Pomazánky

Cottage sardinky - pomazánka

Suroviny

2 kelímky cottage sýru (2 x 180 g)

2 plechovky sardinek v oleji nebo ve vlastní šťávě (2 x 125 g)

sůl pepř mletý

1 větší cibule nebo 3-4 lahůdkové (i s natí)

cca 40 g plnotučné hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Sardinky necháme okapat a dáme do misky. Cibuli pokrájíme nadrobno, přidáme k sardinkám. Do misky dáme ještě cottage sýr, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.

  2. Necháme v chladnu alespoň hodinu proležet. Pak mažeme na chléb, bulky, bagetky... Dozdobíme dle chuti bylinkami, vejcem, cibulí, zeleninou a podáváme.

  3. Pokud nám vadí ze sardinek páteř, vyndáme ji z nich hned po okapání

Česneková pomazánka z cottage

Suroviny 2 porce

kelímek sýru Cottage

3 stroužky česneku

sterilovaná kukuřice

sůl pepř 

Recept je velmi jednoduchý a přitom vynikající. Do sýru Cottage prolisujeme česnek ( množství dle chuti), přidáme sterilovanou kukuřici, osolíme, opepříme. 

Po velikonocích máte určitě vajíčka tady máte tip na moji oblíbenou pomazánku
3 vajíčka
Tuňák plechovka
Cottage sýr
Pažitka
Kapary
Lžička kari koření
Lžíce hořčice plnotučné
Sůl

Pomazánka je plná proteinu což je super na kvalitu naši svalové hmoty , která pokud je kvalitní tak zrychluje spalování

KVĚTÁKOVÁ POMAZÁNKA S CIBULKOU
250 g čerstvého květáku,

 100 g žervé, 

1 lžička plnotučné hořčice, 

1 natvrdo uvařené vejce,

 1 červená cibule (nebo 3 jarní cibulky), 

1 lžíce nasekané pažitky, 

sůl, pepř
Květák uvaříme do poloměkka, vyjmeme a po vychladnutí rozebereme na růžičky. Připravený květák, vejce a cibuli nakrájíme nadrobno, promícháme se žervé, hořčicí a najemno nasekanou pažitkou a podle chuti osolíme a opepříme. 

JEMNÁ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA (250 g)
125 g polotučného tvarohu z vaničky, 100 g nízkotučného bílého jogurtu, 3 jarní cibulky i s natí, petrželka nebo pažitka, mletý pepř, sůl
Tvaroh vyšleháme s bílým jogurtem, přidáme nasekané bylinky a osolíme a opepříme. Povrch ještě ozdobíme čerstvými bylinkami nebo zeleninou.
Ve 100 gramech:
Energie 354 kJ/84 kcal, tuky 3,4 g, bílkoviny 7,6 g, sacharidy 5,6 g 

Tvarohová pomazánka s uzenou makrelou

Rybičkové pomazánky patří mezi ty nejoblíbenější a připravují se na spoustu způsobů a hlavně z různých druhů ryb. Zkuste protentokrát vyměnit tuňáka či sardinky za uzenou makrelu. Kupte ji celou a pečlivě ji oberte, aby v mase nezůstala ani kostička. Odmění se vám výbornou chutí! 

SUROVINY (4 PORCE)

  • polotučný tvaroh 1 vanička (250 g)
  • hrubozrnná hořčice 2 lžíce
  • celá uzená makrela 1 ks
  • jarní cibulka 2 ks
  • kyselé okurky 3 ks
  • pažitka, najemno nasekaná 1 lžíce
  • šťáva z 1/2 limety
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • vejce natvrdo 3 ks
  • dobrý chléb k podávání

POSTUP

  1. Do větší misky dejte tvaroh a hořčici. Celou uzenou makrelu zbavte kůže a maso pečlivě oberte, aby bylo zcela bez kostí, přidejte do misky.
  2. Jarní cibulky nasekejte nadrobno, kyselé okurky na malé kostičky, dále přidejte nasekanou pažitku, limetovou šťávu a sůl s pepřem.
  3. Promíchejte a nakonec vmíchejte vejce natvrdo nakrájená na malé kostičky.
  4. Podávejte s dobrým chlebem, nejlépe nasucho opečeným.

Bylinková pomazánka

Ingredience na  4 porce 

  • 1 kelímek měkkého odtučněného tvarohu
  • 4 ks cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekaných bylinek - petrželka, bazalka, saturejka, kopr apod.
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka bílého pepře

Postup přípravy

  • Tvaroh ušlehejte s olejem, vmíchejte nadrobno nasekané bylinky, nakrájená rajčata, dochuťte solí a pepřem. Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidejte 1-2 lžíce mléka.

Papriková pomazánka

  • 200 g zelené papriky

  • 2 cibule1 lžíce strouhaného křenu

  • 1 sýr Lučina

  • 1 bílý jogurt

  • sůl

  • mletý pepř

  • pažitka dle chuti

Očištěné papriky pomeleme nebo nahrubo nastrouháme, cibuli jemně nasekáme.Smícháme s křenem, pažitkou a spojíme Lučinou a bílým jogurtem. Osolíme, opepříme a natíráme na libovolné pečivo.

Skvělé pomazánky nejen na jednohubky.....

Pomazánka na jednohubky je neskutečně dobrá a zároveň zdravá. Kdo je u nás jednou vyzkoušel, odcházel domů s receptem :-).
Pokud hledáš něco zdravého a lehkého na oslavu, vyzkoušej okurkové jednohubky s tuňákem. Je to turbo-rychlovka a pro Tvé přátele a rodinu zase něco nového, chutného i zdravého.
1 vařené vejce
1 a ½ polévkové lžíce bílého jogurtu
1 plechovka tuňáka v olivovém oleji
1 stroužek česneku
Sůl
Pepř
Papriku na ozdobení
1 - 2 salátové okurky

Pracovní postup na okurkové jednohubky:
Je to rychlé a zdravé :-)
1) Vejce nakrájej na malé kousíčky nebo třeba nastrouhej na hrubém struhadle. Smíchej pak dohromady s tuňákem.
2) Olej z plechovky nech pěkně vytéct ven, ať není směs moc mastná. Prolisuj do směsi oloupaný česnek, přidej jogurt, sůl a pepř dle chuti.
3) Okurku nakrájej na silnější kolečka, poslouží nám jako základ jednohubky místo pečiva a pomazánku na ni namaž. Ozdobit můžeš kouskem papriky, nebo rajčátkem.
Přeji dobrou chuť a hezké prožití jakékoliv oslavy :-).

Pomazánka z nivy na jednohubky
Tuhle pomazánku z nivy na jednohubky si zamiluješ! Jedná se o zdravou a rychlou pomazánku, která je přímo stvořena na jednohubky.

Za moji rodinu mohu potvrdit, že se jedná o jednu z neoblíbenějších pomazánek na jednohubky.

Co je potřeba sehnat na pomazánku z nivy na jednohubky:
250 g polotučného tvarohu
60 ml mléka (polotučné, ale tučné není na škodu, věř mi!!!)
60-70 g nivy
15 g hermelínu
10 g vlašských ořechů
Půl stroužku česneku a pepř
Pomazánka z nivy na jednohubky se výborně kamarádí s hroznovým vínem nebo mandarinkou. Samozřejmě nechci, abys to do nivové pomazánky zamíchala, ale tyto zdravé dobrůtky se hodí jako doplněk na vršek pomazánky na jednohubky.

Pokud ti kombinace pomazánky z nivy a ovoce nechutná, tak tě samozřejmě nenutím! :-) Další vylepšení jednohubek je na tobě :-). Můžeš přidat oříšek nebo zeleninku na ozdobu.

Mléko, tvaroh, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou nivu a utřený česnek v míse nebo mixéru důkladně rozmixuj.

2) Hermelín nakrájej na drobné kousky (nebo jak máš ráda) a rozsekej nebo pokrájej ořechy.
3) Ořechy s hermelínem přidej do nivové pomazánky a důkladně promíchej.
4) Skoro hotovou pomazánku z nivy na jednohubky dochuť pepřem. Sůl v tomto případě nebude rozhodně potřeba. Nivová pomazánka je sama o sobě hodně slaná!
5) Finální zdobení: Vršek jednohubek si můžeš ozdobit, hroznovým vínem, měsíčkem mandarinky nebo oříšky či zeleninou.
Kdy je dobré pomazánku z nivy na jednohubky baštit?
Nejde tak moc o pomazánku, ale o to, na co si pomazánku z nivy namažeš! Pokud se bude jednat o klasické jednohubky z pečiva, tak si tuto dobrůtku můžeš dopřát kdykoliv mimo večera.
Pokud ale nakombinuješ pomazánku z nivy na jednohubky se zeleninou a jednohubka bude ze zeleniny (třeba okurky), tak si tento zdravý recept můžeš dopřát i večer. Je to prosté! Kdo chce, zdravou variantu receptu si vždy najde :-).

Zdravá česneková pomazánka s tvarohem

Není nic lepšího, než když se spojí výborná chuť a zdraví. Právě moje česneková pomazánka toto splňuje. Česnek je super zdravý pomocník, který bys do svého jídelníčku měla pravidelně zařazovat a tvaroh je přímo bílým zázrakem, který ti pomůže s doplněním bílkovin i hubnutím.

Další výhodou pomazánky z česneku je super - fofr rychlost přípravy, takže ji máš opravdu v mžiku hotovou.
Velmi často se tedy stává, že používám česnekovou pomazánku jako záchranu v případě nečekané návštěvy :-). Jelikož je pomazánka opravdu výborná, tak je každá návštěva z mého výtvoru nadšená.

Na zdravou česnekovou pomazánku si prosím opatři:
250 g polotučného nebo tučného tvarohu (odtučněný nepoužívej!!! Proč? Čti článek: Proč je nízkotučné špatné)
20 g tvrdého sýra (eidam nebo parmazán)
1 polévkovou lžíci olivového oleje (cca 10 ml)
3 stroužky česneku (pokud ti to bude málo, tak si česnek určitě přidej)
Pepř a sůl na dochucení
Česnekovou pomazánku zvládneš levou zadní:
1) Vezmi si svoji oblíbenou mísu a smíchej v ní olivový olej a tvaroh.
2) Sýr (eidam nebo parmazán) nastrouhej na jemno a přidej jej do mísy k promíchanému tvarohu.
3) Česnek prolisuj a přidej také do mísy. Skoro hotovou česnekovou pomazánku pořádně promíchej a ochutnej. Podle chuti přidej sůl a pepř.
2) Sýr (eidam nebo parmazán) nastrouhej na jemno a přidej jej do mísy k promíchanému tvarohu.
3) Česnek prolisuj a přidej také do mísy. Skoro hotovou česnekovou pomazánku pořádně promíchej a ochutnej. Podle chuti přidej sůl a pepř.
ČESNEKOVÉ POZOR! Dost často se mi stává, že je česnek "slabý", takže do hotové pomazánky ještě přidám další prolisovaný česnek, aby byla česneková pomazánka opravdu česneková :-).
Kdy si můžeš česnekovou pomazánku z tvarohu dopřát?
Samotná česneková pomazánka je zcela nevinná a tvému hubnutí samotná neublíží v jakémkoliv množství. Důležité je, na co si česnekovou pomazánku namažeš.
Pokud zvolíš kváskový chléb, jako já, tak si tuto kombinaci dopřej ke zdravé snídani, svačině nebo kdykoliv během dne. Stopku ti v případě této kombinace dám k večeři a pozdě večer!
Jakmile si ale česnečku namažeš na zeleninu (plátky okurky, papriky nebo rajských), tak denní dobu nemusíš vůbec řešit. Není zde totiž větší množství sacharidů, takže si tuto kombinaci můžeš dopřát kdykoliv a to i klidně v deset večer :-).
Jen pozor, co na to tvůj žaludek a partner v posteli :-). Řešení je spát pusou ke zdi nebo si musíte dát česnekovou pomazánku oba dva :-).

Zdravá křenová pomazánka
Tuhle zdravou křenovou pomazánku musíš vyzkoušet :-). Křenová pomazánka je zdravá, rychlá a chuťově dokonalá. V zimním období je zapotřebí do svého zdravého jídelníčku přidat křen.
Křen obsahuje hodně hořčičných silic, působí proti zahlenění a kašli, léčí infekci ledvin nebo močových cest.

Co budeš na křenovou pomazánku potřebovat:
Kořen čerstvého křenu (cca 100 g)
Polotučný tvaroh (jedna vanička 250 g)
Citronovou šťávu
Bylinky podle chuti nebo sezony
Sůl
Pepř
Pojď se vrhnout na oblíbenou a zdravou křenovku:
1) Křen si oloupej a najemno nastrouhej, přidej sůl, pepř, citronovou šťávu a bylinky.
Základ na zdravou křenovou pomazánku pěkně promíchej, přidej tvaroh a znovu promíchej.
2) Hotovou křenovou pomazánku namaž na celozrnné pečivo a můžeš dozdobit zeleninkou. Já třeba moji zdravou křenovou pomazánku často baštím s paprikou nebo okurkou. Trochu křenové pomazánky máznu na zeleninu a je to :-).
Kdy je dobré křenovou pomazánku baštit?
Záleží, na co si křenovou pomazánku namažeš. Pokud si pomazánku namažeš na pečivo, hodí se v dopoledních hodinách, ale později moc ne.
Jiná situace je v případě zeleniny. Můžeš si křenovou pomazánkou naplnit papriky nebo si udělat zdravý zeleninový salát.

Tvarohová pomazánka s křenem

250g polotučného tvarohu

4 ks vejce

2 lžíce zakysaná smatana nebo jogurt

1-2 lžíce křenu

súl

pepř

mletý kmín

pažitka

  1. Vajíčka uvaříme natvrdo.

  2. Tvaroh vidličkou zpracujeme, přidáme natvrdo uvařená vajíčka, které také vidličkou rozdrtíme.

  3. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a nastrouhaný křen. Důkladně promícháme a přidáme zakysanou smetanu nebo jogurt.

  4. Podáváme s čerstvým pečivem. Vrch posypeme pažitkou. Dobrou chuť!

Pikantní dýňová pomazánka ...Je opravdu skvělá...

  • 1 ks máslové dýně

  • 100 g poctivého másla

  • 100 g eidamu do 40% tuku vcelku

  • asi hrstka zelené cibulky

  • česnek podle chuti

  • malá chilli paprička

  • sůl a pepř

1) Ze všeho nejdřív oloupej dýni, vydlabej měkký vnitřek, odstraň semínka (schovej si je do mističky, potom si je můžeš opražit). Dýni nakrájej na kousky a dej uvařit do měkka.

2) Mezi tím si nastrouhej sýr, nakrájej cibulku a chilli papričku. Oloupej a prolisuj česnek. Uvařenou dýni slij přes cedník, nech vychladnout a poté rozmixuj nejlépe ponorným mixérem. Přidej vše ostatní - máslo, nastrouhaný eidam, cibulku, chilli papričku, česnek, sůl a pepř a zamíchej.

Zdravě pomazánkové doporučení: Tahle dýňová dobrota je skvělá na opečený toast, nebo namazat na celozrnné bagetky. Mňam!

Kdy tuhletu zdravou dýňovou pochoutku jíst?

Pokud jí připravuješ pro nenadálou návštěvu, zřejmě si dáš s nimi, i když to bude navečer :-). Prostě neodoláš. Pokud jsi měla zdravou večeři a dostatek pohybu přes den, tak tě troška dýňové pomazánky rozhodně nezabije...

Ale nejvhodnější bude například ke snídani, nebo svačince, protože ji budeš určitě mazat na nějaké pečivo. Pokud si ji ale dáš třeba na kolečko salátové okurky, tak ji můžeš zblajznout klidně o půlnoci :-).

Jsi na konci receptu na dýňovou pomazánku.

Mám pro tebe jen jednu malou, ale důležitou radu. POZOR! Nežádej svého manžela, ať ti nakrájí chilli papričku a přihodí jí do mističky, protože ty jsi na ní zapomněla, neboť jsi běžela vypnout pračku!

U tohoto úkolu je nutné zvážit, jak velkou papričku tam opravdu dát a radši opatrně....

Přála bych ti vidět, jak se nám všem vyvalily oči, a orosilo čelo :-). Ale aspoň jsme splnili zdravou dávku pitného režimu a ještě se zasmáli :-).

POMAZÁNKA Z KUŘECÍHO MASA

INGREDIENCE

pečené kuřecí maso: 200 g

cibule: 0.5 ks

tvaroh: 2 PL

plnotučná hořčice: 2 PL

sterilované okurky: 2 ks

petrželka

olej

sůl

pepř

Pomazánka z kuřecího masa

Kousky upečeného masa natrháme do misky, cibuli nakrájíme na malé kostičky a na oleji necháme zesklovatět, potom jí přidáme k masu. Okurky nakrájíme nadrobno, vše smícháme, přidáme tvaroh, hořčici, podle chuti osolíme a opepříme.

Pomazánka z kuřecího masa se podává s čerstvým pečivem posypaná petrželkou.

POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY

INGREDIENCE

uzená makrela: 150 g

Lučina: 100 g

jarní cibulka: 1 ks

vařená vejce: 2 ks

hořčice: 1 KL

sůl

pepř

citronová šťáva

Pomazánka z uzené makrely

Makrelu zbavíme páteře a všech kostí, poté ji rozdrobíme na menší kousky. Jarní cibulku pokrájíme na drobná kolečka a přidáme k makrele. Vejce nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na drobné kousky a připojíme ke směsi. Přidáme Lučinu, hořčici a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Pokud nemáme po ruce Lučinu, pomazánka z uzené makrely se dá připravit také z másla, bílého jogurtu nebo tvarohu. Vše pak vidličkou důkladně promícháme, větší kousky ryby utřeme.

Pomazánka z uzené makrely je nejlepší mírně vychlazená s čerstvým pečivem. Ozdobit ji můžeme čerstvou petrželkou a plátkem citronu.

Pikantní pomazánka ze sýra Cottage s paprikou

INGREDIENCE - 2 PORCE

2 stroužky

Česnek

2 kusy

Cibule jarní

2 kusy

Paprika červená

2 kusy

Chilli paprička

2 špetky

Sůl

2 špetky

Koření paprika mletá

200 g

Cottage

Sýr utřeme s jemně nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, na malé kostičky nakrájenou paprikou a na jemno nasekanou chilli. Dochutíme mletou paprikou a solí.   

Pečená cuketa na chleba

POČET PORCÍ: 6

Pečená cuketa na chleba je vynikajícím doplňkem k letním večerním sedánkům, grilovačkám, ale výborná je i pod maso při pečení. Také ji můžete využít jako jedlý dárek, který bude mít zaručeně úspěch.

Suroviny

cuketa 1,5 kg

olivový olej 140 ml

cibule 5 ks

česnek 10 stroužků

sůl 3 lžičky

třtinový cukr 3 lžíce

worchestrová omáčka 6 lžic

červený vinný ocet 2 lžíce

sugo Toscana Alnatura (prodává DM drogerie) 1 ks

rajčatový protlak 300 ml

čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky

Postup

Na olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky spolu s česnekem, které očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Mezitím oloupejte, očistěte od semen a na hrubém struhadle nastrouhejte cukety, přidejte je k cibuli a česneku, osolte a chviličku promíchejte. Poté přidejte cukr, vinný ocet, rajčatové sugo, protlak, worchester, pepř a vše společně zamíchejte.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do vyššího plechu rozprostřete pečicí papír, který ustřihněte tak, aby vytvořil dostatečně vysoké okraje. Připravenou směs přeneste na plech a dejte na 40 minut do trouby. Během této doby jednou nebo dvakrát směs promíchejte.

Po upečení plňte cukeťačku do horkých sklenic, které pevně uzavřete, dejte dnem vzhůru a nechte přikryté pod ručníkem vystydnout do druhého dne. Poté skladujte ve spíži, popřípadě ve sklepě, otevřené pak v lednici. 

Kedlubnovo-pórková pomazánka na celozrnném žitném chlebu

Ingredience:

celozrnný žitný chléb

250 g

tvarohu

200 g

plátkové šunky

150 g

pórku

1 ks

kedlubny

sůl


Postup:

1. Pórek omyjeme, nakrájíme na nudličky a na cedníku spaříme horkou vodou
2. Kedlubnu oloupeme, nastrouháme nahrubo, osolíme, čímž kedlubnu zbavíme přebytečné vody, poté ji smícháme s pórkem, tvarohem
3. Pomazánku dochutíme solí a namažeme ji na plátky celozrnného žitného chleba, navrch přidáme na proužky nakrájenou šunku.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

Tvarohová pomazánka s bylinkami, která je velmi oblíbená. Ramu a podobné chemikálie vyhoď do koše a radši si udělej zdravou tvarohou pomazánku. Pokud chceš svůj zdravý jídelníček vylepšit, kup si pravou kostku másla a mazadla typu flora a rama, už nikdy nekupuj.

Co potřebuješ na tvarohovou pomazánku sehnat:

  • 60 g netučného tvarohu ve vaničce

  • 60 g žervé

  • 2-3 lžíce minerální vody

  • 1 lžička olivového oleje

  • 1 malý stroužek česneku

  • 1 naťová cibulka nebo šnytlík

  • 2-3 lžíce míchaných čerstvých bylinek dle chuti

  • ½ lžička kmínu, pepř, sůl

  • 2 krajíčky celozrnného, žitného či kvasového chleba

Pracovní postup na tvarohovou pomazánku:

Tvaroh smíchej s žervé a minerální vodou a přimíchej olej.

Česnek oloupej a jemně nasekej. Cibulku nebo šnytlík očisti a nakrájej na jemné kroužky.

Bylinky spolu s česnekem a kmínem zamíchej do tvarohu, ochuť pepřem a solí.

Tvarohovou pomazánku namaž na chleba a ozdob kroužky cibule.

Kdy mám tuto pomazánku baštit?

Hodí se k snídani, svačine dopolední i dopolední.

V případě večeře jen pozor na množství pečiva! Nepřeháněj to s ním! :-)

https://www.dancahajkova.com 

Tvarohová pomazánka

Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
3 lžíce majonézy
1 lžička hořčice
mletý pepř
mořská sůl
pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek,...

Postup:
Pořádně promícháme tvaroh s majonézou a hořčicí. Dále přidáme nakrájenou pažitku nebo cibulku. Podle chuti přidáme mletý pepř a sůl. Promícháme a necháme vychladit.

Vajíčková pomazánka

Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce hořčice
3 vejce
1 střední cibule
50 g eidamu
mletý pepř
mořská sůl
pažitka na ozdobu

Postup:
Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme ho a nakrájíme na kostky. Pro ještě dietnější verzi zahodíme žloutky. Smícháme kostky s tvarohem, hořčicí a nakrájenou cibulí. Poté vmícháme nastrouhaný sýr. Pak ochutíme pepřem a solí a promícháme. Dále dáme vychladit a při podáváni ozdobíme pažitkou.

Česneková pomazánka

Ingredience:
250 g nízkotučného tvarohu
1 lžíce majonézy nebo olivového oleje
100 g eidamu
4 - 6 stroužků česneku
mletý pepř
sůl

Postup:
Tvaroh vyšleháme s majonézou a prolisovaným česnekem, promícháme se strouhaným sýrem a poté dochutíme pepřem a solí. Nakonec dáme pomazánku vychladit.

Celerová pomazánka

Ingredience:
1 menší celer
3 mrkve
100 g lučiny
1 polotučný bílý jogurt
mletý pepř
sůl
1 citron
pažitka

Postup:
Celer oloupeme a nastrouháme, stejně tak postupujeme i s mrkvemi. Utřeme je s jogurtem a lučinou. Dále přidáme pár kapek z citronu, ochutíme pepřem a solí. Můžeme ozdobit i nakrájenou pažitkou a promícháme. Pomazánku necháme vychladit.

Avokádová pomazánka

Ingredience:
1 avokádo
1 citron
lžíce olivového oleje
stroužek česneku
sůl

Postup:
Dužninu vydlabeme lžící z avokáda, to rozmixujeme nebo pomocí vidličky rozmáčkneme, smícháme se šťávou z citronu, olejem a prolisovaným česnekem. Poté, pokud bude potřeba, pomazánku osolíme. Můžeme dát vychladit a nebo také nemusíme.

Fazolová pomazánka

Ingredience:
80 g fazolí
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
mletý pepř
sůl

Postup:
Fazole klasickým způsobem s majoránkou uvaříme doměkka. Po vychladnutí z nich slijeme přebytečnou vodu a rozmixujeme je s olejem a česnekem. Následně hmotu ochutíme pepřem a osolíme. Dietní pomazánku na chvíli vložíme do lednice.

Pomazánka z tofu

Ingredience:
1 balení tofu natural
4 lžíce olivového oleje
5 lžíc lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
3 - 4 lžíce vody
pažitka
sůl

Postup:
Tofu rozmixujeme s olejem, lahůdkovým droždím, česnekem a vodou. Poté přidáme nakrájenou pažitku a nakonec osolíme. Pomazánku necháme na chvíli vychladit.

Pomazánka z olomouckých tvarůžků

příprava cca 10 minut, 2 porce až 40-50g bílkovin, cca 250 Kcal

Co budeme potřebovat:
125 gr. olomouckých tvarůžků, 100 gr. nízkotučného tvarohu, 1 jarní cibulka, 50 ml nízkotučného mléka

Postup přípravy: jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a dáme stranou. Tvaroh, mléko a tvarůžky dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Nakonec přidáme nakrájenou jarní cibulku a zamícháme.
Podáváme s celozrnným pečivem

Domácí pomazánky.

Podávat je můžete s celozrnným chlebem ke snídani, ke svačině či studené večeři nebo s nakrájenou okurkou, mrkví či řapíkatým celerem jako snack.

1. Tvarohová česneková s pažitkou

Tvaroh smíchejte s utřeným česnekem, solí, pepřem a čerstvou pažitkou. Můžete přidat i pár kapek citrónové šťávy.

2. Tuňáková s cibulí

Smíchejte konzervu tuňáka se dvěma baleními žervé a nakrájenou jarní cibulkou. Můžete přidat i lžíci dijonské hořčice. Nakonec osolte, opepřete a dozdobte slunečnicovými semínky.

3. Cizrnová pomazánka s kurkumou

Předvařenou nebo konzervovanou cizrnu rozmixujte se lžící olivového oleje, sezamovou pastou a kurkumou. Dochuťte solí, koriandrem, kapkou citrónu a chilli. Navrch posypejte sezamovými semínky.

4. Brokolicová tofu pomazánka

Uvařenou brokolici rozmixujte se lžící panenského olivového oleje a pokrájenou kostkou tofu. Dochuťte zeleninovým vývarem, solí, bazalkou a pepřem. Podávejte s celozrnným toustem.

5. Rajčatová pomazánka

Vaničku jemného tvarohu smíchejte s balením žervé, přidejte lžíci rajského protlaku a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Dochuťte bazalkou, oreganem, solí a pepřem a můžete podávat!

6. Pomazánka z červené čočky

Předvařenou červenou čočku smíchejte se lžící až dvěma kokosového mléka a lžící olivového oleje. Poté dochuťte koriandrem, muškátovým oříškem a sušeným zázvorem, což dodá pomazánce lehce orientální nádech. Navrch můžete posypat lněným semínkem.

7. Pomazánka z červené řepy a tvarohu

Vaničku nízkotučného tvarohu rozmixujte s uvařenou červenou řepou. Přidejte lžíci octa, olivového oleje a lžící lahůdkového droždí. Dochuťte mořskou solí, pepřem a kmínem dle chuti. Podávejte s chlebem nebo kukuřičnými suchary.

8. Vaječná pomazánka s kari

Vajíčka uvařená natvrdo rozmačkejte v misce a přidejte lžíci plnotučné hořčice, vaničku měkkého tvarohu a 1 najemno nakrájenou cibuli. Dochuťte trochou sójové omáčky, kari kořením, solí a pepřem. Navrch posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s oblíbeným chlebem.

9. Sýrová pomazánka s pažitkou

Dvě balení žervé smíchejte s nakrájenou pažitkou, přidejte lisovaný česnek a dochuťte dle potřeby solí a mletým chilli. Podávejte s opečeným chlebem a čerstvě nakrájenou okurkou.

10. Jogurtová s parmezánem

Bílý jogurt řeckého typu smíchejte s na jemno nastrouhaným parmazánem. Poté nasekejte bazalku a jarní cibulku, které přimíchejte nakonec. Pomazánku můžete vylepšit lžící lahůdkového droždí. Podávejte s celozrnnými tyčinkami a nakrájenou barevnou paprikou.

Lehká vaječná pomazánka.

1/2 kelímku 150g cottage 1 vařené vejce pažitka Vejce uvařené na tvrdo nakrájíme najemno smícháme se sýrem cottage a pažitkou.Podáváme s celozrnným pečivem 

Dietní pomazánka z ředkviček. Svazek ředkviček 1/2 svazku jarní cibulky 125g nízkotučného tvarohu sůl pepř bylinky dle chuti Ředkvičky nastrouháme nahrubo na struhadle.Vymačkáme vodu.Jarní cibulku nakrájíme na jemno přidáme k ředkvičkám.Vše promícháme s tvarohem.Nakonec pomazánku osolíme a opepříme.  

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky