šunky

4 lžíce kečupu

bazalka,oregano

30% eidam na strouhání

2 vejce

Špagety uvaříme scedíme a propláchneme dáme do hrnce přidáme žampiony

nakrájenou šunku oregano bazalku a kečup promícháme a chvilenku prohřejeme.

přendáme do pekáčku navrch dáme nastrouhaný sýr ,který jsme smíchali s vajíčkem.

Dáme zapéct do trouby.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky