Recepty zdravé vánoční cukroví

Medová vánočka

Tuhle odlehčenou vánočku dělám každý rok a nejraději jí mám ke snídani . Peču jí obvykle ze špaldové celozrnné mouky, ale zkoušela jsem péct i z bezlepkové směsi na pečení a dopadla také úžasně.

Ingredience.

500 g mouka celozrnná špaldová nebo bezlepková směs na pečení

200 ml polotučného mléka nebo mandlové (vlažné)

80 g másla

1 lžička citronová kůra

7g sušeného droždí

100 g medu

3 žloutky

špetka soli

100 g rozinek namočených v rumu

15 g plátky mandlí na posypání

Postup.

V hrnci rozehřejeme máslo a vlijeme do něj mléko.Do mísy nasypeme mouku,přidáme špetku soli,droždí,med,žloutky,citronovou kůru a přilijeme máslo s mlékem.Vypracujeme těsto ,do kterého přidáme namočené rozinky.Trošku ještě posypeme mouku zakryjeme utěrkou a dáme minimálně na hodinku kynout na teplé místo.Kdo má doma domácí pekárnu zadělá si v pekárně .Troubu si předehřejeme na 180°C .Těsto rozdělíme na 9 kousků a z každého vyválíme copánek.

Ze 4 copánků upleteme základnu pro vánočku,kterou pak hřbetem ruky rozdělíme,na základnu položíme ze 3 copánků upletený cop, který položíme na základnu a zbylé dva copánky spleteme dohromady a položíme navrh.

Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout.Aby vánočka držela tvar můžete použít špejle ,které zpícháte ke koncům a do středu.Pak potřete zbylým bílkem a posypeme mandlemi.Pečeme 40-50 minut.Já osobně doporučuji vánočku po 10 minutách přikrýt alobalem ,aby se nám nespálila a byla krásně zlatavá.Přeji vám dobrou chuť...

Medové perníčky celozrnné i bez lepku

Vyzkoušejte tyhle voňavé perníčky oslazené pouze medem a ze špaldové a žitné mouky nebo v bezlepkové verzi. Mají nízký obsah tuku a jsou bez přidaného cukru.

SUROVINY:

Mouka špaldová celozrnná hladká 200 g (nebo bezlepková směs na pečení)

Mouka žitná 100g (nebo bezlepkový pohanková mouka)

Med tekutý 100 g

Kypřící prášek do perníku 1 lžička

Vejce 1 ks

Rostlinný olej nebo ghí 60 g

Perníkové koření 1 lžíce

Pomerančová kůra 1 lžička

Sůl špetka

Kakao 1/2 lžičky

Bílek na potření 1 ks

POSTUP:

V míse si smícháme mouky, kypřící prášek, kakao, kůru z citrónu nebo pomeranče a perníkové koření. Pak přidáme vejce, med a olej. Ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme. Pokud je těsto řídké nebo lepivé tak přisypeme ještě mouku. Pokud je těsto sušší přidáme pár lžic rostlinného nebo polotučného mléka. Vypracujeme těsto, které necháme ještě ideálně přes noc uležet. Pak z povoleného těsta vyválíme na pomoučněném válu 3 mm tenkou placku a vykrajujeme formičkami perníčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem . Troubu předehřejeme na 170 ° C a pečeme cca 10 min do růžova. Ještě teplé potřeme bílkem a pak dáme vychladnout. Můžete je konzumovat rovnou nebo je ještě ozdobit dle chuti - na zdobení používám jeden bílek smíchaný s lžičkou citrónové šťávy a trochou moučkového cukru nebo stévie. Důkladně vše promíchejte, aby byla poleva úplně hladká a hustá tak akorát.

Švestkovo makové kuličky

Nevíte jaké cukroví na Vánoce zvolit, abyste si pochutnali a zároveň své linii a zdraví prospěli? Vyzkoušejte tyhle jednoduché, nepečené makovo švestkové kuličky! Nepotřebujete žádný bílý cukr, tuk ani mouku! Jen sušené ovoce, mák, skořici a kousek hořké čokolády!

Švestky a mák v hlavní roli

Sušené švestky obsahují vysoký podíl vlákniny a sacharidů a jsou tak úžasnou alternativou cukru do nepečeného cukroví. Stačí je namočit na chvíli do vody a rozmixovat. Navíc jsou plné minerálních látek, antioxidantů a vitamínů. Mák je zase bohatým zdrojem vápníku, esenciálních mastných kyselina a bílkovin. Kombinaci máku a sušených švestek jsem doplnila jen lžičkou mleté skořice a kouskem kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Pak už jen stačí kuličky obalit v sezamových semínkách. Na obalení také můžete použít kokos, chia semínka, kakao nebo mleté ořechy.

ŠVESTKOVO MAKOVÉ KULIČKY

SUROVINY :
sušené švestky 200 g
mák 200 g
čokoláda hořká 30 g
skořice mletá 5 g
sezamová semínka 20 g

POSTUP:
Švestky namočíme do vody a necháme změknout. Poté scedíme a rozmixujeme společně s mákem na jemnou hmotu. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme k makovo švestkové hmotě. Dochutíme skořicí a v případě potřeby dosladíme vodou ze švestek nebo přidáme na zahuštění mák. Rukama tvoříme kuličky, které obalujeme v sezamových semínkách a dáme do lednice zatuhnout.

Brusinkovo oříškové kuličky

Mám pro Vás další tip na zdravější variantu vánočního cukroví! Opět bez mouky, bílého cukru a másla. Tentokrát jsou hlavní ingrediencí léčivé brusinky a lískové ořechy!

Brusinkové kuličky

Brusinky jsou pro naše zdraví velmi prospěšné a přirozeně sladké, proto se skvěle hodí na výrobu těchto nepečených kuliček. Brusinky sušené a neslazené stačí namočit na chvíli do vody a pak rozmixovat s ořechy (použila jsem lískové, ale skvěle chutnají i s vlašskými), dosladit medem (nebo datlovým sirupem) a obalit v kakau. Tohle cukroví je hotové opravdu za chvíli a můžete ho udělat kdykoli během roku jako zdravější alternativu sladkostí pro děti i dospělé.

SUROVINY :
brusinky sušené 200 g
ořechy lískové 100 g
kakao cca 30 g
med cca 30 g a více dle chuti

POSTUP:
Brusinky namočíme na chvíli do vody, necháme změknout a pak scezené rozmixujeme. Mezitím si na sucho na pánvi opražíme lískové ořechy a poté také rozmixujeme. Brusinkovou a ořechovou hmotu spojíme dohromady a dosladíme medem a přidáme lžíci kakaa. Vytvoříme si rukama kuličky, které pak obalíme ve zbylém kakau a dáme do lednice zatuhnout.

Tvarohové linecké cukroví

Linecké cukroví se peče na Vánoce snad v každé domácnosti. Vyzkoušejte letos trochu netradiční zdravou variantu lineckého bez bílé mouky, másla a cukru. Linecké jsou krásně vláčné díky tvarohu, který navíc doplní cukroví o bílkoviny.

Zdravé linecké

Základem klasického lineckého cukroví je bílá mouka, cukr a máslo. Mnozí se tak cukroví musí z důvodu přílišné sladkosti, tučnosti či obsahu lepku vyhnout či jej výrazně omezit. Linecké však můžete připravit i zdravěji.

Místo bílé pšeničné mouky používám špaldovou, která má příjemnou lehce oříškovou chuť a skvěle se tak hodí na pečení cukroví. Pro bezlepkovou variantu použijte například mouku pohankovou, která zaručí výslednou křehkost cukroví.

Máslo v rozumné míře určitě neuškodí, ale kdo si chce pohlídat obsah nasycených mastných kyselin i o Vánocích nebo preferuje rostlinné zdroje tuků, může použít místo másla rostlinný tuk Heru.

Cukr rovněž není třeba, vystačíte si s přírodními sladidly, jako je med, agávový či datlový sirup. Mají vyšší sladivost než klasický cukr a proto spotřebujete výrazně menší množství.

Používám do těsta na linecké i tvaroh pro doplnění bílkovin a zvláčnění těsta.

Tvarohové linecké cukroví

SUROVINY na cca 90 ks, 4 plechy:

mouka celozrnná špaldová 360 g

tvaroh polotučný nebo odtučněný 250 g

máslo nebo Hera 130 g

agávový sirup 120 g

sůl 1 g

žloutek 20 g

citronová kůra 1 g

marmeláda rybízová cca 80 g na slepování

POSTUP:

Tvaroh smícháme se změklým máslem, sirupem, solí, žloutkem a citrónovou kůrou. Vše důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku a rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice přes noc odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a z těsta vytvoříme několik menších kusů, které na pomoučněném vále válečkem rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme požadované tvary formičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova. Vychladlé linecké slepíme dohromady marmeládou a dáme do krabice uležet.

Oříškovo-vanilkové rohlíčky bez másla, cukru a lepku

Příprava Vánočního cukroví už pomalu může začít. Mám pro Vás inspiraci, jak se dá i cukroví připravit zdravě. Tyhle oříškovo-vanilkové rohlíčky jsou bez másla a bezlepkové díky pohankové mouce. Místo cukru jsou obalené v sušeném ovesném mléce, které je přirozeně sladké. A chutnají opravdu báječně!

Zdravé rohlíčky

Tento recept vznikl úplnou náhodu, když jsem jednou dělala klasické rohlíčky a zapomněla přidat máslo. Díky namletým ořechům, které jsou sami o sobě tučné, nebylo ani zapotřebí. Cukr v tomto receptu nahrazuji medem, ale můžete použít i jiné přírodní sladidlo. Mouku použijte celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou. Klasické cukroví je plné cukru a tuku a ještě obalované v dalším cukru, proto vyzkoušejte letos obalit cukroví v sušeném ovesném mléce, které jsem si oblíbila pro svou přirozeně nasládlou chuť.

SUROVINY na cca 60 ks, 2 plechy:

Mouka pohanková 150-170 g

Ořechy vlašské 200 g

Sůl 1 g

Citronová kůra 1 g

Med 100 g

Vejce 1 ks

Vanilka mletá 5 g (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)

Mléko ovesné sušené cca 40 g na obalení

POSTUP:

Nejdříve si den předem připravíme na rohlíčky těsto. Ořechy nameleme najemno a smícháme se špetkou soli, citrónovou kůrou, medem, vejcem, vanilkovým extraktem (nebo dření z jednoho vanilkového lusku) a vše důkladně rukou promícháme, aby se uvolnil tuk z ořechů. Postupně přisypáváme mouku (nejdříve cca 150 g) a v případě potřeby ještě dosypeme další. Opět důkladně prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytváříme válečky, z kterých pak tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme v troubě cca 10-15 minut dozlatova. Ještě teplé je obalíme v sušeném ovesném mléce a dáme do krabice odležet do chladu. Za pár dní krásně změknou.

Sezamové kuličky

Chcete na poslední chvíli vyrobit rychlé a zdravé cukroví? Zbyly Vám ořechy a sušené ovoce? Pak vyzkoušejte kombinaci ovoce, ořechů a medu. Místo cukru a másla se o Vánocích obohatíte i o vitamíny, minerály a zdravé tuky. Mám pro Vás můj oblíbený recept na sezamové kuličky obalované v kokosu a mandlích.

Kuličky různých chutí

Mám vyzkoušené určité kombinace, které k sobě chuťově ladí. Nebojte se však experimentovat a vyzkoušet to, co chutná Vám nebo Vašim blízkým. Nejraději vytvářím tyto zdravé kuličky - mák, med, rozinky rozmixované a obalené v sezamu. Dále sušené švestky a mandle obalené ve skořici nebo sušené meruňky, kokos, med obalené v kakau. Na recept jsem vybrala mé nejoblíbenější nepečené kuličky, které jsou ze sezamu, medu, kokosu a mandlí. Je na Vás kterou kombinaci si vyberete:)

SUROVINY:
sezamová semínka 200g
med tekutý 100g
šťáva s citrónu 1 lžíce
mandle mleté 50g
kokos strouhaný na obalení

POSTUP:
Sezamová semínka a mandle rozmixujeme na jemnou hmotu a přendáme do mísy. Hmotu spojíme s medem a zakápneme citrónovou šťávou. Rukama vše důkladně spojíme a necháme chvíli těsto v lednici odležet. Strouhaný kokos si přesypeme do misky. Z těsta tvarujeme (navlhčenýma rukama) kuličky, obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici

Nugátové čokoládové pusinky nebo knoflíky..

Ingredience

  • špetka soli
  • 150 g cukru moučka já jsem dala med
  • 175 g hladké mouky já jsem měla doma pohankovou ,výběr nechám na vás jakou použijete
  • 200 g hořké čokolády na vaření
  • 50 g kakaa
  • 100 g pikantní zavařeniny já jsem použila domácí meruňkovou
  • 100 g oříškového nugátu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 kostka másla já jsem dala Heru

Pracovní postup:

  1. Máslo necháme změknout a utřeme pěnu s cukrem, solí a vanilkovým cukrem, vmícháme obě vejce i žloutek, přidáme mouku smíchanou s kakaem a zpracujeme těsto.
  2. Těstem naplníme cukrářský sáček. Tři plechy vyložíme pečícím papírem a nastříkáme na ně 95 koleček o průměru asi 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 10 minut - necháme vychladnout.
  3. Ve vodní lázni rozehřejeme nugát, kterým potřeme 35 koleček, stejné množství potřeme zavařeninou a slepíme, dáme do chladničky, aby nugát ztuhl.
  4. Rozpustíme čokoládu. Slepovaná kolečka do poloviny namočíme v polevě a na mřížce necháme okapat. Zbytek polevy naplníme do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a ozdobíme zbylých 25 koleček.


Rýžové kokosky

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 50 Kcal

  • 1 g bílkovin

  • 2 g tuků

  • 8 g sacharidů

Ingredience

  • 160 g hrubé rýžové krupičky

  • 100 g rýžového sirupu

  • 2 bílky

  • špetka soli

  • 100 g mletého kokosu

  • 50 g sušeného sójového mléka

Postup

Rýžovou krupici rozmícháme v 500 ml vody, přivedeme k varu a za stáleho míchání uvaříme.

Vaříme cca 5 minut a v průběhu vaření v kaši rozpustíme sušené sójové mléko.

Do kaše přimícháme rýžový sirup a dáme stranou.

Mezitím si předehřejem troubu na 150°C.

Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh.

Do kaše zamícháme kokos a opatrně sníh.

Těsto vždy nabereme lžičkou a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme při 150°C cca 50-60 minut.

Vanilkové rohlíčky

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 47 Kcal

  • 1 g bílkovin

  • 3 g tuků

  • 4 g sacharidů

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g mletých vlašských ořechů

  • 200 g másla (pokojové teploty)

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 60 ml javorového sirupu

  • 20 g stévie na obalení

Postup

Do větší mísy prosyjeme mouku a přidáme k ní ořechy, máslo, vejce se žloutkem a vanilkový extrakt. Všechny suroviny spojíme, z těsta vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do potravinové folie. Těsto dáme odležet do lednice a to nejlépe do druhého dne.

Druhý den těsto vyndáme z lednice, prohněteme, rozdělíme na cca 8 stejných dílků a z každého dílku vyválíme váleček. Z válečků odkrajujeme cca 4 cm dlouhé kousky, které ohneme do tvaru rohlíčků nebo použijeme formu na rohlíčky.

Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na 170-180 °C. Pečeme cca 10-15 minut.

Hotové rohlíčky obalujeme ještě teplé v sypké stévii nebo například sušeném rýžovém mléce.

TIP: Pokud máte doma vanilkový lusk, použijte místo vanilkového extraktu semínka z něj.

Špaldová linecká kolečka

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 64 Kcal

  • 1 g bílkovin

  • 4 g tuků

  • 6 g sacharidů

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g hladké špaldové mouky (+50 g na pomoučení válu)

  • 160 g másla

  • 3 žloutky

  • 60 g třtinového cukru

  • 120 g marmelády

Postup

Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet do druhého dne.

Druhý den těsto prohněteme rukama a na pomoučeném vále vyválíme, vykrajujeme kolečka, která skládáme na plech s pečicím papírem.

Kolečka dáme péct do předehřáté trouby na 165-175 °C a pečeme po dobu 10 minut.

Po upečení spojíme linecká kolečka marmeládou.

TIP: Špaldová kolečka můžete obalit v sušeném rýžovém mléce nebo sypké stévii.

Karobové pracny

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 75 Kcal

  • 2 g bílkovin

  • 4 g tuků

  • 8 g sacharidů

Ingredience

  • 120 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 40 g vlašských ořechů (namletých najemno)

  • 30 g kokosového oleje (rozpuštěného)

  • 30 g medu (rozpuštěného)

  • 1 lžíce karobu když nemáte karob dejte kakao

  • 1 lžička mleté skořice

  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup

Všechny ingredience dejte do mísy, důkladně propracujte a vytvořte kompaktní těsto.

Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho cca 1 hodinu odpočívat v lednici.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice a předehřejte si troubu na 180 °C.

Nachystejte si plech a 12-15 formiček na pracny. Do každé formičky vtlačte kousek těsta a vytvarujte ho tak, abyste rovnoměrně vyplnili celou formičku. Následně ve středu formičky vytvořte prsty jemnou prohlubeň, aby se těsto ve formičce lépe upeklo. Takto připravené formičky s těstem skládejte na plech.

Plech dejte do trouby a pečte 10-15 minut při 170-180 °C.

Po upečení vyklopte pracny z formiček a ještě teplé je obalte v sypké stevii (nebo posypejte).


Celozrnné madlenky neboli pracny

Ingredience

  • 60 g kokosového oleje

  • 75 ml mandlového mléka

  • 60 g javorového sirupu já jsem dala med

  • kůra z 1/2 citrónu

  • 1 vejce

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 120 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička pečicí sody

Postup

V misce si vyšlehejte kokosový olej, mandlové mléko, javorový sirup, citronovou kůru , vejce a vanilkový extrakt. Šlehejte důkladně metličkou po dobu alepsoň 2 minut, dokud směs nezvětší svůj objem.

Do druhé mísy prosijte špaldovou mouku, prášek do pečiva i pečicí sodu. Obsah obou mís spojte a vyšlehejte hladké těsto.

Troubu předehřejte 190 °C.

Připravte si formu na madlenky. Každou vymažte kokosovým olejem a vysypte celozrnnou moukou. Připravené těsto si přelijte do nádoby se zobáčkem a těsto nalévejte do formičky směrem od širšího průměru madlenky k užšímu.

Naplňte všechny formičky a plechem bouchněte o kuchyňskou linku, aby praskly případné bublinky. Plech přemsítěte do předehřáté trouby a madlenky pečte při 190 °C 10 minut.

Fenomenální měkkoučké vánoční cukroví.
Suroviny.
1 kg hladké mouky dala jsem půl na půl koupila jsem špaldovou v Lidlu za 35 Kč
400 g třtinového cukru
4 ks vejce
2 bal. Prášek do pečiva
500 g másla nebo hera
1 ks citron
domácí marmeláda
Upekla jsem z poloviční dávky.
Postup:
Vajíčka utřeme s cukrem,postupně přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec máslo,které jsme nakrájeli na menší kousky.Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a postupně
přiléváme citronovou šťávu.
Zpracujeme hladké nelepivé těsto,které zabalíme do alobalu nebo folie a odložíme
do chladničky nejméně na půl hodiny.
Pak ho na pomoučeném vále rozválíme na tenčí plát,ze kterého vykrajujeme různé
tvary a ukládáme je na papírem vyložený plech.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 10 minut.
Upečené vyjmeme a necháme vychladnout .
Každý kousek potřeme marmeládou ,slepíme druhým kouskem .

Ořechové cukroví slepované marmeládou.
Suroviny:
280 g hladké mouky dala jsem opět půl na půl se špaldovou
100g vlašské ořechy
1 žloutek
200 g másla nebo hery
90g cukr moučka

Na potření:
2 lžíce vlašské ořechy
2 lžíce rumu
1 sklenice marmelády

Mouku smícháme s cukrem.Přidáme jemně mleté ořechy,změklé máslo a žloutek.
Rukama na vále vypracujeme nelepivé těsto.Těsto uložíme v mikroténovém sáčku
odpočinout do lednice do druhého dne.
Těsto necháme povolit a na vále vyválíme asi na 3 mm.Formičkami vykrajujeme
z těsta různé tvary,vždy sudý počet a jednu polovinu s otvorem.Kousky klademe
na plech vyložený papírem na pečení.
Ořechové cukroví pečeme ve vyhřáté troubě na 180stupňů asi 5 minut do zezlátnutí.
Marmeládu(lineckou,třešňovou,) zahřejeme vmícháme rum a zahustíme jemně mletými ořechy.Necháme vychladnout a marmeládou slepujeme ořechové cukroví.


Nepečené banánové kuličky

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 176 Kcal

  • 2 g bílkovin

  • 13 g tuků

  • 13 g sacharidů

Ingredience

  • 200 g ovesných vloček

  • 150 g kokosového oleje

  • 50 g medu

  • 50 g strouhaného kokosu

  • 1 banán

  • 1 lžička kakaa

Postup

Banán rozmačkáme a promícháme s kokosovým olejem, medem, karobem a ovesnými vločkami.

Ze směsi vytvarujeme cca 15 stejných kuliček, které obalíme v kokosu.

Před podáváním dáme na 20 minut do lednice.

Rychlé kokosové kuličky

Nutriční hodnoty NA 1 PORCI/KUS

  • 77 Kcal

  • 1 g bílkovin

  • 5 g tuků

  • 7 g sacharidů

Ingredience

  • 100 g strouhaného kokosu

  • 100 g ovesných vloček

  • 60 g medu (rozpuštěného)

  • 1 lžíce chia semínek

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 50 g horké čokolády

Postup

Kokos, ovesné vločky, med, chia semínka a vanilkový extrakt smíchejte ve větší míse.

Z hmoty tvarujte v dlaních kuličky (pokud se hmota drolí, přidávejte po lžičkách med).

Kuličky naskládejte na talíř a dejte na 10 minut do ledničky.

Mezitím si rozehřejte čokoládu, vyndejte kuličky a polejte je rozpuštěnou čokoládou.

Kuličky skladujte na chladném místě a vydrží cca 2 týdny. Pokud je nesníte dříve!

Kokosové kuličky s rýží


Nutriční hodnoty :NA 1 PORCI/KUS

  • 125 Kcal

  • 3 g bílkovin

  • 9 g tuků

  • 8 g sacharidů

Ingredience

  • 180 g předvařené rýže

  • 60 g medu

  • 40 g strouhaných mandlí

  • 50 g mletého kokosu + 40 g na obalení

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Rýži, med, mandle, 50 g kokosu a vanilkový extrakt smícháme.

Hmotu dáme na 20 minut do ledničky a následně z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme ve zbylém kokosu.

Kuličky ihned podáváme, popřípadě skladujeme v lednici.

Vánoční čokoládové kuličky z tvarohu

Mám pro vás tip na další super rychlé a zdravé vánoční cukroví zároveň. Základ vánočního cukroví je tvořen tvarohem. Povrch kuliček jsem pak obalila v čokoládě a různě dozdobila. Ke zdobení můžeš použít cukrářské drobení, bílkovou polevu, oříšky, semínka nebo další dobrůtky.

Kuličky jsem nechala na tyčce, ale můžeš použít i párátka nebo špejle.

Díky špejli pak můžeš tvarohové kuličky snadno namáčet do čokolády. Na závěr špejli ponech nebo ji můžeš vytáhnout.

Já jsem špejle v tvarohových kuličkách nechala a využila je k dekoraci.

Jde o velmi rychlé vánoční cukroví.

  1. Díky tvarohu, ze kterého kuličky jsou, doplníš tělu potřebné bílkoviny.

  2. Čoko-tvarohové kuličky jsou prostě luxusní a chutnají i dětem.

Na zdravé vánoční kuličky z tvarohu s čokoládou si sežeň:

  • 100 až 150 g tučného nebo polotučného tvarohu (odtučněný prosím nepoužívej

  • 50 g kvalitní čokolády

  • 2 polévkové lžíce drcených ovesných vloček

  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje

  • 1 polévkovou lžíci semínek (chia semínka, konopná, lněná semínka atd... záleží, která semínka máš ráda)

  • 1 polévkovou lžíci arašídového másla

Na ozdobu vánočních čokoládových kuliček:

Na ozdobu kuliček můžeš použít drcené mandle nebo jiné oříšky.

Další možností je si pohrát a na vánoční kuličky kreslit různé tvary pomocí bílkové polevy.

Jak kreslící bílkovou polevu vyrobit:

1) Sežeň si jeden bílek, 20 g moučkového cukru, čajovou lžičku citronové šťávy.

2) Ideálně si moučkový cukr přesej přes jemné sítko. V misce smíchej bílek, moučkový cukr a lžičku citronové šťávy. Důkladně promixuj mixérem, pokud máš polevu řídkou, tak přidej ještě moučkový cukr.

  1. Do takto připravené polevy namáčej špejli a kresli s ní na ztuhlé vánoční kuličky polité čokoládou. Je to pracné, ale stojí to za to :-).

Recept na zdravé tvarohové kuličky s čokoládou zvládneš opravdu rychle

1) Nejdříve si uděláš kuličkový základ z tvarohu. Vezmi svoji oblíbenou mísu a smíchej: tvaroh, tvoje oblíbená semínka (já použila chia semínka), ovesné vločky, kokosový olej a arašídové máslo.

2) Tvarohový základ pořádně promíchej a pokud bys jej měla tuhý a nedržel tvar, tak přidej tvaroh. Tvarohový základ máš moc řídký? Tak přidej ovesné vločky. Hotové tvarohové těsto dej na 30 minut odpočinout do lednice.

3) Mezitím si nožem nebo v mixéru nasekej mandle nebo jiné oříšky, která máš ráda. Takto připravené oříšky použij na obalení kuliček. Tento prostoj také využij na vyrobení bílkové polevy (návod jsem ti popsala výše).

4) Vyndej tvarohové těsto z lednice. Lžící si odrýpni kousek těsta a tvaruj kuličky, které napichuj na špejle. Takto připravené kuličky dej ztuhnout do mrazáku asi na 15 minut. Tvarohové kuličky můžeš napichovat až po zmrznutí. Mezitím si připrav čokoládu.

5) Čokoládu si rozpusť ve vodní lázni. Do většího hrnce dej trochu vody a do tohoto hrnce vlož hrnec menší, ve kterém máš čokoládu. Ztuhlé tvarohové kuličky vyndej z mrazáku, namáčej do čokolády a posyp mandlemi, oříšky, semínky, cukrářským zdobením nebo je pokresli bílkovou polevou. Takto obalené nebo pokreslené kuličky nech ztuhnout v lednice. Poté ještě můžeš kuličky dozdobit barevným cukrem nebo posypem.

Čokoládo - kuličkový tip: Je dobré si rozpuštěnou čokoládu přelít do zahřáté a úzké skleničky. Pak můžeš pohodlně kuličky na špejli do čokolády ponořit a krásně obalit.

? Na co si u vánočních kuliček z tvarohu dávat pozor?

  1. Kuličky nech opravdu důkladně ztuhnout nebo se ti budou špatně obalovat v čokoládě.

  2. Abys měla čokoládu řidší, tak můžeš přidat tuk a tím čokoládu naředit.

  3. Opravdu použij jemné ovesné vločky nebo si ty celé rozmixuj na mouku, jinak budeš mít v kuličkách kousky vloček, což někomu může vadit a těsto nebude tak dobře držet tvar.

Kdy si můžeš vánoční tvarohové kuličky s čokoládou dopřát?

Jedná se o kuličky zdravé, i když obsahují čokoládu, protože je kvalitní. Tučný tvaroh není vůbec na škodu, ba naopak!

Vánoční tvarohové kuličky ti doporučím kdykoliv dopoledne. Přes den si také dej a v pozdějších hodinách ti dovolím maximálně dvě-tři kuličky. Pokud ses přes den hodně hýbala, tak si navečer můžeš dopřát i 4-5 čokoládových kuliček.

https://www.dancahajkova.com   

Domácí bounty kuličky

Na bounty kuličky si sežeň:

  • 90 g mandlí

  • 100 g strouhaného kokosu

  • 40 - 50 g medu

  • 50 g kokosového oleje

  • 100 g kvalitní čokolády

  • Trošku vody nebo kokosového nápoje já jsem použila vodu

Pozor! Bounty kuličky se už koulí:

  1. Mandle je dobré přes noc nechat namočit, ale není to vyloženě nutné. Ty pak vhoď do mixéru, přidej kokos, rozpuštěný med a rozpuštěný kokosový olej. Pokud se ti hmota nebude chtít rozmixovat, tak přilij do mixéru vodu nebo kokosový nápoj.

  2. Výslednou hmotu na bounty kuličky vlož do mrazáku a nech ztuhnout(cca hodinu).Správný čas poznáš tak, že ti z umixované hmoty půjdou hezky dělat kuličky.

  3. Rozehřej si čokoládu ve vodní lázni (pokud bude moc tuhá, tak ji můžeš naředit kokosovým tukem). Z umixované a ztuhlé hmoty koulej kuličky a namáčej je nebo polévej čokoládou.

  4. Hotové bounty kuličky vlož do lednice a nech pořádně ztuhnout.

Kdy si můžeš bounty kuličky dopřát?

Jedná se sice o sladké mlsání, ale těch sacharidů tam není zase tolik, tak ti tuto sladkou bounty dobrůtku povolím přes celý den, ALE v rozumném množství! Nevím, jak velké bounty kuličky budeš dělat, ale tak 4 kuličky můžeš i v pozdějších hodinách.

https://www.dancahajkova.com    

Nepečené fitness kuličky

Klidně na stůl dejte i tradiční cukroví, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Ale nezapomínejte přidat vždy i zdravější a lehčí alternativu. Uvidíte, že mnohým to přijde vhod. Někdo bude jen zvědavý, ale jiný uvítá tento druh občerstvení. Nepečené kuličky připravíte snadno:

3 banány,

5 polévkových lžic mletých ořechů či ovesných vloček (někdo má na ořechy alergii),

lžíci kokosového oleje,

kakao, skořici, med na doslazení a strouhaný kokos na obalení.

Banány rozmačkejte na kaši vidličkou, přidejte další ingredience. Je-li těsto příliš hutné, přidejte trošinku mléka, naopak je-li řídké, přidejte mleté vločky či ořechy. Připravené těsto nechte 20 minut odpočinout v lednici - lépe se s ním pak pracuje. Vytvořte kuličky a obalte je v kokosu. Kuličky dejte na talířek nebo do papírových košíčků a můžete podávat. Skladujte v lednici. Můžete je dát i zamrazit, docela rychle po vytažení povolí.

Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)

Nechali jste vánoční cukroví a jeho přípravu na poslední chvíli? Ovesné kuličky zvládnete mít hotové za čtvrt hodiny a recept je to nejen dobrý, ale i velice zdravý.

  • 150 g ovesných vloček

  • 150 g másla

  • 100 g třtinového cukru

  • 3 lžíce karobu nebo kakaa

  • 1 vanilkový cukr

  • kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Ovesné kuličky - postup

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.

Rumové kuličky.

700g čokolády na vaření

250 ml smetany

80 ml rumu

200g sekaných vlašských ořechů

100 g kokosu

Čokoládu nalámeme.V hrnci přivedeme do varu smetanu pak snížíme teplotu a rozpustíme čokoládu.Vmícháme ořechy a rum.Necháme vychladnout a dáme do druhého dne do lednice.Děláme koule, které obalíme v kokosu.

Datlovo sezamové kuličky

  • 200 g datlí

  • 200 g sezamu

  • 6 polévkových lžic kvalitního kakaa

  • 2 g pravé vanilky

    kokos na obalení

Datle, sezam, kakao a vanilku vložíme do mixéru. Zpracováváme na nejvyšší stupeň. Výsledkem je vláčné lepivé těsto. Z něj pak formujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Každou z kuliček uložíme do papírového košíčku a necháme v lednici odpočinout.

Brusinkovo-mandlová srdíčka

  • 200 g mandlí

  • 150 g sušených brusinek

  • 50 g sušených švestek

  • 50 g ovesných vloček

Mandle, brusinky, švestky a ovesné vločky vložíme do mixéru. Zpracujeme tak, aby hmota obsahovala kousky mandlí a struktura ovesných vloček byla patrná. Těsto necháme odpočinout v chladu. Vál potřeme kokosovým olejem, vysypeme strouhaným kokosem, vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Ta lze ozdobit karobovou polevou.


Datlové koláčky

  • 150 g datlí

  • 120 g vlašských ořechů

  • 3 PL kakaa

  • vlašské ořechy na ozdobu

Datle rozmixujeme s vlašskými ořechy a kakaem na lepkavou směs. Formujeme kuličky, do každé z nich zatlačíme půlku vlašského ořechu a vytvoříme koláčky.

Fíkové polštářky (mé nejoblíbenější)

  • 1/2 hrnečku ovesných vloček

  • 1/2 hrnečku kokosu

  • 3/4 hrnečku datlí

  • skořice + pomerančová kůra

  • Náplň: 1 hrneček fíků+ pomerančová kůra

Ovesné vločky umixujeme na mouku, přidáme kokos, datle, kůru a skořici a ještě chvíli mixujeme. Výsledné těsto musí být vláčné, budeme jej válet na placku. Z té se snažme vytvarovat obdélník. Fíky namočíme do vroucí vody a necháme na chvíli změknout. Posléze je mixujeme s kůrou. Tuto směs nanášíme na vyválený obdélník, který přehneme, aby nám směs nevytekla. Krájíme na podélné polštářky. Můžeme namočit do čokolády.

Pohankové vanilkové rohlíčky.

  • 260 g pohankové mouky

  • 190 g másla (změklého

  • 50 g třtinové cukru(lze vynechat)

  • 50 g medu

  • 130 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  1. Ze všech ingrediencí si připravíme těsto a necháme vychladit do drhého dne.

  2. Poté těsto chvíli propracujeme rukama, aby máslo změklo a tvarujeme válečky, které rozdělujeme na menší části, které na krajích zahneme, abychom docílili tvar rohlíčků.

  3. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C cca 12-15 minut.

Celozrnné vánoční srdíčka

  • 300 g ovesných vloček

  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 150 g kokosového oleje nebo másla

  • 100 g medu

  • 100 g kokosu + 50g na obalení

  • 150 g hořké čokolády

  • 100 g sušených brusinek

  • 40 g chia semínek

  • 100 g hořké čokolády

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 170°C.

  2. Ze všech ingrediencí kromě čokolády a kokosu na obalení vypracujeme těsto.

  3. Vezmeme si formičku ve tvaru srdíčka a vpěchujeme do ní část těsta.

  4. Srdíčko vyndáme z formičky a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

  5. Takto tvarujeme srdíčka z celého těsta.

  6. Pečeme při 170°C cca 15 minut.

  7. Mezitím si rozpustíme nad vodní lázní.

  8. Srdíčka po upečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté okraje namáčíme v čokoládě a hned poté v kokosu.

  9. Takto obalíme všechna srdíčka a dáme vychladit.

Nugátové knoflíky.

Na 60 kousků si připravíme. 250 g hera nebo máslo

150 g moučkového cukru já si ho dělám z třtinového umelu si ho v mixéru

špetku soli

1 vanilkový cukr

1 žloutek 2 vejce

175 hladké celozrnné mouky a nebo špaldové

50 g kakaa

100 g oříškového nugátu

100 g meruňkové marmelády tabulka hořké čokolády na vaření

Změklé máslo,cukr.sůl a vanilkový cukr utřeme do pěny a vmícháme žloutek a vejce.Přidáme mouku s kakaem a zpracujeme těsto,kterým naplníme zdobící sáček.Tři plechy vyložíme pečícím papírem a nastříkám na ně 95 koleček o průměru asi 2 cm.Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut.Necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme nugát potřeme 45 koleček.Stejné množství potřeme marmeládou a slepíme.Dáme do lednice ,aby nugát ztuhl. Čokoládu rozpustíme slepované koláčky o poloviny namáčíme v čokoládě a necháme v lednici zatuhnout. 

 Špaldová mouka je oblíbená především pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Vyznačuje se specifickou oříškovou chutí, která se skvěle vyjímá ve slaných a sladkých koláčích, buchtách, sušenkách a také ve vánočním cukroví, které s ní chutná doslova jako od (prapra)babičky.

V celozrnné verzi navíc obsahuje klíček a otruby. Otruby obsahují převážně minerální látky jako např. hořčík, zinek, železo a vlákninu. Vláknina pomáhá metabolizovat cukry, cholesterol a napomáhá s vyprazdňování střeva. Díky tomu, že otruby tělo déle tráví, pokrmy z celozrnné mouky zasytí na delší dobu. Proto, když pečeme z celozrnné mouky, stačí nám sníst pár kousků, kdežto u produktů z bílé mouky se člověk cítí většinou nedojedený. Klíček pak obsahuje vitamíny skupiny B, dále A, C, D a E a trávicí enzymy.

Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Jelikož se ale chová při pečení malinko jinak, odborníci ji doporučují zařazovat postupně. Zprvu je vhodné smíchat celozrnnou mouku s hladkou moukou v poměru minimálně 30 % celozrnné mouky.

I špaldová mouka oproti pšeničné má svá specifika. Je o něco hustší. Těsto je tak hustší, těžší a méně nakyne. I zde je proto doporučováno zprvu mouku v receptech míchat. Pokud přidáme např. 30 % celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější, lehčí těsto.

Špaldové vanilkové rohlíčky

Suroviny: 175 g másla, 50 g moučkového cukru, 215 g hladké špaldové mouky, 75 g mletých vlašských ořechů, špetka soli

Směs na obalení: 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte přes noc do lednice.

Vyložte plech pečicím papírem a předehřejte troubu na 160 °C. Z těsta vyválejte váleček a nožem ho rozkrájejte na stejné díly podle toho, jak velké chcete mít rohlíčky. Z každého dílku rukama vytvarujte rohlíček. Rohlíčky klaďte s rozestupy na plech a poté pečte dorůžova.

Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Suroviny: 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžička strouhané citrónové kůry, lžička vanilkového extraktu, marmeláda na slepování

Postup: Mouku smíchejte s citrónovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku - vznikne vám hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

Vychladlé těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary. Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 170 °C dorůžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví. Vychladlé kousky slepujte marmeládou.

Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky

Suroviny: 380 g celozrnné špaldové mouky, 130 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 lžička sody, 60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, lžíce mletého koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotového perníkového koření), lžíce holandského kakaa, asi 50 ml mléka

Postup: Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady, pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka. Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové folie ho uložte alespoň na hodinu do lednice.

Uleželé těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečte na 180 °C dozlatova. Vychladlé perníčky zdobte bílkovou pěnou.

Špaldová vánočka

Suroviny: 330 g hladké špaldové mouky, 60 g másla, 90 g cukru krupice, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 170 ml mléka, špetka soli, ½ balíčku sušeného droždí, kůra z 1/2 citrónu, hrst rozinek, hrst nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu

Postup: Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 min odstát. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl. Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech. Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu. 2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky. Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 min kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ještě posypat ořechy.

Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 min pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud vánočka není hotová. Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.

Špaldové linecké sušenky

Suroviny: 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 200 g másla, 100 g agáve sirupu

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Z mouky, másla a sirupu vypracujte těsto, které nechejte alespoň hodinu uležet v lednici. Těsto pak vyválejte na vále do příslušné tloušťky a vykrajujte sušenky. Vykrojené sušenky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut dozlatova. Nechejte vychladnout.

Zázvorové melasky

Suroviny: 250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky, 100 g třtinového cukru, 50 g třtinové melasy, 90 g Bio kokosového oleje, 1 Bio čerstvé vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, 2 kávové lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 kávové lžičky skořice, 1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku, špetka soli

Postup: V míse nejdříve smíchejte třtinový cukr a melasu s kokosovým olejem a vejcem. Poté po částech přidejte celozrnnou mouku, jedlou sodu, sůl a směs koření (zázvor, skořici a mletý hřebíček). Ze vzniklé směsi vytvořte pomocí lžíce kuličky o velikosti vlašského ořechu, které obalte v třtinovém cukru.

Sušenky pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem 10 minut při teplotě 180 °C. Po upečení nechte sušenky vychladnout přímo na plechu. Jsou dost křehké, ale postupně ztuhnou.

Jablečné hrudky z celozrnné mouky bez přidaného cukru

Suroviny: 250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 4 bílky, 1 nastrouhané jablko, 1 kávová lžička tekutého sladidla, 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje, hrst rozinek, špetka soli

Postup: Nejdříve vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve druhé míse smíchejte mouku, vlašské ořechy, rozinky. Poté přidejte nastrouhané jablko, slunečnicový olej, tekuté sladidlo a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh. Kávovou lžičkou vytvořte hrudky, které umístěte na plech s pečicím papírem. Pečte na 170 °C asi 15 minut.

Kávové scones

Suroviny: 100 ml mléka, 1 vejce, lžička vanilkového extraktu, 250 g celozrnné pšeničné mouky, 60 g krupicového cukru, 1 a půl lžičky prášku do pečiva,
špetka soli, 1 lžíce mleté kávy, 100 g másla, 100 g čokoládových pecek

Poleva: 3-4 lžíce moučkového cukru, 1-2 lžíce horké vody, lžička rozpustné kávy

Postup: V míse rozšlehejte vejce, mléko a vanilkový extrakt. Sypké ingredience dobře promíchejte, přidejte máslo a vypracujte drobenku. K té podle potřeby přilévejte našlehané mléko. Z těsta vytvořte placku o tloušťce 1 cm a rozdělte na 6-8 stejných trojúhelníků. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte asi 15 minut. Mezitím si připravte polevu. Smíchejte cukr, vodu a kávu. Dejte do sáčku a zdobte koláčky.

Zdravé vánoční cukroví

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i pečení cukroví. To prostě na sváteční stůl patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Připravili jsme pro vás několik dietních tipů i receptů.

Tradiční česká kuchyně nepatří mezi nejlehčí na trávení. A Vánoce jsou kapitolou sama pro sebe - vždyť ne nadarmo se všechny časopisy věnují na začátku ledna tomu,jak zhubnout. Vás se ale letos přibírání vůbec týkat nebude, protože si upečete dietní vánoční cukroví. Pochutnáte si stejně a navíc budete mít mnohem více energie!

Zdravé recepty na vánoční cukroví

Mrkvové rohlíčky

Připravíme si: 40 g mletých vloček, 50 g jemně nastrouhané mrkve, 40 g celozrnné mouky, 20 g másla 1 - 2 lžíce medu

Postup: Vločky chvíli opražíme v pánvi nasucho a poté rozemeleme. Smíchám s moukou, nastrouhanou mrkví, medem a rozpuštěným máslem. Z těsta tvarujeme rohlíčky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně 10 minut na 180°C

Ořechové kuličky

Připravíme si: 100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 100 g rozinek, 1 lžíce rybízové marmelády, 2 lžíce karobu (může být i kvalitní kakao), 2 lžíce rumové tresti, 200 g kokosu

Postup: Pomeleme ořechy a mandle, přidáme rozinky, marmeládu, karob a rumovou tresť. Vše smícháme a přidáme polovinu kokosu. Poté z hmoty tvarujeme kuličky a obalíme ve zbylém kokosu.

Dietní kokosky

Připravíme si: 100 g kokosu, 2 bílky, špetku soli,1 polévkovou lžíci stévie v prášku

Postup: Vyšleháme z bílků tuhý sníh, do kterého opatrně zapracujeme stévii a kokos, dokud není směs relativně hustá. Poté zdobičkou či lžičkou tvarujeme malé kopečky na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 150°C. Pečeme přibližně 15 minut (záleží na velikosti kokosek a typu trouby)

Medové perníčky z celozrnné mouky

Připravte si: 215 g celozrnné mouky, 70 g třtinového cukru 20 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, ½ kávové lžičky sody, 1 lžičku perníkového koření

Postup: Mouku smícháme s cukrem, kořením a sodou. K nim přidáme rozpuštěné máslo, vejce a med. Vytvoříme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici. Poté jej vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme při teplotě 180°C dozlatova.

Máčené datle plněné mandlí

Připravíme si: Tabulku kvalitní hořké čokolády s vysokým procentem kakaa, datle, mandle

Postup: Datle zbavíme pecek a místo nich vložíme mandli. V horké lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máčíme v nich mandle. Poté už jen necháme vychladnout.

Snadné dietní tipy při pečení cukroví

Máte své ověřené recepty a chtěli byste je jen trochu upravit do dietnější varianty? Přinášíme pro vás 5 snadných tipů:

1. Nahraďte mouku

Zkuste bílou mouku nahradit zdravější variantou - špaldovou, pohankovou,celozrnnou či grahamovou. Narozdíl od bílé mouky obsahují cenné vitamíny,minerály a vlákninu, která vás zasytí na delší dobu.

2. Nepoužívejte bílý cukr

Množství cukru uvedeného v receptu můžete jednoduše snížit nebo ho ještě lépe nahradit zdravější variantou. Nejlepší jsou přírodní sirupy - javorový, agávový, rýžový či kukuřičný. Lze sladit také stévií či medem.

Stačí hlídat správné množstvíTaké zde platí pravidlo "Všeho s mírou". I přesto, že vám třeba kolegyně v práci nabídnou nezdravé cukroví, nemusíte se mu striktně vyhýbat. Vyberte si tu nejzdravější variantu a vyzkoušejte opravdu jen pár kousků.

3. Vynechejte tučné krémy

Máslové krémy do včelích úlů či šlehačkové náplně nahraďte například karobovou pomazánku, arašídovým či mandlovým máslem nebo džemem bez přidaného cukru. Chutnají dobře a rozhodně se po nich budete cítit mnohem lépe.

4. Vyzkoušejte místo kakaa karob

Vyzkoušejte místo čokolády na vaření či kakaa třeba karob, který chutná téměř stejně a je zdravější alternativou, obsahuje méně tuků a má daleko nižší kalorickou hodnotu. Oproti kakau obsahuje ve 100 g o 13 % méně tuku a o 660 kJ méně.

5. Neobalujte cukroví v dalším cukru

Místo moučkového cukru, ve kterém vyválíte ještě horké cukroví, vyzkoušejte spíše sušené ovesné mléko smíchané s vanilkou.

Zdravé Vánoční KRTINCE :-) - zdravé vánoční cukroví

Budeš potřebovat:

  • 50 g másla

  • 130 g ovesných vloček

  • ​​

  • 100 g medu

  • 50 g strouhaného kokosu

  • lžíce smetany

  • 50 g čokoládové polevy

Máslo na pánvi rozpust a opraž na něm vločky. Smíchej s kokosem, medem a smetanou. Směs vlož do lednice odležet.

Ze směsi uplácej malé kopečky, přeskládej je na máslem vymazaný plech a nech asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namoč do rozpuštěné čokolády a ponech ztuhnout.

Rada:

Vršky krtinců můžeš ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami.

Přeji dobrou chuť, Irena :-)

Celozrnné vanilkové rohlíčky - zdravé vánoční cukroví

Budeš potřebovat:

  • 160g celozrnné špaldové mouky, přesáté

  • 160g hladké mouky, přesáté

  • 100g jemného třtinového cukru

  • 100g jemně mletých vlašských ořechů

  • na špičku nože mleté vanilky

  • 200g másla

  • citronová šťáva dle potřeby

  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla rychle vypracuj těsto. Postupně do něj přilévej citronovou šťávu (můžeš ji naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto - celozrnná mouka do sebe totiž část tekutiny nasákne.

Hotové těsto zabal do fólie a dej přes noc odležet. Poté z něj vyválej rohlíčky a peč dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obaluj rohlíčky ve vanilkovém cukru :-) A další zdravé Vánoční cukroví máš hotové.

Ořechová kolečka.

3 bílky

150 g třtinového cukru

50 g hladké mouky já jsem rozemlela na jemno vločky

150 g mletých vlašských ořechů

70 g měkkého másla

1 odměrka proteinu když nemáte nemusí být

domácí marmeláda a půlky vlašských ořechů

tabulka hořké čokolády na vaření

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh,do nejž postupně zašleháme cukr,

dokud se nerozpustí.

Smícháme mouku s mlletými ořechy a postupně je opatrně zapracujeme

do snéhu.Nakonec vmícháme změklé máslo.

Těstem naplníme sáček s kulatým otvorem a na plech sázíme kopečky

velké jako pětikoruna.Dbáme na dostatečný odstup,protože se těsto

při pečení trochu rozlije.kolečka pečeme asi 12 minut na 180 stupňů.

Pak kolečka vyndáme a necháme vychladnout.

Kolečka spojíme marmeládou.Čokoládu nalámeme na kostičky a rozpustíme ve vodní lázni.

Povrch koleček potřeme čokoládou a doprostřed dáme půlku vlaškého ořechu.

Skvělé a zdravé teplé nápoje ,které nás krásně zahřejí....

Zázvorový čaj

Čaj ze zázvoru je tím nejlepším zahřívacím prostředkem, který si můžete během chladných dní dopřát. Navíc podporuje imunitu a dodává potřebnou energii, která na podzim a v zimě tolik chybí.

Suroviny:

  • 1 l vody

  • Čerstvý zázvor o velikosti palce

  • ½ citrónu

  • Med podle chuti

Postup:

  1. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do konvice.

  2. Zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 10 minut.

  3. Poté přidejte šťávu z půlky citrónu a med.

  4. Zázvor můžete z konvice ihned vyndat. Pokud však máte raději silnější chuť, nechte jej v konvici chvíli louhovat.

Jablečný džus se skořicí

Tuto pochoutku si oblíbí nejen děti, ale všichni milovníci jablek. Teplý jablečný džus je skvělým způsobem, jak se zahřát a ještě k tomu zahnat chutě na sladké.

Suroviny:

  • 0,5 l 100% jablečné šťávy

  • 3 kousky celé skořice

Postup:

  1. Jablečnou šťávu nalijte do hrnce, přidejte celou skořici a dejte na mírný plamen vařit.

  2. Džus ohřívejte přibližně 10 minut a poté sundejte z plotny.

  3. Podávejte ještě teplé s kouskem skořice a plátkem čerstvého jablka.

Domácí masala chai

Masala je oblíbený kořeněný čaj původem z Indie, do kterého se pro zjemnění přidává mléko. Koření zaručuje dokonalé prohřátí organismu i výbornou chuť.

Suroviny:

  • 400 ml vody

  • 200 ml mléka (může být i bez laktózy nebo rostlinné)

  • 3 lžičky černého čaje

  • 2 kousky celé skořice

  • 2 lžičky čerstvého zázvoru

  • 5 kousků hřebíčku

  • 8 kuliček černého pepře

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • Špetka kardamonu

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte skořici, kardamon, oloupaný a na kolečka pokrájený zázvor i černý pepř a přiveďte k varu.

  2. Po 10 minutách přidejte černý čaj, zmírněte plamen a vařte dalších 5 minut.

  3. Čaj oslaďte třtinovým cukrem, přilijte mléko a po chvíli sundejte z plotny.

  4. Nakonec čaj sceďte a podávejte ještě teplé.

Pomerančová slast

Máte rádi osvěžující fresh z čerstvě vymačkaného pomeranče? Pak musíte vyzkoušet i pomeranč v teplé podobě. Dodá potřebné vitaminy a nestudí!

Suroviny:

  • 250 ml vody

  • 2 sáčky šípkového čaje

  • 3 velké pomeranče

  • 2 kousky celé skořice

Postup:

  1. Vodu nalijte do hrnce, přidejte šípkový čaj společně se skořicí a přiveďte k varu.

  2. Zhruba po 5 minutách odstavte z plotny.

  3. Pomeranče vymačkejte a jejich šťávu přilijte k horkému šípkovému čaji.

  4. Podávejte ve vysoké skleničce s tyčinkou skořice a plátkem pomeranče.

Punč bez alkoholu

Tradičním drinkem, nejen na Vánoce, je punč. My si tentokrát připravíme jeho zdravější variantu bez alkoholu.

Suroviny:

  • 500 ml vody

  • 2 sáčky šípkového čaje

  • 1 pomeranč

  • ½ grapefruitu

  • ½ jablka

  • 3 kousky celé skořice

  • 10 hřebíčků

  • 5 kuliček nového koření

  • Med podle chuti

  • Kolečka citrónu na ozdobu

Postup:

  1. Jablko očistěte a nakrájejte na měsíčky.

  2. Vodu společně s šípkovým čajem, skořicí, hřebíčkem, novým kořením a jablkem dejte vařit.

  3. Vymačkejte šťávu z pomeranče a poloviny grapefruitu a přidejte ji do vroucího čaje. Takto vařte přibližně 10 minut.

  4. Punč odstavte z plotny, vyjměte sáčky s čajem a veškeré koření a doslaďte medem.

  5. Podávejte ještě teplé s plátkem citrónu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky