Jídlo do krabičky

Rychlé jídlo do krabičky...
KUSKUS S PAPRIKOU A KUKUŘICÍ
(2 porce)
100 g syrového kuskusu,

 zeleninový vývar,

 1 menší cibule, 

7 g oleje, 

½ masité červené papriky,

 100 g sterilované kukuřice,

 pepř, sůl


Na pánvi s troškou oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a podusíme téměř doměkka. Přidáme sterilovanou kukuřici a ještě chvíli podusíme. Kuskus zalijeme vařícím zeleninovým vývarem tak, aby sahal asi 1 cm nad kuskus, přiklopíme a necháme 5 minut bobtnat. Pak jej promícháme s připravenou zeleninou a podle chuti osolíme a opepříme. 

ZELENINOVÁ BUCHTIČKA (2 porce)
1 brokolice,

 1 masitá červená paprika, 

petrželka, 

1 menší cibule,

 10 g oleje, 

2 vejce, 

1 dl mléka,

 1 lžíce hladké mouky,

 sůl
Na trošce oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Brokolici krátce povaříme, pak ji scedíme, překrájíme a promícháme s paprikou nakrájenou na malé kousky, nasekanou petrželkou a usmaženou cibulkou. Přidáme vejce, mléko a mouku, osolíme a promícháme. Nalijeme do olejem vytřeného pekáčku a upečeme. 

KVĚTÁKOVÉ MUFFINKY
5 vajec, 

200 g květáku, 

200 g různé jiné zeleniny (já jsem použila najemno nastrouhanou cuketu a na malé kostičky nakrájenou papriku), 

pažitka nebo petrželka,

 80 g strouhaného sýra,

 pepř, sůl


Chvilku povařené růžičky květáku rozmělníme, přidáme ostatní zeleninu, nasekané bylinky, žloutky a strouhaný sýr, promícháme, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do muffinkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Toto množství je na formu s 12 muffinkovými důlky. 

HOUBOVÝ ŠPÍZ S PAPRIKOU A PANENKOU (2 porce)
4 středně velké žampiony, 

160 g vepřové panenky, 

40 g šunky vcelku,

 1 červená paprika, 

30 g cibule, 

1 stroužek česneku,

 20 g másla, 

mletý pepř, sůl


Očištěné žampiony a maso nakrájíme na kousky o síle prstu a spolu se čtverečky šunky a papriky a tenkými kolečky cibule napichujeme na špejle nebo kovové jehly. Prolisovaný česnek zpěníme na rozehřátém másle a zalijeme jím osolené a opepřené špízy. Připravené špízy pak ugrilujeme nebo upečeme v troubě. Podáváme s brambory a rajčatovým salátem. 

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY SE ŠUNKOU A VEJCI
(2 porce)
1 menší sklenice sterilované červené řepy (360 g) nebo cca 2 středně velké bulvy povařená čerstvé řepy,

 200 g drůbeží šunky,

 2 natvrdo uvařená vejce,

 200 ml bílého jogurtu, 

sůl
Šunku a vejce nakrájíme na nudličky, promícháme s okapanou červenou řepou (nebo čerstvé, povařené v nálevu z vody, octa, sladidla, soli a anýzu či fenyklu) a jogurtem a podle chuti osolíme. 

Krůtí rizoto s červenou čočkou (2 porce)
100 g krůtích prsou, 

100 g uvařené rýže,

 100 g uvařené červené čočky,
7 g olivového oleje, 

1 malý pórek,

 30 g cibule (nebo 2 jarní cibulky),


2 rajčata, 

kari koření, pepř, sůl, 

30 g nízkotučného strouhaného sýra


Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky či plátečky a na teflonové pánvi s olivovým olejem osmahneme po všech stranách. Přidáme tenká kolečka pórku a cibule a ještě vše orestujeme. Do směsi přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, osolíme, okořeníme pepřem a kari kořením a podusíme doměkka. Uvařenou rýži promícháme s čočkou a připravenou masovou směsí a každou porci posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. 

ZAHRADNICKÉ TĚSTOVINY (2 porce)
100 g drobných těstovin, 

1 cibule,

 7 g oleje, 

80 g žampionů,

 1 masitá červená paprika, 

100 g čerstvých (nebo mražených) zelených fazolek,

 1 malá cuketa, 

hrst nasekaných zelených natí (petrželka,pažitka, libeček, celerová nať apod.),

 vegeta, mletý pepř, sůl

Na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony a osmahneme. Dále přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a chvilku podusíme. Do směsi vložíme pokrájené předem povařené fazolky (mražené vařit nemusíme), na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou, nasekané zelené natě, koření a vše už jen krátce podusíme. Hotový pokrm podle chuti dosolíme. 

KUŘECÍ JÁTRA S PÓRKEM A OŘECHY
(2 porce)
200 g kuřecích jater, 1 cibule, 7 g oleje, 100 g pórku, 20 g ořechů,1 lžička solamylu, bazalka nebo libeček, mlety pepř, sůl
Na trošce oleje necháme zpěnit najemno nakrájenou cibuli, do ní vložíme pokrájená a opepřená játra a asi 5 minut podusíme. Přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek a dusíme dalších 5 minut. Nakonec zahustíme solamylem, přidáme nasekané ořechy, chvilku povaříme a podle chuti osolíme.
V jedné porci:
Energie 1115 kJ/265 kcal, tuky 13,6 g, bílkoviny 23,6 g, sacharidy 11,8 g
Vhodná příloha: kari rýže, rýže basmati, celozrnné pečivo  

Rychlé sendvičové rolky s krůtí šunkou a okurkou

Ingredience (4 porce)

1 okurka
8 tenkých plátků celozrnného toastu
50 g rukoly
sůl, pepř
200 g krůtí šunky
250 g tvarohu 

Tip

  • Na svačinu balíme rolky do ubrousku a uložíme do krabičky.

Postup

    1

Okurku očistíme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké tyčinky. Rukolu propereme, osušíme a nahrubo nasekáme. Toastový chléb zbavíme kůrky a rozválíme válečkem.

    2

Rukoulu smícháme s tvarohem a dochutíme solí a pepřem. Toasty potřeme směsí tvarohu, přidáme okurku, šunku, zavineme a zajistíme párátkem proti rozbalení.

Sýrové  sendviče

Ingredience (8 kusů)

12 plátků toastového chleba
6 lžic cottage sýra
50 g rukoly
4 plátky sýra
6 lžic ricotty
2 masitá rajčata
4 plátky krůtí šunky
2 lžíce nasekané pažitky

Postup

    1

Rajčata umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ricottu smícháme s cottage sýrem a trochu opepříme. Toastový chléb opečeme v toastovači.

    2

4 plátky chleba potřeme směsí ricotty, poklademe plátky šunky a rukolou. Znovu potřeme trochou sýra a přiklopíme toastem.

    3

Druhé patro potřeme směsí ricotty, poklademe plátky sýra a rajčaty. Znovu potřeme trochou sýra a přiklopíme toastem.

    4

Vzniklé sendviče trochu smáčkneme a rozkrojíme diagonálně na polovinu. Zabalíme do ubrousku nebo ihned podáváme.

Salát s krůtím masem

Suroviny pro 2 osoby:

  • 300 g krůtího masa (6 tenčích plátků)
  • ½ avokáda
  • 10 piknikových rajčátek
  • ½ červené cibule
  • ½ mozzarelly
  • 8 ks černých oliv nemusí být
  • pár listů ledového salátu
  • pepř, grilovací koření
  • Postup:

    Na rozpálenou pánev poklademe plátky krůtích prsou, tak aby se z každé strany zatáhly. Zlehka je podlijeme vodou, aby se nepřichytly, a dle libosti je okořeníme. V průběhu toho si nakrájíme veškeré připravené suroviny na menší kousky, které pak vložíme do připravené misky. Když je maso na pánvi hotové, klademe ho na již nakrájenou zeleninu. Salát i s masem lze konzumovat za studena, pokud chcete pokrm teplý, ohřívejte maso bez zeleniny.

Okurkové sendviče s žitným chlebem do krabičky

Ingredience (2 porce)

4 plátky žitného chleba
200 g lučiny
200 g cherry rajčat
0.5 salátové okurky
1 avokádo
sůl, limetková šťáva

Tip

  • V pikantní verzi avokádo rozmačkáme a dochutíme nasekanou šalotkou, pepřem a tabascem.

Postup

    1

Cherry rajčata očistíme a rozpůlíme. Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme na dílky, které osolíme a zakápneme limetkovou šťávou. Okurku očistíme a nakrájíme na tenké plátky.

    2

Chléb namažeme lučinou a obložíme okurkou. Překrojíme napůl a uložíme do krabičky. Avokádo a rajčata uložíme stranou do misky.

Těstovinový salát do krabičky

Ingredience (2 porce)

180 g těstovin
200 g rajčat
150 g brokolice
120 g salátového sýra
1 hrst borůvek
1 nektarinka
1 hrst bazalky
sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej

Tip

  • Běžné těstoviny můžeme nahradit celozrnnými nebo rýžovými těstovinami.

Postup

    1

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu (na skus). Brokolici spaříme ve vroucí osolené vodě (asi 5 minut). Necháme vychladnout a zakápneme trochou olivového oleje a citronovou šťávou.

    2

Těstoviny promícháme s rajčaty a nasekanou bazalkou. Vmícháme i trochu olivového oleje. Osolíme a mírně opepříme.

    3

Rajčata očistíme, zbavíme tuhého středu a nakrájíme na kostičky. Ovoce očistíme, nektarinku nakrájíme na dílky. Do krabičky naložíme těstovinový salát, salátový sýr, brokolici a ovoce do misky.

Salát s avokádem do krabičky

Ingredience (4 porce)

3 avokáda
8 plátků tmavého toastového chleba
400 g cherry rajčat
1 svazek koriandru
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
sůl, pepř, tabasco

Tip

  • Před podáváním salát dobře vychladíme.

Postup

    1

Koriandr očistíme, osušíme a nasekáme nadrobno (i se stonky). Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostičky. Rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny.

    2

V míse smícháme avokádo, rajčata, koriandr a zastříkneme olivovým olejem a limetkovou šťávou. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a trochou tabasca.

    3

Toasty opečeme dokřupava v toastovači, necháme vychladnout a zavřeme do krabičky na svačinu. Do jiné krabičky pak uzavřeme salát s avokádem.

Grilované kuře se salátem do krabičky

Ingredience (2 porce)

2 kuřecí prsa
4 meruňky
1 hrst borůvek
1 hlávka římského salátu
4 lžíce jogurtu
2 lžíce nasekaných bylinek
2 lžíce olivového oleje
1 lžička hořčice
sůl, cukr, pepř 

Tip

  • Krabičku uchováváme v chladu. Ke krabičce přidáme plátek celozrnného chleba.

Postup

    1

Kuřecí maso očistíme, mírně naklepeme a osušíme ubrouskem. Osolíme, opepříme a potřeme lžící olivového oleje. Připravené maso dáme péct na nepřilnavou grilovací pánev. Pečeme z obou stran dozlatova (dohromady asi 8 až 12 minut do úplného propečení). Hotové kuře nakrájíme na dílky a promícháme spolu s bylinkami.

    2

Ovoce očistíme, meruňky vypeckujeme. Salát očistíme a nakrájíme na menší dílky. V misce promícháme jogurt, 1 lžíci olivového oleje, hořčici. Osolíme, opepříme a trochu osladíme. Salát pak promícháme spolu se zálivkou.

    3

Do krabičky naložíme salát, dílky kuřete a ovoce.

Sendviče s krůtí šunkou do krabičky

Ingredience (2 porce)

4 plátky  tmavého toastového chleba
150 g krůtí šunky
2 rajčata
4 listy salátu
100 g krémového čerstvého sýra já jsem použila domácí lučinu
1 nektarinka
1 hrst borůvek
2 švestky 

Tip

  • Aby se nám sendviče v krabičce nerozpadly, můžeme je po obvodu zajistit papírovým ubrouskem.

Postup

    1

Ovoce očistíme, nektarinku a švestky vypeckujeme a nakrájíme na dílky. Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Salát propereme a osušíme.

    2

Chléb namažeme sýrem, přidáme šunku, rajčata a salát. Uložíme do krabičky. Přidáme misku a do ní uložíme připravené ovoce.

Čočkový salát do krabičky

Ingredience (2 porce)

150 g čočky
1 salátová okurka
300 g cherry rajčat
4 třešňové mozzarelly
4 švestky
2 jablka
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky vinného octa
1 hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř

Tip

  • Ke krabičce přidáme i dva plátky celozrnného nebo žitného chleba.

Postup

    1

Čočku uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Vaříme ne úplně doměkka (na skus). Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na dílky. Švestky vypeckujeme. Okurku očistíme a nakrájíme na kostičky.

    2

Z krátkých špejlí připravíme 4 špízky s třešňovou mozzarellou, rajčaty a lístky bazalky. Zbytek rajčat nasekáme nadrobno.

    3

V míse promícháme nakrájená rajčata, okurky, čočku, olivový olej a ocet. Dochutíme solí, pepřem a promícháme. Do krabičky pak uložíme čočkový salát, špízky s mozzarellou a ovoce.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky