Ovocné saláty

 Pohankový salát s kokosem, brusinkami a vlašskými ořechy

Tento salát z pohanky nasladko je tak výborný, že ho budete chtít sníst celý najednou. Navíc obsahuje samé zdravé suroviny, které se navzájem chuťově skvěle doplňují. Pohankový salát s kokosem, brusinkami a vlašskými ořechy je jeden z mých nejoblíbenějších salátů vůbec. Je skvělý na snídani, oběd i večeři, a protože vám jeho příprava zabere méně než 30 minut, věřím, že ho nebudete dělat naposledy.

Pohanka je bezlepková obilovina, vhodná i pro celiatiky a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Ve vysokém zastoupení je také rutin, který se stará o pružnost cév. Rozhodně by neměla chybět v jídelníčku žádného příznivce zdravé stravy. Díky své neutrální chuti ji lze snadno připravit naslano i nasladko.

Nastrouhané jablko, skořice, med, kokos, sušené brusinky a vlašské ořechy - zní to jako začátek receptu na chutný koláček. A rozhodně to chutná kombinace i je! Smíchejte všechny tyto ingredience do uvařené pohanky a podávejte například s čerstvým ovocem jako jsou maliny, či jiné bobulovité ovoce. Tento sladký fit salát si můžete vychutnat ještě teplý nebo za studena. V každém případě se po něm budete ještě dlouho olizovat :)

Ingredience

  • 150 g pohanky

  • 1 jablko

  • 1 ČL skořice

  • 2-3 PL medu

  • 50 g sušených brusinek

  • 100 g kokosu

  • 50 g vlašských ořechů

Postup

  1. Pohanku uvaříme ve vodě doměkka (zhruba 15 minut).

  2. Vlašské ořechy na suché pánvi lehce opražíme a následně je smícháme v misce s pohankou a ostatními surovinami.

  3. Salát podáváme teplý nebo studený.

 Melounový salát

Svěží melounový salát s mandlemi.

Ingredience na 4 porce

  • 700 g vodního meloun - nakrájeného na kostky

  • 50 g plátků mandlí

  • 150 g tmavého hroznového vína

  • 10 lístků lístků čerstvé máty

  • Na zálivku

  • 80 ml vlažné vody

  • 1 lžička medu

  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

  1. Ve vlažné vodě nechte rozpustit med, pak přimíchejte citronovou šťávu. Nechte vychladit v lednici.

  2. Kostky melounu nasypte do misky, přidejte mandle, nakrájené hroznové víno, lístečky máty a salát zakápněte zálivkou. Hned podávejte.

Řecký salát s melounem

Ingredience (4 porce)

1 žlutý nebo zelený meloun

1 vanička cherry rajčat

100 g řeckých oliv kdo nemá rád olivy nemusí dávat

100 g sýru feta

1 červená cibule

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce vinného octa

sůl, pepř


Postup

    1 Meloun rozpůlíme, vydlabeme pecky a podélně rozčtvrtíme. Díly melounu poté odkrojíme od slupky a nakrájíme na kostky.

    2 Rajčata očistíme a nakrájíme na poloviny. Olivy scedíme a necháme okapat. Sýr nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky.

    3 Meloun a zeleninu promícháme v míse s olivovým olejem a octem. Opepříme, trochu dosolíme a podáváme spolu se sýrem feta.

 Ovocný salát

Mísa plná vitamínu a energie.

Ingredience na 4 porce

  • 3 ks banánů

  • 4 ks pomerančů

  • 500 g červeného hroznového vína

  • 2 ks jablek

  • 4 ks kiwi

  • 1 lžíce medu

Postup přípravy

  • Oloupejte, pomeranče, banány a kiwi a nakrájejte je nadrobno. Hroznové víno překrojte na poloviny, jablka nakrájejte na čtvrtky. Vše dejte do mísy, pokapejte medem, promíchejte a hned podávejte.

Mrkvový salát s jablkem a ananasem

Ingredience

mrkev 400 g jablko velké

1 ks ananas kompotovaný konzerva

citronová šťáva z  1/2 citronu

olej 1 lžička 

Tento salát dělávám s různými obměnami poměrně často, rádi ho máme celá rodina.

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno, jablko oloupeme (ale není to nutné) a nastrouháme na hrubo. Přidáme šťávu z půlky citronu, zamícháme. Do salátu vyklopíme konzervu ananasového kompotu, někdy dávám mandarinkový, či pokrájené pomeranče.

Dále přidáme 1 lžičku svého oblíbeného oleje . Někdy do salátu dávám například i rozinky. No a pak už jen naposledy zamícháme a můžeme mlsat v průběhu celého dne.

Jablkový salát s kešu oříšky

INGREDIENCE (4 PORCE)

4 jablka

2 mrkve

75 g kešu oříšků já jsem použila vlašské

0.5 svazku máty

2 lžíce panenského avokádového oleje já jsem neměla tak jsem dala olivový

1 lžíce citronové šťávy

sůl

POSTUP

1Kešu oříšky nahrubo nasekáme. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Jablko zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a poté na drobné kostičky. Mátu očistíme, obereme lístky a ty nahrubo nasekáme.2V míse promícháme jablka, mrkev, mátu a kešu oříšky. zakápneme avokádovým olejem nebo olivovým a citronovou šťávou. Jen mírně osolíme a promícháme. 

Ovocný rýžový salát

200 g rýže

2 lžíce máslo

2 lžíce med

100 g banány

100 g jablka

100 g hroznové víno

100 g jahody

1 špetka sůl malá

2 špetky skořice

Rýži na cedníku propláchneme vařící vodou. Do kastrůlku dáme lžičku másla a když se začne škvířit (hlídáme, aby se nespálilo!) vsypeme okapanou rýži a orestujeme ji za stálého míchání. Zalijeme odměřenou vodou (na 200 g = 1 hrnek rýže 2 hrnky vody), osolíme malou špetičkou soli a zakryjeme pokličkou. Dusíme na slabé plotýnce (el. na stupeň 3 ze 6) do měkka a vysypeme do mísy, aby vychladla. Ještě do horké dáme med, zamícháme a necháme ho rozpustit.Než se rýže uvaří, nechystáme si ovoce. Jablko nakrájíme na kostičky, banány na čtvrtinu po délce a pak na plátky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme a pokud máme pevné nervy, vypícháme ven jadýrka (je to piplačka, ale je to lepší na chuť). Jahody rozčtvrtíme, také nakrájíme na plátky a všechno ovoce promícháme.Rýži smícháme s ovocem a případně po ochutnání ještě dosladíme medem. Necháme v chladu uležet, porce posypeme troškou skořice a můžeme ozdobit lístkem meduňky nebo máty. 

Salát s grepem a hořčičnou zálivkou

Střídání teplého a studeného počasí není nic dobrého pro naše zdraví. Pokud k tomu přidáte oslabenou imunitu, je na chřipku zaděláno. Podpořte svoji imunitu a zároveň udělejte něco pro svoji linii. Zdravý salát s grepem dodá vitamíny a přitom se jedná o výborné, lehké jídlo.

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

  • 2 hrsti mixu salátů

  • 1 lžíce medu

  • 1 grep

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička nasekané bazalky

JAK NA TO?

Ideální je koupit si hotový mix salátů, ale samozřejmě je možné si jej udělat doma. Perfektní je kombinace ledového a římské salátu, doplněného polníčkem, nebo čekankou. Pokud do něj přidáte ještě mrkev, nastrouhanou, nebo nakrájenou na tenké proužky, bude to opravdová lahůdka.

Salát si omyjeme a držíme se zásady, že salát se připravuje vždy suchý. Proto je vhodné jej osušit v odstředivce na saláty. Pokud použijeme už hotovou směs, tohle už absolvovat nemusíme, salát by měl být už připravený rovnou ke konzumaci.

V misce smícháme med, hořčici, bazalku a olivový olej. Metličkou vyšleháme až se vytvoří hustá omáčka, skoro jako bychom připravovali majonézu.

Nyní nás čeká trošku méně zábavná práce a to je příprava grepu. Je třeba jej zbavit hořké části a použít jen dužinu. Nejlepší cestou je rozříznout grep na půl a nožem vyříznout každý měsíček z jeho lůžka. Zbytek grepu ale nevyhazujte, ještě v něm zbylo dost šťávy, kterou vymačkáme do zálivky.

Nyní už stačí jen promíchat zálivku se salátem a kousky grepu a můžeme podávat.

Jablkový salát s ořechy

Ingredience (4 porce)

sůl, citron
75 g ořechů (lískové nebo vlašské)
2 mrkve
8 jablek
2 lžíce olivového oleje 

Postup

    1

Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky (popř. ji můžeme i nastrouhat). Ořechy nasucho opražíme na pánvi a nahrubo nasekáme.

    2

V míse spolu promícháme jablka s mrkví. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Jen mírně osolíme a necháme chvíli odležet. Poté podáváme společně s ořechy.

Ovocný salát s vlašskými ořechy

Ingredience (2 porce)

1 mrkev
1 jablko
40 g vlašských ořechů
1 lžička dýňových semínek
1 lžíce rozinek
citronová šťáva

Postup

    1

Vlašské ořechy opražíme nasucho a nahrubo nasekáme. Jablko i mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle do mísy.

    2

Přidáme ořechy, rozinky, semínka a zakápneme citronovou šťávou. Dáme do krabičky a vychladíme v lednici.

 Osvěžující ovocný salát

Ingredience na 4 porce

  • 1 ks manga

  • 2 ks banánu

  • 450 g drobného ovoce - čerstvého nebo mraženého

  • 1 lžíce moučkového cukru

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 350 g čerstvého ananasu

Postup přípravy

  • Drobné ovoce rozmixujte v mixéru, nebo robotu, promíchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Dejte vychladit do lednice.

  • Oloupané mango nakrájejte na kostky, banány nakrájejte na plátky, čerstvý ananas nakrájejte na kostky.

  • Ovoce rozdělte do 4 pohárů, přelijte rozmixovaným ovocem a hned podávejte.

 Salát s melounem

Ingredience na 1 porci

  • 30 kostek melounu - bez pecek

  • 10 kostek sýra Feta

  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty

  • 4 lžičky citrónové šťávy

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžíce čerstvě namletého barevného pepře - pro děti vynechte

  • Na ozdobu

  • 6 lístků čerstvé máty

Postup přípravy

  • Kostky melounu vložte do misky, přidejte sýr a vše ostatní. Promíchejte, ozdobte mátou a hned podávejte.

Ovocný salát s Chia semínky

Ingredience pro 3 osoby:

  • 20 Kuliček hroznového vína

  • 1 Pomeranč

  • 1 Jablko

  • Banán

  • ¼ plechovky nakrájeného ananasu

  • 1 malý jogurt (Holandia)

  • 1 KL medu nebo sirupu

  • Pár kapek šťávy z citronu

  • Chia semínka

  • Slunečnicová semínka

  • ! ovoce můžeme obměňovat - mango, kiwi, hrušky atd. !

Postup:

Omyjeme a nakrájíme ovoce (můžeme zvolit i jiné druhy ovoce nebo udělat salát jedno-druhový).

Pokapeme citronovou šťávou a přidáme med, případně přidáme trochu šťávy z ananasu nebo vody.

Do směsi přidáme chia semínka a necháme uležet v lednici cca 15 minut. Semínka se nabobtnají.

Před podáváním přimícháme jogurt a slunečnicová semínka.

Přinos pro zdraví:

Doba přípravy: 10 minut

Tímto salátem dostanete chutnou cestou do těla vitamíny. Díky jogurtu, chia semínkám a slunečnicovým semínkám dodáte pokrmu bílkoviny (které zasytí), zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály. Salát si můžete dát k snídani nebo svačině.

Šťavnatý, lehký pomerančový dezert s granátovým jablkem.

Ingredience na 4 porce

  • 4 ks velkých pomerančů

  • 2 ks granátových jablek

  • 0.5 lžíce pískového cukru - volitelné já jsem nedávala

  • 2 špetky mletého kardamomu

Postup přípravy

  • Oloupané pomeranče nakrájejte na tenké plátky a rozdělte je do misek.

  • Granátová jablka rozkrojte, z jednoho vymačkejte šťávu, z druhého "vyklepejte" jadérka.

  • Šťávu z granátového jablka promíchejte s cukrem a kardamomem.

  • Pomeranče pokapejte připravenou šťávou a posypte jadérky.

  • Před podáváním nechte vychladit.

  • Můžete podávat se zakysanou smetanou.

Jahodový salát s mátou .

Jahody, máta, pomerančová šťáva, med, bílý jogurt

Jahody nakrájíme na větší kousky, natrháme lístky máty a vše promícháme. Zakapeme pomerančovou šťávou. Jogurt smícháme s medem a salát jím zalijeme. Zdobíme lístky máty  

Jahodovo banánový tvarohový salát

Jednoduchý recept s pouhými 6 ingrediencemi. Bohatá a krémová náplň z tvarohu se promíchá do sladkých jahod a sladkého banánu, aby vytvořila nejúžasnější, nádherný ovocný salát !

Ingredience:

1 balíček nebo vanička polotučného tvarohu

1 balení vanilkového pudinku bez vaření

1-1 / 4 šálku 12% šlehačky

1 kilo jahod, nakrájené na plátky

3 střední banány, nakrájené na kolečka

2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

Ve středně vysoké míse, pomocí elektrického šlehače, šleháme tvaroh, dokud nebude hladký. Přidejte pudinkovou směs. Šlehejte, dokud se nespojí.

Pomalu přidávejte smetanu ,přidávejte ji po lžíci a , dokud se nestane hladkou směsí a všechna smetana se vyšlehá s tvarohem a pudinkem vznikne vám hladká hmota.

Ve velké misce opatrně promíchejte nakrájené jahody, banánové kolečka a citronovou šťávu. Míchá se, dokud je celé ovoce potažené citrónovou šťávou. Přidejte vyšlehanou směs a pomalu a jemně promíchejte s ovocem.Dejte do chladničky na 15 minut a podávejte.Je božský...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky